Moj otac dobio "vodu" u plućima. 2 puta su punktirali po litar te tečnosti u roku od mesec i po. Uzimali su isečak iz pluća i sve to slali na biopsiju. Analiza tog "materijala" (tečnost i tkivo) je pokazala da nema kancerogenih ćelija. Nakon urađenog CT pregleda lekari su rekli da im se ne sviđa nalaz, da treba uraditi bronhoskopiju, pa da mu se uključi hemoterapija...
Ništa mi nije jasno! Nisam u mogućnosti da porazgovaram sa tim lekarima, te molim Vas da mi kažete o čemu se radi.
Hvala! Pozdrav!
Voda u plućima
Moderatori: vlada99, moderato, Dr Branislav
Pa sudeci po citavoj prici radi se o tumoru(ili o primarnom tumoru plucu ili o metastazama) a obzirom da transtorakalna biopsija nije dala nikakav rezultat verovatno je tumor lokalizovan u nekom od bronha(glavnom ili lobarnom)ukoliko se radi o primarnom tumoru pluca.Niste naveli koji je nalaz CT.U sedimentu pleuralne tecnosti ne moraju se obavezno detektovati maligne celije a da je primarno neoplasticni proces u pitanju.Sve u svemu vise cete znati nakon bronhoskopije sa biopsijom.Sto se tice tog pleuralnog izliva on moze biti posledica pleuralne karcinoze , a to je vazno sa aspekta planiranja daljeg lecenja u zavisnosti od drugih nalaza.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 2:51 pm
-
- Novi član
CT pregled grudnog koša:
Urađeni su standardni aksijalni preseci grudnog koša sa i bez kontrasta.
Desno vidljiv veliki preuralni izliv koji se prostire od vrha desnog plućnog krila i prostire se do baze zalazeći i u interlobijum.
Desni donji lobarni bronh je cirkularno infiltrisan sa posledičnom atelektozom donjeg desnog plućnog režnja.
Desno, u II plućnom segmentu uz laateralni torakalni zid, uočava se lobulirana mekotkivna senka promera do 10mm.
Levo, uz lateralni torakalni zid i dorzubalno se uočava subpleuralne noduralne mekotkivne senke promjera od 5mm koje u ovom redu mogu odgovarati sek. depozitima.
Traheja i levi principalni bronh su slobodni.
Jetra je lako uvećana, lubuliranih kontura, bez fokalnih promjena.
Nadbubrežne žljezde nisu uvećane.
Srčana senka nije uvećana.
Napominjem da je srčani bolesnik i da mu desni bubreg ne radi. Ima 75. godina.
Da li pored svega predlažete da uradi bronhoskopiju, i šta time dobija?
Hvala i pozdrav!
Urađeni su standardni aksijalni preseci grudnog koša sa i bez kontrasta.
Desno vidljiv veliki preuralni izliv koji se prostire od vrha desnog plućnog krila i prostire se do baze zalazeći i u interlobijum.
Desni donji lobarni bronh je cirkularno infiltrisan sa posledičnom atelektozom donjeg desnog plućnog režnja.
Desno, u II plućnom segmentu uz laateralni torakalni zid, uočava se lobulirana mekotkivna senka promera do 10mm.
Levo, uz lateralni torakalni zid i dorzubalno se uočava subpleuralne noduralne mekotkivne senke promjera od 5mm koje u ovom redu mogu odgovarati sek. depozitima.
Traheja i levi principalni bronh su slobodni.
Jetra je lako uvećana, lubuliranih kontura, bez fokalnih promjena.
Nadbubrežne žljezde nisu uvećane.
Srčana senka nije uvećana.
Napominjem da je srčani bolesnik i da mu desni bubreg ne radi. Ima 75. godina.
Da li pored svega predlažete da uradi bronhoskopiju, i šta time dobija?
Hvala i pozdrav!
Pa prema ovakvom CT nalazu najverovatnije se radi o tumoru lokalizovanom u donjem desnom lobarnom bronhu koji se prosirio distalno u pluca i u dao metastaze po pleuri uz prateci izliv.Ovo je IV stadijum u kome operacija nije indikovana vec samo hemioterapija i zracenje.Bronhoskopijom bi se dobila tacno informacija o tome koji tumor je u pitanju i koji hemioterapijski protokol primeniti.
-
- Novi član
Ako sam dobro shvatila, radi se o poodmakloj fazi tog tumora!?
Čula sam i čitala da je bronhoskopija kao i sama hemoterapija jako teska za pacijenta.
Postoji li drugi način lečenja, inekcije, tablete i slično?
Prihvatam da je to neki sled pregleda, ali jednostavno, nije mi prihvatljivo da mi se otac muči i da mu se život pretvori u patnju, a spasa nema.
Postoji li išta na ovom svetu, a da nije mučno i bolno za ovakvog pacijenta kao što je moj otac!?
Hvala!
Čula sam i čitala da je bronhoskopija kao i sama hemoterapija jako teska za pacijenta.
Postoji li drugi način lečenja, inekcije, tablete i slično?
Prihvatam da je to neki sled pregleda, ali jednostavno, nije mi prihvatljivo da mi se otac muči i da mu se život pretvori u patnju, a spasa nema.
Postoji li išta na ovom svetu, a da nije mučno i bolno za ovakvog pacijenta kao što je moj otac!?
Hvala!
Pacijenti razlicito tolerisu hemioterapiju,neko primi i 6 ciklusa uz dobru subjektivnu podnosljivost i minimalnu toksicnost,dok neko i posle jednog ciklusa ima izrazene nezeljene efekte u vidu povracanja ,neutropenije i sl.IV stadijum jeste stadijum udaljene prosirenosti,ali u slucaju vaseg oca depoziti su na samo jednom fokusu(pleura) a neke pacijenti imaju metastaze na kostima ,jetri,mozgu i u mnogo losijoj su poziciji.Sto se tice lecenja uznapredovalih maligniteta pluca samo hemioterapija i zracenje mogu da daju poboljsanje a ostale metode su pod znakom pitanja.
-
- Novi član