Molim za savet strucnjaka ili upucenih. Zelela bih da uvedem neki rezim u ishranu i malo sredim opste stanje organizma, eventualno izgubim neki kilogram. Pre 2 meseca radila sam analizu krvi, sve je ok ali mi je gvozdje na donjoj granici i lekar mi je rekao da pijem tablete gvozdja koje nisu bas prijatne. Sigurna sam da to moze ishranom da se sredi, pa me interesuje koje namirnice da forsiram u ishrani a koje da izbacim.
Drugo pitanje: jako tesko podnosim PMS. Negde sam citala da u tom periodu treba povecati unos magnezijuma. Da li je to tacno i kakvu ishranu preporucujete.
Hvala na odgovorima.
pozdrav
Ja sam za gvozdje pila tothema ampule i zaista mi nisu tesko pale.A sto se tice magnezijuma i ja sam za to cula,tako da cu probati ne bi li bar malo ublazila uzasne simptome pms(grudi mi oticu,bole kao lude a o nervozi da ne pricam)
Znam siguran recept za povecanje gvozdja. Pomoglo je i meni i nekim mojim prijateljima. Sok od cvekle, sargarepe i jabuka. Ako imate sokovnik onda staviti 1 vecu cveklu (ili 2 manje), 4 vece sargarepe i 2 jabuke (bolje da su kisele, da ublaze ukus cvekle). Taj sok treba piti na prazan zeludac ujutru i jednu casu nekad u toku dana. U casu (0.2l) soka nacedite pola limuna i 1 kasiku meda izmesate i popijete. Meni se dopada ukus, jer limun i jabuke ubiju ruzan miris i ukus sveze cvekle.
Moze se napraviti kolicina soka za 2 - 3 dana i drzati u frizideru (meni oduzima puno vremena da pravim svaki dan, premda je tako najbolje). Ovaj sok treba piti mesec dana, a onda napraviti pauzu.
Nadam se da ce vam se svideti i pomoci.
"Drugo pitanje: jako tesko podnosim PMS."
Sta to znaci? Da li su simptomi nervoza ili bolovi?
Ja ponekad imam problem sa stolicom (ucestala i zitka) prva 2 dana. I za to pomaze magnezijum i kalijum. Posto sam pobornik prirodnih lekova, meni pomazu banane. Pokusaj jesti 2-3 banane dnevno pre dobijanja i prva 2 dana, ako hoces da uneses magnezijum, mozda pomogne i za tvoje simptome.
Protiv nervoze je odlicna masaza i opustanje bilo kakve vrste. To nije nista novo, sto vec ne znate, ali ako imate decka koji je voljan da vas mazi - puno bolje od placene masaze.
Da, tesko podnosim PMS znaci da imam UZASNE glavobolje 2-3 dana, skoci mi pritisak, sva oteknem, a o grudima da ne pricam.... E sad, cula sam da je tad najbolje da se forsiram sa vezbama i fitnesom uposte, ali meni tad nije ni do cega. Pretpostavljam da bi pomoglo i da smanjim obroke, ali... svaka zena zna da je to nemoguce.
Hvala za banane i recept sa cveklom.
Nije mi poznato da u toku menstruacije treba preterivati sa naporima. Meni vise prijaju vezbe opustanja kao sto su pilates i joga. Tada se opuste misici i manje je napetosti. Isto ima pomoc kod nadutosti stomaka - da pijete slatko mleko - malo vise (2-3 case po 2dl - dnevno). Ne podrazumevaju se drugi mlecni proizvodi pod tom kolicinom.
E, da - ne treba preterivati s mlekom - samo par dana pre i u toku menstruacije treba piti 3 case. Ostalim danima uobicajeno. Nadam se da ce pomoci neki od mojih "recepata".
Meni pomaze konstantno jacanje imuniteta i cuvanje od hladnoce da bi mi menstruacije bile uredne i bez tegoba (bez bolova i napetosti). Ako nekoga zanimaju domace recepture sa cveklom, medom i drugim djakonijama mogu ih napisati. Malo je komplikovano sve to praviti, pa ja pravim samo kad me nesto zaboli. Onda ojacam imunitet za narednih par meseci i tako stalno.