Pomoc oko dijete

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Jekiska
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 1:37 pm

Pomoc oko dijete

Post od Jekiska »

Zapravo, ne drzim dijetu, samo zelim da disciplinujem svoje navike u vezi klope!
Zelim da pravilno kombinujem hranu, ali,kada sam pocela da se bavim ovom temom, neke stvari mi nisu najjasnije. Na primer, mleko ne sme da se mesa sa ugljenim hidratima, ali pavlaka moze??? :-? koja hrana je neutralna, jer, opet, oprecni su textovi i tome slicno.
Ako neko ima iskustva sa ovim nacinom ishrane, ili bolje reci, nacinom zivota, molila bih da to podeli sa mnom, ili bar neki koristan link, koji je pouzdan.
Unapred hvala!
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

To je po meni bezveze, treba jesti sve sto ti prija u normalnim kolicinama. Kao da su ljudi pre 200 i vise godina razmisljali sta se s cime kombinuje, pa nije im nista falilo, bili su vitkiji od nas.
Korisnikov avatar
Skywalker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 20, 2007 8:47 am

Post od Skywalker »

girl_from_nowhere napisao:To je po meni bezveze, treba jesti sve sto ti prija u normalnim kolicinama. Kao da su ljudi pre 200 i vise godina razmisljali sta se s cime kombinuje, pa nije im nista falilo, bili su vitkiji od nas.
pa to je zato sto su radili i kretali se mnogo vise od nas :lol: a bogami nisu jeli za dorucak pecivo, za rucak meso, za veceru testenine, a izmedju slatkisi, sokici, kafice ...
Slika
Mary Poppins
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 4:58 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Mary Poppins »

Jekiska, nisam stručnjak, ali sam uspela da sredim način ishrane i da oslabim 17kg do sada. Dosta sam čitala, konsultovala se sa dijetetičarom pa mogu da ti prenesem šta sam naučila.

Bez obzira da li želiš da slabiš ili ne, ako želiš da se hraniš zdravije trebalo bi da vodiš računa o nekoliko stvari:

1. da iz ishrane izbaciš kupovne sokove svih vrsta - gazirane, negazirane, sa i bez šećera, guste, bistre - jednostavno SVE
ne nasedaj na guste sokiće na kojima piše 100% voće, tu ima mnogo hemije (u okvirima koje zakon dozvoljava), ima i zaslađivača raznih vrsta, ne dobijaš nešto mnogo zdravo iz njih, a gutaš silne prazne kalorije koje tvoj organizam ne kapira kao hranu, pa jedeš onda dodatno
najbolje je da piješ vodu, čaj i kafu umereno, i super je da piješ blagu linunadu bez šećera

2. da jedeš redovno na svaka 3-4 sata manje obroke - važno je održavati nivo šećera u krvi redovnim manjim obrocima, onda se ništa ne taloži u masne naslage, a pospešuje se metabolizam
kada jedeš 1-2 puta dnevno da se baš najedeš, telo skladišti to što dobije u masne naslage, pa kad nema hrane ono čuva svoje zalihice jer ne zna kad će sledeći obrok doći
dakle u danu treba imati 5 obroka, doručak-užina-ručak-užina-večera

3. da jedeš ugljene hidrate sa prirodnim vlaknima - ugljeni hidrati su OK i potrebni su nam, ali treba jesti ugljene hidrate iz namirnica koje imaju dosta biljnih vlakana, onda se ti ugljeni hidrati troše ravnomerno u vremenu, ne talože se u masti
dakle, ugljeni hidrati iz voća, povrća i integralnih žitarica su poželjni
nepoželjni su koncentrovani ugljeni hidrati (slatkiši, grickalice, masna hrana)

4. da izbegavaš da pržiš na ulju - ne samo zbog kalorija koje će ulje doneti nego prvenstveno zato što se zagrevanjem ulja oslobađaju toksične materije i to je vrlo nezdravo
hrana koja se ne jede sirova (a sve što može, bolje je jesti sirovo) treba pripremati na pari, bariti ili peći na roštilju ili plotni

5. da jedeš dosta ribe, a da ne jedeš svinjsko meso - meso treba jesti u umerenim količinama, prvenstveno ribu, konjsko meso, piletinu i junetinu

6. da piješ dovoljno jogurta (radije nego mleka), ali ne previše - ako pojedeš i određenu količinu sira u toku dana, dovoljno ti je 0,5l jogurta dnevno

Ja se svega ovoga držim. Kilice su odletele, osećam se fenomenalno, a izgledam bolje nego pre nego što sam se ugojila. Koža mi izgleda super i imam energije koliko hoćeš.

Nadam se da sam pomogla. Mogu i detaljnije o dijeti, ali ovo su osnovna pravila kojih mislim da se treba držati.

Izvinjavam se stručnjacima na laičkim objašnjenjima, ali mislim da je ovako lakše da laik razume i zapamti.
vuksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 09, 2007 11:58 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od vuksa »

mleko ne valja da se mesa...prvo ako se tako gleda mleko sadrzi dosta laktoze koja se brzo pretvara u masti...pavlaka ima dosta masti...znaci ne valja...sve u svemu...treba izbaciti hleb...ubaciti sto vise cistog mesa...tunjevina,oslic,teletina,konjsko meso,belo meso
" I Pay My Dues Every Day... Do You?"
Korisnikov avatar
bockey
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 02, 2007 12:52 pm

Post od bockey »

O mleku.. prosto ne zelim da poverujem da mleko nije dobro. Ono se pretvara u cvrstu hranu cim dospe u zeludac i lepo se vari kao i sve ostalo. Potpuno nepodrzavam teoriju da je mleko lose, naprotiv, samo nemojte bas preterivati sa 3,2% ali mleko ne izbacivati iz ishrane!

Htedoh prokomentarisati i o kombinovanju namirnica. Postoji jedna lepa knjiga koja je posvecena rezimu ishrane za 30 dana a koji se oslanja na ananas. Pre par godina sam izgurala ceo krug i zaista oslabila, uz aerobik i bicikl (a skupo voce zamenjivala pomorandzama i jabukama). Na zalost nisam se preterano pridrzavala tog rezima i kasnije i nakon nekoliko meseci povratila tezinu :(

Verujem u ne/kombinovanje uglj.hidrata i belancevina, ali sam pre svega sasvim sigurna da su kolicine i redovnost unosa hrane (a i vode) najbitnije! I trosenje! I volja! (a nekako je nju najteze probuditi, pa makar imale i po 20-30kg viska, kao ja)
Odgovori