LUXATIO CONGENITALIA COXE

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 11:44 pm

LUXATIO CONGENITALIA COXE

Post od Dragana Petrovic »

Imala sam urodeno iscasenje kuka, i operisala sam kuk u sednoj godini. Sada imama25. Zanima me, da li cu moci da odrzim normalnu trudnocui i iznesem normalan porodaj. Jos bolje, zanimaju me misljenja i iskustva drugih sa istom dijagnozom!!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ukoliko imate normalne karlicne mere (sto obicno jeste tako kod urodjenog iscasenja kuka), nema nikakvih razloga zasto ne biste imali normalnu trudnocu i porodjaj.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
cosa_mia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 13, 2006 12:31 pm

Post od cosa_mia »

Dijagnoza-obostrano iscasenje.Prva operacija sa 13.god.,druga odgodjena "zauvjek"-moja odluka.Lijeva(na kojoj je radjena operacija) kraca 3 cm.Zbog tog disbalansa-kicma u poprilicno "smotanom" stanju.
Trudnoce-dve.Prva sa 23 god.i druga sa 25.U obe trudnoce sam imala preterani visak kilograma(koji se "topio" bez problema nakon poroda-vecini buducih majki je ovaj podatak bitan) i teze sam se kretala u zadnjem tromesecju,ali s obzirom na opterecenje to je bilo i za ocekivati.
Porodila sam se normalno,bez ikakvih posljedica.Dapace,sjajno sam to "odradila"
:wink:
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član

Oh. to je divno cuti. Nije raden cak ni carski rez? Jel ste trudnocu kontrolisali u Beogradu , ili , i da li je trudnocu vodio lekar koji je upucen u 'nasu ' Problematiku??
Takode, doktoru hvala na odgovoru. Znate kako, po merilima ortopeda sam ja fino centrirana, pa predpostavljam i po ginekoloskim marama, ali ja bih onako subjektivno rekla da sam ipak malo kriva!!???
cosa_mia
Novi član
Novi član

Post od cosa_mia »

Ovo sto je dr Ivica rekao vezano za karlicu to je sustina i nije mi jasno kako ti niko od ortopeda nije otklonio te sumnje i strahove(a,mozda,jesu???).Ljekari koji su pratili moju "boljku" dugi niz godina ,nikad nisu sposobnost trudnoce i poroda dovodili u pitanje.
Porod je,ponavljam,prosao u savrsenom redu...Bez carskog.Interesanto je pomenuti da su oboje djece bili preko 4 kg.,sto nije zanemarivo.
Ginekoloske kontrole nisam obavljala u Beogradu,vec u mjestu u kom zivim i moj ginekolog je bio upucen u "nas problem".I kad sam isla da se porodim nosila sam svoje ortopedske nalaze,tako da je osoblje na odjelo imalo uvida u problematiku,jer ipak je malo drugaciji pristup osobama koje imaju nekakav problem.Npr. ja nisam mogla da se odsetam poslije lezanja na porodiljskom stolu do svog bolnickog kreveta,vec su me odvezli na pokretnom krevetu.Dok malo ne profunkcionisem.Vidis,ima to i neke prednosti...Kraljevski tretman. :D
Radi svog mira konsultuj se,ako si u prilici,sa ortopedom,da ti ponovi "gradivo" vezano za tvoju karlicu i stanje kukova.
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član

Jos jednom si me jako obradovala. Ti si jako srecna devojka!!!!
Ako nije indiskretno, kog su pola tvoja decica i da li su njihovi kukovi ok? Da li si ti u porodici imala nekog sa urodenim iscasenjem kuka? Hvala na svemu, zelim ti sve najbolje!!!
cosa_mia
Novi član
Novi član

Post od cosa_mia »

Jesam,srecna sam.Mada sa 39 god."makice" mi postao predalek taj termin "djevojka". :D
Kcerka je prva,sin drugi.Kukovi su im u savrsenom redu.Oboje su prosli sve kontrole,i po neku vise dok mi ortoped nije rekao da nema nikakve potrebe da "dramim".
U mojoj porodici niko nije imao problem iscasenja kukova.I mene je to mucilo,ali od svega i svacega su bolovali ,ali od toga -ne.(??!!)
I ja tebi zelim sve najbolje.Ako te jos sta bude interesovalo posalji pp.
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član

Havala, hvala ,hvala!!! Ni kog mene niko nije imao , do mene sad, sta ces neko mora i to??!!!
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Nikola11 »

Devojcica stara 4,5 meseca.Dijagnostikovano iscasenje desnog kuka.Levi je OK.Primljena na Institut za Majku i dete i stavljeni su tegici koje mora da drzi 21 dan pa posle toga da se vidi da li je potrebno samo da nosi Pavlikov aparat ili je potrebna operacija.E sad,roditelji dece koja su lezala na Institutu,kazu da niko nije prosao bez operacije.Na UZ kukova po Grafu je desni bio IIa.Voleo bih da cujem bilo kakav komentar ili sl.
emili
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 10, 2008 8:15 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

naslov

Post od emili »

Moram i ja da se umesam.Operisala sam desni kuk kad sam imala 9god,prvi porodjaj je bio sa 19god a drugi sa 26.Oba put sam imala carski rez jer doktori nisu hteli da rizikuju.Rodila sam dve devojcice zive i zdave i sto je NAJVAZNIJE bez problema sa kukovima.Tako Dragana nemoj da se brines,ono sto se desilo nama nece nasoj deci.Pozdrav!Da zaboravi da ti kazem da smo imale istu dijagnozu!
Odgovori