Pitanje za gospodina Miodrage.
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 10, 2008 8:15 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Pitanje za gospodina Miodrage.
Postovani gospodine.Listajuci ovde ortopediju vidim da ste stvarno dobar strucnjak.A odgovorili ste mi i na pitanje za spadnuto stopalo.Pa vas molim na jos jedan odgovor.Operisana sam na Banjici ugradjena mi je totalna bezcementna endoproteza ZIMER da li se zna koliko joj je vek trajanja i kakvog je kvaliteta?Da li smem na operisanu nogu da stavim teg od 1kg da radim vezbe?Fizio terapeuti su mi preporucili ja se bojim da ne preforsiram taj kuk od trenja.S obzirom kako sam prosla na operaciji,bolje me ubiti nego me operisati ponovo.Napominjem da imam 40god,visoka sam 167cm i 63kg.Kako da taj kuk ocuvam?Unapred zahvalna.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Kontakt:
Za rok trajanja ovog tipa endoproteza jos nema dovoljno podataka. Naime, ranija procena je bila da endoproteze kuka traju oko 10 godina, a tada moraju da se menjaju zbog mehanickog trosenja. Medjutim, u medjuvremenu su poceli da se koriste novi materijali za koje se procenjuje da su trajniji, kao i novi dizajni endoproteza sa ciljem da opterecenje na vestacki zglob bude manje. Ni u svetu se ovaj tip endoproteza ne primenjuje dovoljno dugo da bi postojala neka statistika o njihovom trajanju.
Jedan od najbitnijih cinilaca je tezina pacijenta. Sto je neko tezi/deblji, vek endoproteze je kraci. Dakle, ako budete drzali telesnu tezinu na normalnom nivou i ako svakodnevno budete radili vezbe koje su vam pokazane u bolnici i u banji, imate sve sanse da vas sadasnji operator ode u penziju pre nego sto postane potrebno da vam se endoproteza menja. Salu na stranu, znam pacijente kojima proteze bez ikakvih problema stoje i preko 20 godina.
Jedan od najbitnijih cinilaca je tezina pacijenta. Sto je neko tezi/deblji, vek endoproteze je kraci. Dakle, ako budete drzali telesnu tezinu na normalnom nivou i ako svakodnevno budete radili vezbe koje su vam pokazane u bolnici i u banji, imate sve sanse da vas sadasnji operator ode u penziju pre nego sto postane potrebno da vam se endoproteza menja. Salu na stranu, znam pacijente kojima proteze bez ikakvih problema stoje i preko 20 godina.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 10, 2008 8:15 pm
naslov
Hvala vam gospodine Veljko stvarno ste me obradovali sa odgovorom.Trudicu se da ocuvam ovo cudo sto imam u meni,a sto se tice doktora operatera zelim mu dugovecnu penziju i da ga moje oci vise nevide!