Prvo da se zahvalim ljudima kojima je ovako nesto palo na pamet - ideja je fantasticna, i jos je bolje sto ima ovoliko posetilaca, ali i doktora koji su voljni da pomognu.
Elem, zivim u US (zemlji jako dobrih hirurga i hronicno losih dijagnosticara). Ne znam dali je taj podatak bitan ili ne, ali jedna od stvari na koju oni ovde ne obracaju puno paznje je to da smo svi mi u Srbiji i ostalim istocno-evropskim zemljama primali TBC na onaj stari nacin - paranjem koze na nadlaktici. Ovde su nam davali one svoje testove koji su za istocne Evropljane u skoro 100% slucajeva pozitivni. Kada sam konacno nasao doktora koji valjda zna o cemu se radi, rekao mi je da to nikako nisu smeli da rade. Dali to nesto znaci ili ne - ne znam, ali je bolje da napisem. (taj doktor se preselio nedugo posle)
Problem: Skoro svaki nazeb je pracen bolom u grudnom kosu, posebno na samoj sredini kosa. Osecam bol u bronhijama, kasalj, povremeno povisenu temperaturu, a povrh svega toga - znojenje nocu, ponekad treba dva do tri puta da menjam majicu svake noci. Svi ovi simptomi dodju pa odu, sve ovo se desava uglavnom u jesenje / zimskom periodu. Rentgenski snimak je bio u redu.
Verovatno mogu da ponudim jos dosta informacija, ali ne znam koliko bi bilo relevantno.
HVALA UNAPRED!
DD
Bol u grudima, znojenje (nocu), hladni zmarci danju
Moderatori: vlada99, moderato, Dr Branislav
trebalo bi da uradite spirometriju i gasne analize (krvi) da bi se procenila plucna funkcija.
diskusija o vakcini bi mogla da bude veoma dugacka.. u svakom slucaju bcg vakcina koja se u srbiji prima ima smisla (za nasu epidemiolosku situaciju) i stiti od najtezih (smrtonosnih) formi bolesti najkrace receno.
diskusija o vakcini bi mogla da bude veoma dugacka.. u svakom slucaju bcg vakcina koja se u srbiji prima ima smisla (za nasu epidemiolosku situaciju) i stiti od najtezih (smrtonosnih) formi bolesti najkrace receno.
Dr. Dragane, hvala i Vama na savetu. Mozete li mi samo reci (posto mi je ovde jako bitno da navedem na sta sumnjam kako bi ovi vrli strucnjaci bili voljni da urade ono sto im se savetuje), mozete li mi reci na sta sumnjate, kako bi mi to olaksalo posao kada budem pricao sa doktorom opste prakse?
Svako dobro.
DD
Svako dobro.
DD
draganvma napisao:Podloznost infekcijama, period jesen-zima, los imunitet, kasalj sa bolovima u grudima, subfebrilne intermitentne temperature/nocne/ sa nocnim preznojavanjem........ po meni sumnja na TBC sa povremenim bakterijskim superinfekcijama, RTG jos nemanifestna.
dobro jutro svima,
prikljucio bih se komentaru davidd19 i zahvalio da ovakav nacin komunikacije postoji, hvala na tome!
tema me je zainteresovale, imam slican problem koji me je i naveo da potrazim savet na netu. (iako nisam lekar, neke bolesti su mi poznate jer sam od malena bolovao a par clanova porodice su mi bili lekari, nazalsot svi preminuli)
zamolio bih za savet, predlog, pomoc i predlog u ma kakvom obliku.
imam 39-40godina, zivi i radim u Svajcerskoj 18god, radim u Birou / PC, nemam fizicke napore, nemam nocni rad.
moj problem je poceo polovinom Oktobra, dobio temperaturu, oko 38° ne vise. prosla je za 48h, poceo je kasalj (vrlo jak i ucestao kasalje, uzbacivao sam prvo zute grudvice slajma kao i bledo zelene u tvrde / veoma mucko kada stanu u grlu a velicina klikera) i trajalo je skoro 14/15 dana. od lekara sam dobio Rinopront, Dafalgan i neki suirup protiv kaslja.
proslo, je, kasljuckao sam pomalo.
radio sam 2 dana, treceg dana dobio iznova temp 38/39° i odmah poceo iznva da kasljem, jako glaso i iznova na smenu sa zutim i zelenim slajmom. potrajalo je ponovo oko 14/15 dana, poboljsalo se ali kasalj nije potpuno restao. lekar mi je iznva da o iste lekove, stime sto u drugom navratu i neki antibiotik (mogu proveriti ukolio vam nesto znaci ime leka)
poceo sam da radim, 10 dana je bilo ok ali iznenada 31.12.07 oko 10h ujutru dobio 39.2° temp!!! bez ikakve najave. pao u krevet, popio 2 Dafalgana, nakon 4h jos jedan i od 13 do 19h spavao bez prekida. temperatura je nestala kao da je nije ni bilo, oscao sam se samo slomljenim.
do danas i dalje kasljem, bez prekida, skoro svakog dana sa pomalo zutog slajma. sve u svemu, skoro 2 meseca imam problem.
moj trenutno paralelno veliki problem je i to kao dod Davidd19 da se vec 4 nedelje nocu znojim nenormalno, nocu menjam 2-3 majce / pidzame!!! znojenje je 95% samo u predelu vrata / kragni sa tendencijom ka sredini grudi. u svakom slucaju, znojenje je toliko jako da prilkom svake promene majce (osetim kada se otrijem i bude mi hladno) morao i okrenuti jastuk kao i pokrivac jer su se natopili znoja! i tako 2-3 nocu.
zadnjih 5-6 dana imam grebuckanje u grlu koje izaziva kasalj. povremeno imam i bolove u grudima, tendencija u sredini grudiju. upravo dok vam pisem, cesto kasljem i izbacijem grudvice zuckastog slajma. zaboavio sam da pomenem, svo vreme nastalog problema, curi mi nos, cesto je zapusen.
pre nastalog probelma nisam godinama imao vecih problema, mozda koju sitnu alergiju na prolece i slicno. kao dete i do puberteta, Asmaticni Bronhitis, lecen u BGD na Institutu za Majku i Dete 20ak dana mislim negde 1980 od strane Dr. Sicevica / Dr. Jovanovskog
molim za odgovor ukoliko imate kakvu ideju - dijagnozu, predlog, iskustvo sa nastalim problemom. moj dosadasnji lekar je OK, nazalost vise ne zivi u Svajcerskoj, drugog dobrog je tescko naci, mnogima je ovde u Svajcerskoj to postala rutina, mladi su, nedostaje iskustvo nasih lekara i vec vidljenih ili pak starih poznatih bolesti. bolesti.
spostvoanjem
max68
E, vasa situacija nema veze sa specificnim upalnim procesom ali ima veze sa bolestima u detinjstvu. Kako su vas lecili od astme, vasa su pluca osetljivija, podloznija upalama...a to sto navodite najvise podseca na HOBP u egzacerbaciji, da vam prevedem: hronicna upala koja se sada maksimalizovala, verovatno nekom pridodatom infekcijom, ne bih se cudio i mikoticnom - obzirom na boju ispljuvka (kandida?).
Potreban je ozbiljan pregled, RTG-rafija pluca, kultura ispljuvka na bakterije i gljivice i antibiogram a nikako ukljucivanje antibiotika odokativno do besvesti!
Potreban je ozbiljan pregled, RTG-rafija pluca, kultura ispljuvka na bakterije i gljivice i antibiogram a nikako ukljucivanje antibiotika odokativno do besvesti!