Kako se resiti gasova???

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Kicha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm

Kako se resiti gasova???

Post od Kicha »

Ima li neko preporuke: izbegavanje koje hrane a uvodjenje neke druge mogu da se resim nadutosti i flatulencije (meteorizam)? Zasto i kako oni nastaju, uzroci? Sta treba promeniti u stilu zivota? Hvala!
Korisnikov avatar
Skywalker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 20, 2007 8:47 am

Post od Skywalker »

Treba promeniti hranu - i izbor namirnica, i redosled unosenja. Navedi sta i kako jedes, da bismo izbegli nagadjanja i suvisle komentare o tome sta ti mozda gresis. :wink:
Slika
Kicha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm

Post od Kicha »

Nisam nasao neku zavisnost od hrani. Naime, imam ulcerozni kolitis koji je doduse pod znakom pitanja zbog izvesnih neslaganja. Sada pijem Salazopyrin ponovo, radi referenciranja i od njega mi nije nimalo bolje, mozda cak i gore. Godinu dana mi je bilo OK osim flatulencije, ali vec 2 dana sam nadut i tesko ih izbacujem uprkos gasvanu i probiotiku. Hranim se zdravo, uglavnom bareno, ali sta god da jedem isto je. Jedino da izbacim testa, hlebove, peciva?
Korisnikov avatar
Skywalker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 20, 2007 8:47 am

Post od Skywalker »

bojim se da ti niko ne moze pomoci, ako ti sam sebi ne pomazes zavaravanjem da se hranis zdravo a pored toga jedes jos ko zna sta, ali i to je tvoj izbor.
u zdravu hranu se ne ubrajaju peciva npr. a ti tvrdis da se "hranis zdravo".
dakle, konsultuj slobodno i nutricionistu - gasovi su UVEK posledica nepravilne ishrane.
Slika
Bonzita
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 29, 2007 8:54 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Bonzita »

Izbor hrane je definitivno ključan!

Zna se, u principu, šta od namirnica izaziva češće meteorizam od ostalih. Plus, postoje namirnice, koje ne odgovaraju svim osobama podjednako, pa neko reaguje na taj način.

U svakom slučaju, obratiti pažnju na izbor namirnica, a ako baš mora i nešto od preparata za tu vrstu problema, upitati u bilo kojoj apoteci, izbor je veliki (od prirodnih - Finocarbo i sl, do lekova kao što je Gasvan, Espumisan...)

Razlika u načinu pripreme i konzumiranja istih namirnica, takođe može imati uticaja (npr. povrće: sveže, bareno, dinstano/pečeno...). Od začina, koristan je kim, kao najpoznatiji karminativ, koji iskusne domaćice stavljaju, prilikom kuvanja, u pasulj, kupus...
Ja bih da pevam još malo, jer je život samo jedan i do njega mi je stalo, meni je vredan...
sati
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

mozda ne bi bili lose da uradis test intolerancije na hranu,tako ces zaista saznati sta ti od hrane pravi smetnje.Jednostavno se izvadi krv iz prsta,sacekas 7 dana i dobijes listu namirnica koju bi trebalo na tri,minimum tri,meseca da izbacis iz ishrane.Ako te zanima vise,mozes o ovoj temi procitati vise bas na ovom sajtu
Odgovori