Kako se resiti gasova???
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
Kako se resiti gasova???
Ima li neko preporuke: izbegavanje koje hrane a uvodjenje neke druge mogu da se resim nadutosti i flatulencije (meteorizam)? Zasto i kako oni nastaju, uzroci? Sta treba promeniti u stilu zivota? Hvala!
Nisam nasao neku zavisnost od hrani. Naime, imam ulcerozni kolitis koji je doduse pod znakom pitanja zbog izvesnih neslaganja. Sada pijem Salazopyrin ponovo, radi referenciranja i od njega mi nije nimalo bolje, mozda cak i gore. Godinu dana mi je bilo OK osim flatulencije, ali vec 2 dana sam nadut i tesko ih izbacujem uprkos gasvanu i probiotiku. Hranim se zdravo, uglavnom bareno, ali sta god da jedem isto je. Jedino da izbacim testa, hlebove, peciva?
bojim se da ti niko ne moze pomoci, ako ti sam sebi ne pomazes zavaravanjem da se hranis zdravo a pored toga jedes jos ko zna sta, ali i to je tvoj izbor.
u zdravu hranu se ne ubrajaju peciva npr. a ti tvrdis da se "hranis zdravo".
dakle, konsultuj slobodno i nutricionistu - gasovi su UVEK posledica nepravilne ishrane.
u zdravu hranu se ne ubrajaju peciva npr. a ti tvrdis da se "hranis zdravo".
dakle, konsultuj slobodno i nutricionistu - gasovi su UVEK posledica nepravilne ishrane.

-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Jan 29, 2007 8:54 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Izbor hrane je definitivno ključan!
Zna se, u principu, šta od namirnica izaziva češće meteorizam od ostalih. Plus, postoje namirnice, koje ne odgovaraju svim osobama podjednako, pa neko reaguje na taj način.
U svakom slučaju, obratiti pažnju na izbor namirnica, a ako baš mora i nešto od preparata za tu vrstu problema, upitati u bilo kojoj apoteci, izbor je veliki (od prirodnih - Finocarbo i sl, do lekova kao što je Gasvan, Espumisan...)
Razlika u načinu pripreme i konzumiranja istih namirnica, takođe može imati uticaja (npr. povrće: sveže, bareno, dinstano/pečeno...). Od začina, koristan je kim, kao najpoznatiji karminativ, koji iskusne domaćice stavljaju, prilikom kuvanja, u pasulj, kupus...
Zna se, u principu, šta od namirnica izaziva češće meteorizam od ostalih. Plus, postoje namirnice, koje ne odgovaraju svim osobama podjednako, pa neko reaguje na taj način.
U svakom slučaju, obratiti pažnju na izbor namirnica, a ako baš mora i nešto od preparata za tu vrstu problema, upitati u bilo kojoj apoteci, izbor je veliki (od prirodnih - Finocarbo i sl, do lekova kao što je Gasvan, Espumisan...)
Razlika u načinu pripreme i konzumiranja istih namirnica, takođe može imati uticaja (npr. povrće: sveže, bareno, dinstano/pečeno...). Od začina, koristan je kim, kao najpoznatiji karminativ, koji iskusne domaćice stavljaju, prilikom kuvanja, u pasulj, kupus...
Ja bih da pevam još malo, jer je život samo jedan i do njega mi je stalo, meni je vredan...
mozda ne bi bili lose da uradis test intolerancije na hranu,tako ces zaista saznati sta ti od hrane pravi smetnje.Jednostavno se izvadi krv iz prsta,sacekas 7 dana i dobijes listu namirnica koju bi trebalo na tri,minimum tri,meseca da izbacis iz ishrane.Ako te zanima vise,mozes o ovoj temi procitati vise bas na ovom sajtu