Zao mi je sto cu te mozda razocarati, lei kantarion (bar je to moje iskustvo) ne koze da se meri sa lekovima, bar sto se lecenja nerava tice.
Ali, mozda je nekome drugome vise pomogao.
Takodje sam cula da strucno odabrano bilje moze da pomogne, ali kombinaciju treba da odredi neki dobar fitoterapeut - znaci da je kombinacija biljaka delotvornija nego pojedinacna biljka.
pozdrav
d
Kantarion - provereno dobra stvar!!!
Mada, to je ipak pomoćno sredstvo!!!
Za potpuno IZLEČENJE, treba više poraditi na svojoj duši!!! kloniti se greha... ... ... ...
Ja kantarionovo ulje koristim za zeludac.Kazu da ima efekta jedino ako se koristi duze vreme i redovno uzima.Sve te lekovite biljke daju efekat tek posle duzeg vremena.
Kantarion (Hypericum perforatum) se najčešće koristi kao biljni preparat za blage do umerene simptome depresivnog raspoloženja, napetosti i “nervoze”, i ima određene dokaze iz studija da može pomoći kod blažih depresivnih stanja. Deluje na neurotransmitere poput serotonina, dopamina i noradrenalina, ali efekat nije brz kao kod lekova – obično je potrebno 2–4 nedelje redovne upotrebe da se primeti promena. Kod “nervi” u smislu napetosti, razdražljivosti i lakših anksioznih simptoma neki ljudi prijavljuju poboljšanje, ali to nije univerzalno i ne deluje kod težih poremećaja. Važna stvar je da kantarion ima značajne interakcije sa lekovima jer utiče na jetrene enzime (CYP sistem), pa može smanjiti dejstvo kontraceptiva, antidepresiva, lekova za srce i drugih terapija, zbog čega se ne preporučuje uzimanje na svoju ruku ako se koriste bilo kakvi lekovi. Takođe može izazvati fotosenzitivnost kod osetljivih osoba. U suštini, može imati efekta kod blažih stanja, ali nije bezazlen i treba ga koristiti oprezno i ograničeno.
Nisam influenser, ali ponekad imam dobre preporuke