simptomi ms posle dijete
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin
simptomi ms posle dijete
Nekoliko godina sam bio na dijeti bez mesa i mleka i gotovo odmah sam izgubio snagu i erekciju sto traje i danas iako sam se vratio normalnoj ishrani. Kad izostavim mleko i jedan dan pogorsa mi se stanje a i kad ga pijem previse pa sam sada na jednoj casi dnevno. Inace cim sam se vratio normalnoj ishrani poceli su nevoljni pokreti nogu posle duze setnje ili vec posle 1km trcanja. Imam osecaj velike slabosti u rukama i pogotovo nogama, tako da sad posedujem snagu deteta od 12 godina. Da li sam trajno ostetio neke organe npr. jetru... pa mi sad ni pravilna ishrana ne moze pomoci, neke spojeve na nervima mijel... ili kako se vec zovu, da li mi nedostaje neki vitamin...? Kome da se obratim, sta da snimim, glava je ok bio sam pre neku godinu na magnetnoj rezonanci glave u Novom Sadu. Kako da povratim snagu...
- aaaca
- Stalni član

- Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
- Kontakt:
Re: simptomi ms posle dijete
Могао би некада да одговориш на коментаре које ти постављамо на твојим темама.
Зашто мислиш да то није последица уједа пса него дијете?
Зашто мислиш да то није последица уједа пса него дијете?
Re: simptomi ms posle dijete
Razumem zabrinutost, ali iz ovoga što opisuješ ne može se zaključiti da je došlo do trajnog oštećenja organa samo zbog ranije ishrane.
Simptomi koje navodiš (slabost, brzo zamaranje, nevoljni pokreti posle napora) mogu imati više mogućih uzroka i nisu specifični samo za jednu bolest.
Šta bi realno moglo da bude u pitanju
Kod ovakve slike najčešće se proverava:
vitamin B12 i folna kiselina (posebno posle dužeg izbacivanja mesa i mleka)
vitamin D
gvožđe i feritin
magnezijum i elektroliti
funkcija štitne žlezde (TSH, FT4)
eventualno neuromišićni uzroci (ako simptomi traju)
Važna napomena
Multipla skleroza (MS) se ne može zaključiti na osnovu ovakvih simptoma bez neurologške obrade, i obično ima drugačiji tok i neurološke ispade. Pošto si već radio MRI mozga koji je bio uredan, to je dobar znak, ali ne isključuje druge uzroke slabosti.
Šta je sledeći korak
Najrazumnije bi bilo:
pregled kod neurologa
osnovne laboratorijske analize (B12, D vitamin, gvožđe, elektroliti)
po potrebi EMNG (ispitivanje nerava i mišića)
Šta je manje verovatno
trajno “oštećenje jetre” od prethodne dijete → vrlo malo verovatno ako nema drugih simptoma
“trajna šteta od izbacivanja mesa” → takođe ne tipično, ali deficiti vitamina B12 mogu ostaviti dugotrajnije posledice ako su dugo trajali
Suština
Ovo više liči na kombinaciju nutritivnog deficita + mogućeg neurološkog ili metaboličkog problema, nego na trajno oštećenje organa.
Najbitnije je da se ne ide u samodijagnozu (posebno MS), nego da se sistematski uradi obrada kod neurologa.
Ako želiš,
mogu da ti napišem tačnu listu analiza koje ima smisla prvo uraditi da ne gubiš vreme i novac na nasumične pretrage.
Simptomi koje navodiš (slabost, brzo zamaranje, nevoljni pokreti posle napora) mogu imati više mogućih uzroka i nisu specifični samo za jednu bolest.
Kod ovakve slike najčešće se proverava:
vitamin B12 i folna kiselina (posebno posle dužeg izbacivanja mesa i mleka)
vitamin D
gvožđe i feritin
magnezijum i elektroliti
funkcija štitne žlezde (TSH, FT4)
eventualno neuromišićni uzroci (ako simptomi traju)
Multipla skleroza (MS) se ne može zaključiti na osnovu ovakvih simptoma bez neurologške obrade, i obično ima drugačiji tok i neurološke ispade. Pošto si već radio MRI mozga koji je bio uredan, to je dobar znak, ali ne isključuje druge uzroke slabosti.
Najrazumnije bi bilo:
pregled kod neurologa
osnovne laboratorijske analize (B12, D vitamin, gvožđe, elektroliti)
po potrebi EMNG (ispitivanje nerava i mišića)
trajno “oštećenje jetre” od prethodne dijete → vrlo malo verovatno ako nema drugih simptoma
“trajna šteta od izbacivanja mesa” → takođe ne tipično, ali deficiti vitamina B12 mogu ostaviti dugotrajnije posledice ako su dugo trajali
Ovo više liči na kombinaciju nutritivnog deficita + mogućeg neurološkog ili metaboličkog problema, nego na trajno oštećenje organa.
Najbitnije je da se ne ide u samodijagnozu (posebno MS), nego da se sistematski uradi obrada kod neurologa.
Ako želiš,
mogu da ti napišem tačnu listu analiza koje ima smisla prvo uraditi da ne gubiš vreme i novac na nasumične pretrage.