Molim Vas da mi ukratko napisete sta je ciklotimija, zasto i kako nastaje?
Moze li se izleciti i da li je to neka ozbiljna bolest?
Ako imate neki link za nas sajt koji govori opsirnije o tome, takodje bih Vam bila jako zahvalna!
Pozdrav!
Ciklotimija
Moderatori: moderato, admin, vlada99
Ciklotimija
Ciklotimija je poremecaj cirkadijalnog ritma. Odnosi se na cestu promenu raspolozenja (hipomanija, subdepresija...) iz razloga koji su fizioloske prirode, sa izvesnim udelom psihickog stanja osobe. Najcesce je nasledna.
Jako malo doze neuroleptika (antipsihotika) otklanjaju simptom na fizioloskom nivou, i uvode osobu u eutimiju, tj. stanje bez jakih oscilacija.
Da li ste zadovoljni odgovorom?
Jako malo doze neuroleptika (antipsihotika) otklanjaju simptom na fizioloskom nivou, i uvode osobu u eutimiju, tj. stanje bez jakih oscilacija.
Da li ste zadovoljni odgovorom?
Da, hvala, mislila sam da nece ni biti odgovora, mada, priznajem, zelela bih jos ponesto da saznam, malo opsirnije...
Zasto nastaje, uzroci.. koliko remeti zivot, je li to neka ozbiljnija bolest, je li bolest uopste.. itd..
I zasto je lose ako se raspolozenje cesce menja, mislim u smislu bolesti?
Pozdrav.
P.S. Sta je cirkadijalni ritam?
Zasto nastaje, uzroci.. koliko remeti zivot, je li to neka ozbiljnija bolest, je li bolest uopste.. itd..
I zasto je lose ako se raspolozenje cesce menja, mislim u smislu bolesti?
Pozdrav.
P.S. Sta je cirkadijalni ritam?
Cirkadijalni ritam
Cirkadijalni ritam
Prorodni ritam metaboličkih funkcija u organizmu koje su uslađene sa prirodnim pojavama, pre svega smenom dana i noći. Kada je ispravan, onda se lučenje određenih hormona dešava u pravo vreme, na primer.
Ako je cirk. dij. ritam poremećen, znači da ne postoji ritam, tj. osoba ne ide na spavanje u isto vreme, ustaje u različito vreme, što posledično utiče da druge fuckije, kao što su kognitivne, konativne (emocije), regularno dnevno funckcionisanje, oscilaciju dobrog i lošijeg raspoloženja, odnose sa drugim ljudima, usmerenost ka ciljevima (motivaciju). Ovo je bilo ukratko. Razlozi promene ritma mogu biti veoma različite.
Pozdrav!
Prorodni ritam metaboličkih funkcija u organizmu koje su uslađene sa prirodnim pojavama, pre svega smenom dana i noći. Kada je ispravan, onda se lučenje određenih hormona dešava u pravo vreme, na primer.
Ako je cirk. dij. ritam poremećen, znači da ne postoji ritam, tj. osoba ne ide na spavanje u isto vreme, ustaje u različito vreme, što posledično utiče da druge fuckije, kao što su kognitivne, konativne (emocije), regularno dnevno funckcionisanje, oscilaciju dobrog i lošijeg raspoloženja, odnose sa drugim ljudima, usmerenost ka ciljevima (motivaciju). Ovo je bilo ukratko. Razlozi promene ritma mogu biti veoma različite.
Pozdrav!