Ugradnja totalne proteze kolena u Srbiji

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Perla
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 24, 2013 6:30 pm

Ugradnja totalne proteze kolena u Srbiji

Post od Perla »

Pregledala sam do sada otvorene teme na ovom forumu, ali nisam našla direktan odgovor na temu koju otvaram ovom mojom porukom.

Imam 68 godina i već dugo problema sa bolnim nogama i otežanim hodom.

Pre otprilike dve godine konačno sam uradila potrebne preglede i tada mi je postavljena dijagnoza da mi je artrozom jako oštećen desni kuk, a i oba kolena i da je potrebna ugradnja proteze kuka, a kasnije i oba kolena.

Pre petnaest meseci ugrađena mi je hibridna proteza desnog kuka. Operacija je prošla jako dobro, bez ikakvih komplikacija i ja sam se vrlo brzo oporavila i prohodala. To je bilo pravo čudo. Posle tri meseca sam dobro hodala bez ikakve podrške, nisam imala bolove niti bilo koja ograničenja, osim onih koje normalno nameće postojanje proteze (ne prekrštam noge, ne sedam na nisko i sl.).

Poverovala sam da sam rešila svoj problem i da ću vežbanjem i jačanjem mišića nogu uspeti da izbegnem operaciju kolena, tj. ugradnju oba veštačka kolena. Na žalost, nisam bila u pravu i situacija se sa kolenima u međuvremenu jako pogoršala. Rentgentski snimci i ultrazvuk pokazuju jako velika oštećenja i jedino trajno rešenje je ugradnja veštačkih zglobova na oba kolena.

Koliko god da je to strašno saznanje, nekako sam se privikla na misao da to ne mogu izbeći i predstoji mi da odlučim gde ću biti operisana (živim u Beogradu), pa da se prijavim na listu čekanja.

U međuvremenu sam dosta istraživala na internetu (kao laik) ovu operaciju i oporavak posle nje i sve ono što sam našla su bili sjatovi i forumi u Americi i Engleskoj. Saznala sam dosta o jednostranoj, ali i obostranoj ugradnji proteze kolena, oporavku i ličnim iskustvima operisanih.

Koliko god da je ovo bilo korisno iskustvo, nisam dobila odgovore koji su mi potrebni, a koji daju odgovor na ova pitanja za Srbiju, tačnije Beograd, pa sam rešila da ovim putem pokušam da saznam kako se ta operacija radi ovde u Beogradu, koje su sve mogućnosti i kako teče oporavak.

Ne znam da li ovaj forum prati neko ko se profesionalno bavi ovim pitanjem i da li ima osoba kojima su ugrađene ove proteze, ali bih volela da mi neko pomogne da razrešim neka od pitanja kao što su:

- Da li se u Beogradu i gde radi istovremena ugradnja proteze u oba kolena?
- Ako se ugrađuje, u kojim slučajevima, obzirom na starost, zdravstveno stanje pacijenta i sl.?
- Ukoliko nije moguća istovremena ugradnja, koliki se period preporučuje između dve operacije? Vidim da se u Americi u nekim slučajevima praktikuje ugradnja druge proteze posle nekoliko nedelja ili meseci, ali u nekim slučajevima i posle nekoliko godina. Kakva je situacija kod nas?
- Gotovo svi pacijenti koji su pisali na inostranim forumima žalili su se na vrlo jake bolove posle ugradnje proteze koji su (sa retkim izuzecima) trajali više meseci, čak i godina. Da li je to normalno i da li su takva iskustva i naših pacijenata? Ovo pitam prvenstveno zbog mog dobrog iskustva sa operacijom kuka kada su bolovi prestali tri dana posle operacija i nikada se nisu ponovo javili?
- Koliko traje i kakav je period oporavka posle operacije u našim uslovima?
- Da li je posle operacije neohodan odlazak u banju? To pitam iz ličnog iskustva jer je rehabilitacija koju sam imala u Seltersu posle operacije kuka bila jako loša, a terapeuti nezainteresovani za pacijentov opravak. Da li mislite da bi posle operacije bilo bolje nastaviti oporavak kod kuće uz angaživanje privatnog fizioterapeuta (koji bi bio više zainteresovan za pacijenta) i svakodnevno samostalno vežbanje samog pacijenta? Ima li neko iskustva sa takvim oporavkom?

Nadam se da sam otvorila temu za koju će biti interesovanja među posetiocima ovog foruma, pa vas zato pozivam da mi odgovorite na postavljena pitanja i, ukoliko ih imate, iznesete vaša lična iskustva i razmišljanja na ovu temu.

Srdačan pozdrav.
bapic777
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 30, 2025 12:08 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Re: Ugradnja totalne proteze kolena u Srbiji

Post od bapic777 »

Mene zanima isto... Da li je moguce da 10 godina niko na forumu koji se zove DOKTOR nije nista prokomentarisao?
Odgovori