Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Perianalna fistula
PostPoslato: Sre Jan 01, 2014 3:55 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 14, 2010 12:26 pm
Postovi: 153
Lokacija: SRB - USA
pazite na ishranu, ne trebate imati tvrdu stolicu jer ona moze provocriati pogorsanje lokalnog nalaza. da bi se stolica razmeksala i omogucilo lakse izbacivanje koristite ako vam zatreba Transilane kesice uz puno tecnosti.

Fizicka aktivnost naravno. Samo odrzavajte higijenu te regije jer se tu odmah stvara znoj i maceracija. Dakl, tusiranje obavezno i higijena te regije sto pretpostavljam da vec radite.

Na VMA osim onog profesora darca mircovica ne znam nikoga posebnog, on radi i debelo crevo i transplantacije itd. mada taj darco posto je profesor je prezauzet i verovatno nema vremena za obicne ambulantne preglede. vise znam civile i onda bih vam preporucio prvu hirursku kliniku u beogradu i to njihove koloproktologe - ima ih bar desetak tamo koji rade tu problematiku.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Perianalna fistula
PostPoslato: Čet Jan 02, 2014 5:45 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 1:48 am
Postovi: 201
Samo bez panike :)
Dok postoji drenaza apscesa, drugim recima dok nesto curi iz te fistule, necete umreti ;) Nemate perinealnu flegmonu, ili ti Furnijeovu gangrenu, jer da imate ne bismo se dopisivali. To je najteza komplikacija apscesa perinealne regije (ili ti medjice kako se zove na srpskom).
U sustini, u Americi, Srbiji, Burkini Faso i gde god na svetu lecenje perianalnog ili bilo kog drugog perinealnog apscesa je isto - siroko se otvori, izdrenira, spreci se brzo zarastanje rane i daju se antibiotici sirokog spektra - obicno Ciprocinal (ciprofloxacin) sa ili bez metronidazola (Orvagil kod nas).
Kad se stvari srede, obicno nekoliko nedelja, do mesec-dva posle, radi se na definitivnom resavanju problema. Otprilike u oko 60-80% slucajeva sama incizija i drenaza ce resiti problem. Kod vas ocigledno nije cim se perinealna fistula napravila.
Sta dalje. Dijagnostika u prvoj fazi i ne mora biti posebno komplikovana - stavite jednu gazu u anus i kroz fistulu ubrizgate malo boje (normalno ne vi nego vas hirurg) i ima dve varijante - I gaza se ne oboji - nema komunikacije sa debelim crevom, postoji komunikacija sa zaostalom supljinom nekadasnjeg apscesa, dodatna incizija, fistulotomija te kiretaza ili ekscizija ce najverovatnije resiti problem (u svakoj ustanovi u Srbiji ima bar jedan hirurg koji ovo zna uraditi zmurecki); II gaza se boji - postoji komunikacija sa debelim crevom i ovo zahteva malo komplikovaniji zahvat i nesto dodatne dijagnostike. Prvo morate videti o kom se tipu fistule radi i na osnovu toga izabrati ono sto cete raditi i gde. Da li ce vam raditi fistulografiju, CT, MRI ili transrektalni UZ to zavisi od iskustva onoga ko to radi i mogucnosti ustanove. Konsultaciju sa gastroenterologom ili koloproktologom te kolonoskopiju od srca preporucujem jer to nikada nije na odmet uraditi, a iako retko, sto kolega rece, zapaljenske bolesti debelog creva, te da dodam, tumori ove regije se mogu tako pokazati. Fakat, ta varijanta price ne ide ovako kako ste vi opisali, ali... Zlu ne trebalo. Kada se vidi kuda kanal ide i kako, onda sledi odabir operacije i mesta gde ce se to raditi... Transsvinktericne, izrazito razgranate, visoke ili supralevatorne treba resavati onaj ko se u to zaista razume, odnosno ko se uglavnom bavi samo tom regijom, ko je dobar proktolog, jer tu postoji mogucnost nezgodnih komplikacija i covek stvarno mora biti utreniran, da sve prodje dobro. Ostalo uglavnom mozete resiti i u svojoj bolnici.
Ovo je uglavnom nezgodna i dosadna bolest koja cesto recidivira, gde god da se operisete... I to trebate znati. Perinealni apsces je stvar koja se mora hitno resavati - od toga moze i da se umre, a hronicna fistula... Pa, to je bolje resiti polako, a dobro nego leteti :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Perianalna fistula
PostPoslato: Sre Jan 15, 2014 8:30 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Dec 03, 2013 8:33 pm
Postovi: 8
hvala na savetima i podrsci, mazem masteve kao sto ste rekli,higijena naravnp. i sve manje i manje curi, izgleda ok... sutra zovem vma da zakazem pregled pa cemo videti sta dalje... antibiotike nepijem vec neko vreme, nemam temperaturu, ni malaksalost.. jedini problem koji ima, su prehlade, nikako nemogu da ih se resim, vec duzi period non stop, neznam da li je zbog ovoga, grlo me boli, sekret, po malo mi suze oci, zamor u ocima.. ali videcu i to... nadam se da ce biti sve ok!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Perianalna fistula
PostPoslato: Ned Feb 27, 2022 1:54 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Feb 27, 2022 1:18 am
Postovi: 1
Pozdrav svima :) Htjela bi podijeliti svoje iskustvo s perianalnom fistulom. Prvi put sam cula za to kad mi je doktorica rekla da je imam i bilo mi je stvarno strano i nepoznato. Otprilike 3 mjeseca sam imala blaga zatezanja i povremenu unutrašnju bol kod gluteusa kad god bi sjela ili vjezbala te sam ubrzo osjetila kao nekakvu kvrzicu blizu anusa. Otisla sam kod svoje doktorice i ona mi nije znala reci puno, dala mi je antibiotik i rekla da pricekam dok se ne upali. Taj antibiotik trebao je centrirati sve to sto se nakupljalo. Kasnije kad se upalilo otisla sam kod kirurgice koja je pod lokalnom napravila rez i ocistila sto je bilo te rekla kako dalje ne moze nista napraviti pod lokalnom nego da je potrebno otici na operaciju. Fistulotomiju.
Upucena sam kod proktologa. Na svu sreću doktorica koju sam imala je znala sto radi, na prvom pregledu stavila mi je seton. Laicki da objasnim to je vrpca koja ide kroz tu fistulu (tunel) dakle od anusa do rupice koja je vani i to se zaveze. Bilo je potrebno staviti seton jer je meni fistula bila blizu sfinktera i bilo je rizicno operirati pod takvim uvjetima, stoga sam ja imala taj predoperacijski proces u kojem sam otprilike 3 mjeseca svakodnevno vise puta dnevno povlačila seton lijevo desno (nije ugodno ali se naviknete i traje samo par sekundi a i sto se mora mora se..). Naravno premotavala sam se par puta dnevno i održavala cistom tu ranu. Napokon je dosla operacija, fistula se spustila i nije vise bio ugrozen sfinkter. Operacija je u opcoj anesteziji, odma ste pusteni doma kad se probudite s uputama oporavka. Rana od operacije ne izgleda bajno, imala sam rupu od 5 cm odma do anusa, no bez straha sve to zacijeli i zatvori se. Rana se ne siva nego zarasta takva, ne guraju se nikakve gaze u rupu. Odrzavate cistocu ispiruci svaki dan 2 puta u hipermanganu i naravno ucestalim ispiranjem cistom vodom i prematanjem. Ocekujte da ce dosta zute tekućine izlaziti iz rane i da cete se prvih dana dosta previjati. Nakon operacije nemate nikakvih bolova, ali cete trebati mirovati 2 do 3 tjedna. Na wc sam također normalno isla, bez ikakvih bolova. Rana mi je relativno brzo zacijelila jer je bio ljetni period pa sam isla na more koje je sve to ubrzalo. Danas kao da nista nije bilo, sve je zacijelilo i nista se ne vidi.
Sretno, naporno je ali proci ce i to.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 178 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: