Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Ima li neko sličan problem?
PostPoslato: Pet Apr 17, 2009 6:32 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 03, 2009 4:34 pm
Postovi: 2
Izveštaj lekara specijaliste (06.april 2009.)

Dg: Chondromalation peatellae bill.pp L.sin
Dg2: M170

Kontrola- Subj.iobj.delimičan oporavak
Bolovi i dalje prisutni, istog inteziteta.
____________________________________________

Od 16. januara 2009. sam na bolovanju, a terapija mi pochela tek 4. februara.

I terapije:
1. KTD
2. TENS
3. radna terapija*
4. vežbe za jačanje quadricepsa *
*ove dve zadnje su mi ukinute posle 1. dana zbog bolova posle njih.

II terapija:
1. EMP
2. Laser terapija

III terapija:
1. Laser terapija
2. TENS
3. vežbe za jačanje quadricepsa


Da li je neko imao sličan slučaj, da li mu je bolje i šta je tačno dijagnoza M170? :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Apr 18, 2009 1:19 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
M17 je "okostavanje kolena", grubo receno. pacijenti koji imaju hondromalaciju patele i ne pomazu im fizikalna terapija i peroralno lekovi kod mene dobiju preporuku za davanje najpre kortikosteroida u zglob, a potom i serije Hyalgan ili Hyalart injekcija u zglob.

_________________
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 08, 2009 5:00 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 03, 2009 4:34 pm
Postovi: 2
josh neko? :cry:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 08, 2009 11:53 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 12:38 pm
Postovi: 3083
a sta biste jos hteli da se doda prethodnom odgovoru? :roll:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 09, 2009 1:21 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Zaista, shta josh da se napishe, protumachena vam je dijagnoza, a verujem da i vi sami vec dosta znate o svom oboljenju, na vama je da vodite rachuna o telenoj masi, redovnim pregledima i kontrolama kod lekara i da idete na terapije fizikalne medicine u cilju smanjenja bola i rasterecenja tog zgloba kolena tj oba kolena poshto je u pitanju bilateralno okoshtavanje.

Pogledajte temu u podforumu Ortopedija, pod nazivom Sta je zdravo za vasha kolena!

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 09, 2009 4:18 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
TRKAČKO KOLJENO - Hondromalacija patelle


Jedna od najčešćih sportskih ozleda kod trkača rekreativaca i profesionalnih atletičara na duge pruge je svakako trkačko koleno (runner's knee). Ovo stanje još možete naći pod terminima patelofemoralni bolni sindrom ili hondromalacija patele.

Koleno je vrlo kompleksan zglob. Uključuje artikulaciju između tibije (potkoljenična kost) i femura (natkoljenična kost) i patele (čašica). Međutim kada govorimo o trkačkom kolenu obavezno moramo spomenuti još dve važne strukture koje je potrebno poznavati za razumevanje nastanka ozlede, a to su kvadriceps (iznad patele) i patelarna tetiva (ispod patele).


Uzroci nastanka ozlede


Kad koleni zglob normalno funkcionishe tada, kod trčanja, patela lagano klizi gore-dolje bez doticanja femura. Ponekad nije sve tako idealno pa unutrasnja strana patele grebe ili struže po femuru i na taj način njena unutrasnja hrskavica postaje neravna te njezino gibanje postaje bolno. Postoje različiti razlozi koji dovode do takvih patoloških događanja. Jedan od najčešćih je preslabi medijalni (unutrasnji) deo kvadricepsa - vastus medialis, koji je najvažniji za pravilno gibanje patele tj. koji podržava njenu centralnu stabilizaciju tako da se previše ne miče levo ili desno.

Kod nekih trkača do aktivacije vastusa medijalisa dolazi tek pri zadnjoj trećini ekstenzije (ispružena noga). Kad je medijalni deo kvadricepsa preslab tada nema centralne stabilizacije patele, ona se previše miče u lateralnim smerovima i dolazi do oštećenja njene unutrasnje strane. Isto tako prejako razvijen lateralni (vanjski) deo kvadricepsa, koji najčešće nalazimo kod trkača koji imaju slabi medijalni deo kvadricepsa, može predisponirati opisano oštećenje. Preterana pronacija stopala (izvrtanje stopala prema unutra) takođe dovodi do «plesanja» patele odnosno do njene destabilizacije.

Od ostalih faktora rizika za nastanak ove ozlede treba spomenuti:

· široka karlica (žene)

· tzv. X noge (genu valgum)

· visoko smeštena patela

· istrošene patike

· pretreniranost

· previše trčanja nizbrdo.


Simptomi

Najvažniji simptom je bol.

Bol se obično javlja u pateli ili neposredno uz nju, pogotovo uz njen unutrasnji rub ili ispod patele. Bol se može javljati nakon dugotrajnog sedenja sa skvrčenim kolenima (movie theatre sign), koja postepeno nestaje kada počnemo hodati ili se pojačava ako čučnemo. Trčanje nizbrdo takođe može biti jedan od provocirajućih faktora za nastanak boli.

Ovde bih istaknuo da pojava boli u kolenu ne znači uvek nastanak trkačkog kolena. Razlozi pojave boli u kolenu mogu biti zbog oštećenja ligamenata, meniskusa, osteoartritisa, iliotibijalnog sindroma, ali na tome se ne bih zadržavao u ovome članku. Dakle, ako niste sigurni zbog čega se pojavila bol u kolenu najbolje je da posetite lekara.

Sledeći važan znak su krepitacije (struganje) koje čujemo prilikom pokretanju u kolenom zglobu. U nekim slučajevima dolazi i do otekline kolenskog zgloba, koja se pogoršava pri kretanju, a smanjuje pri mirovanju.


Mere samopomoći

prekinite sa trčanjem

5 - 7 dana uzimajte nesteroidne protuupalne lekove (Voltaren, Ibuprofen)

aplikujte led neposredno ispod patele u periodima od desetak minuta, nakon čega pričekajte da se ohlađena koža ponovno zagreje pa tek onda ponovno primenite led da ne bi došlo do oštećenja tkiva zbog pothlađivanja. Ne preporučuje se primenu leda duze od tri dana.

izbegavajte nošenje teških tereta

jačajte kvadriceps, ali tek onda kada više nemate bolova.


Postoje različite vežbe kako ojačati kvadriceps pogotovo njegov medijalni deo, ali jednu bi preporučio kao početnu pogotovo neposredno nakon što prestane bolna faza: Legnite i stavite jastuk ispod kolena i nakon toga naprežite kvadriceps tako da tiskate kolenom jastuk prema dolje i to ponovite 20 puta, u desetak serija dnevno. Bilo kakve vežbe koje uključuje čučnjeve su zabranjene, jer time dovodite patelu u najgori mogući položaj. Osim toga spomenuo bih da je istovremeno potrebno raditi vežbe istezanja glutealnih mišića, iliotibijalne tetive, stražnje lože natkolenice, listova i Ahilove tetive.

Potpuni oporavak možete očekivati nakon četiri do šest nedelja. Nakon toga možete se vratiti trčanju ali povratak mora biti postepen.


Medicinski tretman

Ako mere samopomoći ne pomažu, tada nakon dve do tri nedelje potražite pomoć kod vašeg lekara. On će dijagnostikovati vaš problem i tada, u saradnji sa specijalistom konzultantom (ortoped ili fizijatar), pokušati rešiti vaše tegobe. Kao terapijske mogućnosti spomenuo bih nošenje ortoza, fizikalnu terapiju pa čak i kao krajnju mogućnost operaciju.

Bez specificnih vežbi jačanja kvadricepsa da postignete bolji balans muskulature i striktnog provođenja vežbi istezanja neće biti trajnog izlečenja i problem će se pojaviti ponovno. Ako ne rešite preteranu pronaciju odgovarajućim patikama opet će doci do ozlede. Drugim rečima, mora se pronaći razlog koji je doveo do ozlede i samo njegovim uklanjanjem možemo postići trajno izlečenje.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot], Google Adsense [Bot] i 229 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: