Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jul 27, 2008 9:07 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Postovi: 1224
Girl: takvi simptomi mogu naravno biti i cisto na nervnoj bazi (somatizacije), ali ja uvek volim da iskljucim organicitet na mozgu, pa insistiram da pacijent uradi neuroloski pregled, gde ce mu neurolog - ukoliko smatra da je potrebno - uraditi CT i MR glave, a ukoliko to i ne uradi (TIA se ne moze videti na EEGu, kao ni aneurizma, ili bar ne uvek i ne sigurno) savetujem da pacijent ovo snimanje uradi privatno iako dosta kosta (oko 100 eura MR, oko 50 CT). Ali na magnetnoj rezonanci nema sanse da organicitet mozga promakne (pod uslovom da je magnet-aparat kvalitetan) a ja uvek volim da znam da mogu da se pouzdam svoje obecanje pacijentu da mu se nista strasno nece dogoditi i da nece pasti mrtav kada ima somatizacije (trnjenje ruku, smetnje sa vidom, oduzimanje ekstremiteta). Tek onda mogu psihijatrijski i psihoterapijski da lecim nekoga.

Dakle, kod svih manifestacija koje ukljucuju smetnje koje bi mopgle da idu od organskih promena na mozgu bilo koje vrste, uvek najvise poverenja imam u snimak MR glave.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jul 27, 2008 4:22 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 7:47 pm
Postovi: 881
Ja sam radila i skener i magnetnu posle toga, ali ne neposredno posle. I radila sam u Klinickom centru. EEG mi je radjen par puta i bio je u redu uvek s tim sto nisu mogli da mi uradi EEG u spavanju jer u onoj buci nisam mogla da zaspim :D To onda znaci da je ipak bilo na nervnoj bazi jel tako? Mada koliko se sad secam nisam tad imala neki stres...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Jul 27, 2008 9:10 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Maj 12, 2008 12:58 am
Postovi: 28
Lokacija: Beograd
Girl,

to sto opisujete i ja dozivljavam ponekad (otprilike jednom godisnje) i rekli su mi da je to predmigrenozni napad, kada dolazi do naglog suzenja krvnih sudova u mozgu i oku (otud i te ''senzacije'' koje opisujete, ne vidite sva slova i sl...), nakon cega dolazi do njihovog sirenja i tada nastupa migrena (sto cak nije obavezno, nekad se taj napad javlja i bez migrene). Meni se to manifestuje tako sto vidim samo "pola" slike, npr. ako gledam u nekoga, vidim mu samo jednu polovinu lica, a desavalo mi se i da mi se izmeni dozivljaj realnosti, drugacije cujem i svoj, a i tudje glasove. Rekli su mi da to nije nista ozbiljno i da moze da bude povezano sa hormonima (tj. ciklusom).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jul 29, 2008 2:14 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Nov 15, 2007 7:42 pm
Postovi: 36
Tako su i meni rekli kao da je migrena na osnovu onoga sto sam opisao, mada najvise od toga mi smeta sto mi se lomi slika pred ocima kad hoce da me glava zaboli. Poceo sam da pijem BILOBIL kapsule za cirkulaciju , kazu da su se najbolje pokazale, pa me zanima jel iko od vas cuo o njima ili mozda koristio. A i dali su mu DEXOMEN tablete u slucaju napada "migrene" .


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jul 29, 2008 11:41 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Maj 12, 2008 12:58 am
Postovi: 28
Lokacija: Beograd
Ne znam za te lekove, ali meni pomaze i stari (dobri) avamigran, ali samo ako ga popijem cim osetim prve simptome. Ako zakasnim i migrena pocne, onda mi i ne pomogne bas mnogo...


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 234 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: