Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Krive noge i nepravilno drzanje stopala
PostPoslato: Pon Feb 08, 2010 12:52 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Dec 06, 2007 8:08 pm
Postovi: 21
Kod moje cerkice od 13,5 meseci je konstatovan varus potkolenica , kao i da je metatarsalni deo oba stopala u adukciji. Prepisane su antivarus cipele i zakazana je kontrola kod ortopeda za mesec dana. Za varus potkolenica je receno da ce sa 18 meseci morati da se odradi snimak, pa ce verovatno biti potrebno nosenje nekih sipki, da se narodski izrazim. Mnogo se brinem sto se ovoga tice, ne zbog samih sipki i maltretiranja sa tim, vec da li ce to uroditi plodom. Oks noge nisu karakteristicne za devojcice i ne znam kako ce sve to izgledati, ako ne bude moglo da se ispravi. Ima li neko vise saznanja o ovom problemu, malo toga sam uspeo na internetu da pronadjem?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Krive noge i nepravilno drzanje stopala
PostPoslato: Pon Feb 15, 2010 10:33 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
http://en.wikipedia.org/wiki/Genu_varum

i chlanak http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article ... -0096b.pdf

Bojim se da nije dovoljno samo to shto ste dobili cipelice i da sedite kod kuce, jeste u pitanju bebac ali moj savet je: obratite se terapeutima i neka vam pokazu vezbe koje mozete i sami kod kuce da radite sa detetom! kako je stimulisati da stoji, hoda, kako joj ispravljati hod...niste pomenuli da li dete hoda?

Verovatno zbog ovakvog polozaja nogu i ima poteshkoce u pokushaju hodanja...i zbog toga ste se i obratili lekaru jel da?

Noshenej korektinih shina je najmanji problem koji ce postojati u buducnosti, bitno je da se uradi snimak, i moracete da sachekate josh 5 meseci, zbog starosti deteta, a onda po snimanju zgloba kuka i podkolenica znacete vishe o tome gde je primarni problem, poshto je najcheshci uzrok oks nogu kod dece promena u stepenima Albergsovog ugla femura, tj ugao koji zaklapaju osovine tela femura i vrata femura

Slika

Deca to obichno tokom rasta sami od sebe prevazidju, kada pochnu sa hodanjem, pritiscima na kosti i zglobove... ali svakako ce i obuca i vezbice i druzenej sa terapeutima mnogo pomoci!

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Krive noge i nepravilno drzanje stopala
PostPoslato: Sub Mar 06, 2010 11:05 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Dec 06, 2007 8:08 pm
Postovi: 21
Ja se izvinjavam sto me ovako dugo nije bilo na forumu i zahvaljujem vam se na odgovoru. U medjuvremenu smo vodili cerku u Tirsovu kod ortopeda, gde je utvrdjeno da je ona potpuno zdravo i normalno dete. Naime, po dr. Sinisi Ducicu dete ima fizioloski krive noge, sto je za decu tog uzrasta normalno i neznatno ih okrece ka unutra pri hodanju, tako da nema razloga za bojazan. Ovo prvo ce se po doktoru samo ispraviti, a ovo drugo se vec gotovo ispravilo, jer je ona u medjuvremenu samostalno prohodala i sve lepse hoda, uz korektivne cipelice, koje vrse svoju funkciju, pretpostavljam. Icicemo na kontrolu za dva meseca, pa cemo videti kakvo je stanje. Preporuceno nam je da slikamo detetu noge na svakih mesec dana i videcemo kako se one ispravljaju. Trenutno izgleda kao patkica dok hoda, ali nekako verujem da je doktor u pravu.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 58 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: