Gvožđe kod bebe

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
ppejcic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 30, 2011 9:03 am

Gvožđe kod bebe

Post od ppejcic »

Naš momak ima bezmalo tri meseca i pregledom KKS mu je ustanovljeno da ima manjak hemoglobina. Dobio je da pije sirup gvožđa Ferrum, a prepisana dnevna doza je 2,5 ml. Da li je moguće da mu taj sirup utiče na apetit, pošto od kad smo dostigli maksimalnu dnevnu dozu slabije jede, često se desi da pojede samo pola flašice (hrani se isključivo adaptiranom formulom - novalac) ili pojede sve ali uz dosta muke. Inače je vesela i živahna beba.
ppejcic
Novi član
Novi član

Re: Gvožđe kod bebe

Post od ppejcic »

Da dodam, takođe odbija da pije bilo kakvu tečnost osim mleka koje inače pije, nekada je pio po punu flašicu vode ili čaja na dan, a sad neće ni da pomisli, samo se okrene na drugu stranu i ispljune cuclu. :-?
unka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 4:47 pm

Post od unka »

Mozda mu treba vremena da se navikne na sirup. Ako potraje obavezno se posavetujte sa lekarom. Moja malena je pila gvozdje i sad ce opet da pije jer smo opet kontrolisali krvnu sliku i anemicna je. Njoj je sirup poboljsao apetit. Ferum mi se cinio u pocetku jak tako da sam uz konsultaciju sa dr. presla na Legofer sirup koji je blazi. Sad kad ima tri i po godine doktorka je prepisala 2x15 ml sirupa vec mislim kako cemo toliku dozu piti :(
Slika
jelr
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Apr 04, 2006 8:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od jelr »

A koji je bio nalaz krvne slike vasoj deci?
ppejcic
Novi član
Novi član

Post od ppejcic »

jelr napisao:A koji je bio nalaz krvne slike vasoj deci?
Ja sam to nedavno pisao ovde : http://www.doktor.rs/forum/pedijatrija/ ... 41268.html
jelr
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Apr 04, 2006 8:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od jelr »

videla sam kasnije vasu temu. Nemam nista pametno da vam kazem, samo sam se pitala na koji rezultat daju deci od 3 meseca ferumlek. Znam da je drugarica malenom jako brzo sa ferumlekom poboljsala hemoglobin sa 104 da 120 (radilo se o uzrastu od 6 meseci). Moja devojcica je tada imala 110 hemoglobin, prepisali su nam preventivnu dozu feruma, mi smo na kraju odustali jer smo imali utisak da joj ne prija, a i nalaz nije bio alarmanta. Tek sa 2 godine smo dogurali hemoglobin na 117, ishranom.(znam da su i drugi parametri bitni a ne samo hemoglobin) Imam utisak da je to bilo o povezano da prestankom dojenja i unosenjem manje kolicine mleka. Mislim da uz vas nalaz nemate puno izbora, verovatno je i to neka pocetna reakcija koja ce vremenom nestati.
mandicm54
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 24, 2013 1:39 am

Post od mandicm54 »

Što se tiče poboljšanja gvožđa u krvi, a samim tim i hemoglobina, ja imam odlično iskustvo sa potpuno prirodnim lekom, a to je tinktura koprive koja se može naći u biljnoj, a i svakoj drugoj apoteci. Moj sin, koji sad ima 26 godina, je kao beba od 4 - 5 meseci imao hemoglobin ispod 100.Pedijatar kod koga sam ga vodila na kontrolu je preporučila tinkturu koprive i već posle mesec dana upotrebe, hemoglobin je bio 154, što takođe nije najbolje (dosta je visok), te sam odmah prekinula tu terapiju, a hemoglobin je, sam po sebi, ubrzo došao na normalu. Od tada, moj sin nikada nije imao problem sa gvožđem. Ne znam da li to svakome pomaže, ali, svakako da ne može da šteti u normalnim dozama. Vredi probati. I ja sam imala problem sa gvožđem i primenila istu terapiju i došla blizu normalne granice. I svi kojima sam preporučila koprivu su bili zadovoljni.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

Свакако да коприва не може да штети, за разлику од вештачких препарата који су одвратног укуса и уопште нису здрави.
Odgovori