Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 13, 2007 8:28 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Nov 26, 2006 7:58 pm
Postovi: 44
Hvala vam svima na preporukama. Javljam se posle malo duzeg vremena i obavljenog MR pregleda koji kompletno glasi:

Pregled je uradjen sagitalnim presecima u sekvencama t1/t2 a aksijalnim u t1 kroz IV prostore l3, l4 i l5.
S-skolioza torakolumbalne kicme, sa ocuvanom visinom korpusa i delimicno ispravljenom lumbalnom lordozom.
IV disk l4 pokazuje znake degeneracije sa postojanjem dorzomedijalne hernijacije na sirokoj osnovi, Ap dijametra do 5mm, koja je u kontaktu sa oba korena l5, bez vidljivog kompresivnog efekta.
U nivou l3, laka degenerativna izmena signala IV diska, sa diskretnom paramedijalnom protuzijom po desnoj strani. U ostalim nivoima se ne vide diskalne lezije.
Nema fraktura, luksacija, centralne kostane spinalne stenoze, upalnog niti neoplasticnog procesa. Medularni konus se zavrsava u visini IV prostora th12.

Doktor koji je obavio pregled mi je rekao da nisam kandidat za operaciju, na EMNG pregled jos uvek cekam, a na fizikalnu terapiju sam krenuo pre dva dana. Posle dosta mirovanja i lekova i dalje imam nabubrenje misica sa leve strane kicme, doduse nemam bolova, samo osecaj "tezine" u krstima, a posle uspravljanja iz sedeceg polozaja osecaj "mravinjanja" (poput blage interferente struje u predelu lista i malog i domalog prsta leve noge. Sta vi dalje preporucujete i da li ovo nije toliko strasno kao izgleda kada se cita MR nalaz?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 14, 2007 12:47 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 26, 2007 12:03 am
Postovi: 724
Lokacija: Subotica
Pa da je strasno, nije, da je dobro, opet nije. Imate ono sto su Vam rekli da nemate, a to je discus hernia, i to 2 diskusa. Kako nema kompresivnog efekta na kicmene nerve to ne znam, s obzirom da Vi spominjete razna trnjenja i mravinjanja. Prisutno je i iskrivljenje kicme na stranu (pomenuta skolioza) i ispravljena lumbalna lordoza koja govori u prilog tom hronicitetu, a zbog stalnog rada misica to je i uzrok bolova sto je dr ivica objasnio. Nemam tu sta da dodam ili oduzmem. Mislim da bi bilo dobro da odete kod neurohirurga, i da se sa njim posavetujete sta ciniti. Takodje bih Vam predlozio ono sto vidim da je i dr ivica spomenuo, Tetrazepam 50 mg 2x1, kao i antireumatike. Mozda niste kandidat za operaciju sada, ali za par meseci to lako mozete postati. Svaki pacijent koji ima neuroloski ispad, je kandidat za operaciju.

_________________
Sve najbolje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 14, 2007 4:06 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Nov 26, 2006 7:58 pm
Postovi: 44
Eh da, inace, nisam napomenuo da mi "mravinjanje" srecom ne traje permanentno, vec oko pola minuta, nakon sto ustanem iz sedeceg polozaja, dok nakon toga nestaje i tako se ponavlja u vecini slucajeva.

Nalaz RTG snimka sam prethodni put izostavio da napisem:
Lumbalizacija S1. Normalna kostana struktura. Blaga sinistrokonveksna skolioza s temenom na Th/L prelazu. Normalna apozicija prsljenova i sirina intervertebralnih prostora. Nema patoloskih promena.

Radiolog mi je tada rekao da je generalno kicma ok i dao taj nalaz, dok su druga dva lekara (ortopedi) koja su kasnije gledala RTG snimak rekli da primecuju intervertebralno suzenje na L5-S1 i rekli da ce se to vremenom regulisati, preporuka plivanjem, fizikalnom. Kod neurologa sam bio pre dva i po meseca dana kada sam imao te jake bolove (nakon cega sam mirovao i oni su prestali) i on je tada bio diagnostikovao tu kompresiju karlicnog korena. Tako da se meni cini da pored hernie imam i to suzenje pa se simptomi izgleda kombinuju, jer mi je to jedino logicno u celoj prici.
Sledece nedelje cu posetiti jos jednog lekara (ortopeda - koji me je i uputio na fiziklanu terapiju) i odneti mu ovaj MR nalaz od pre par dana i RTG snimak, pa ocekujem i njegovu konacnu dijagnozu, onako sve sumirano, pa cemo videti za dalje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 14, 2007 5:56 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
Ja se iskreno nadam da je kolega Miodrag malo preterao u prognozi i opasnosti, :D valjda nece biti operacije, iskreno, za ovih 11 godina koiliko radim nisam upoznao ni deseta k operisanih, a diskus hernije sa neuroloskim ispadima ili senzomotornim simptomima imalo je njih stotine i hiljade.

Pozdrav svima i drago mi je da je ortoped preuzeo pacijente ovog podforuma, sada je stvar u pravim rukama.

_________________
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 22, 2007 9:36 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Nov 26, 2006 7:58 pm
Postovi: 44
Danas sam posetio i neurohirurga koji mi je rekao da ne preporucuje operaciju u mome slucaju, ali da se ozbiljno i strpljivo mora sprovoditi fizikalna terapija kako do operacije ne bi doslo, koju primenjujem vec drugu nedelju. I ja se takodje nadam da u buducnosti necu morati na operaciju, a iskreno receno, znajuci koliko je rizicna ta operacija, jako tesko bih se opredelio za nju.
Mada mi jedna stvar nije jasna u celoj prici. Fizikalna terapija mi obuhvata forezu, tens, magnet i ultrazvuk, uz svakodnevne vezbe. Citajuci postove sa prethodne strane pitam se da li je preuranjeno raditi vezbe koje su mi date s obzirom da ne mogu sve raditi, a da ne osecam bol. Vezbe za trbusnu muskulaturu prolaze ok, medjutim vezbe sa nogama (kako mi rekose za perifernu cirkulaciju) izazivaju efekat mravinjanja pa razmisljam da li uopste i da ih radim. Spazm misica polako opada, medjutim jos uvek je prisutan, posebno zgrusak u nivou L4/L5. Nazalost eto proslo je oko 2 i po godine od nastanka ove hernije, za koju nisam znao zahvaljujuci pogresnim dijagnozama pa pretpostavljam da ce terapija biti mukotrpna, ali nema ni druge. Stoga bih vas zamolio da mi eventualno preporucite nesto sto bi mi olaksalo celu situaciju, bilo da je u pitanju neki preparat, vitamin, savet sa akcentima sta raditi, a sta ne ili nesto trece. Zeleo bih da nekako precesto uzimanje tableta i stvaranje zavisnosti smanjim na minimum koliko god je to moguce, imajuci u vidu da sam kao mali prelezao zuticu i imam ostecenu jetru. Nadam se da ce ova diskusija biti korisna i jos nekim posetiocima ovog kutka. Unapred zahvalan!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 22, 2007 11:23 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 3:35 pm
Postovi: 355
Trebalo bi da se rade vezbe koje ne izazivaju bolove,a sto se tice vezbi za perifernu cirkulaciju,ako Vam vec nisu vremenski ogranicili polozaje koje treba da zauzimate prilikom izvodjenja istih,trnjenje je jasan znak da treba promeniti polozaj.Vezbe treba nastaviti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 15, 2007 2:06 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Nov 26, 2006 7:58 pm
Postovi: 44
Saveti su bili jako korisni. Evo, posle tacno mesec dana redovnog vezbanja i odlaska na terapije, osecam se bolje. Pre nekim polozajima mi vishe ne trne noga iako je generalno blago trnjenje prisutno u manjoj meri nego ranije, a duze mogu i sedeti i stajati (cak sam sinoc prilicno dobro podneo 4 sata stanjanja na koncertu). Od tableta jedino sto i dalje pijem jeste 1x beviplex ujutru i 1x bedoxin uvece. Misicni relaksans Mioflex mi je mnogo pomogao, koji za razliku od Tetrazepama nema i sedativsko svojstvo i bolje se podnosi, ali je bila prava avantura naci ga, jer nasi izgleda nisu platili licencu.

Hteo sam da postavim dva pitanja. Preporucili su mi ginkobiloba tablete za cirkulaciju, pa sam zeleo da cujem vase misljenje o tome i koliko ih dugo treba piti ako se opredelim za njih.
Isto tako me zanima i sta znaci dijagnoza "ispravljena lumbalna lordoza"? Da li ovo ispravljena znaci da je nesto bilo prvobitno krivo pa se vremenom saniralo/ispravilo ili se ipak odnosi na nesto drugo?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 15, 2007 4:33 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 3:35 pm
Postovi: 355
Znaci da se odnosi na drugo.Lumbalna lordoza je prirodna-fizioloska krivina u donjemdelu ledja unapred tj.ka stomaku.Kod Vas su ledja u tom delu ispravljena,tj.nemate udubljenje kakvo bi trbalo da postoji mada to ne mora da znaci da je sada nastupilo,moguce je da vam je ta lordoza odavno ispravljena.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 16, 2007 12:35 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 26, 2007 12:03 am
Postovi: 724
Lokacija: Subotica
Ispravljena lumbalna, a i vratna lordoza predstavlja stanje u kome se kicma postavlja u jedan antalgican polozaj. Odnosno sami misici se tako kontrahuju. To je signal da se nesto desava i da postoji problem. Kod Vas je u pitanju hronicno stanje, takod a razloga za neku paniku nema. Vremenom ce to da se poboljsa tako dasamo budite istrajni i uporni.

_________________
Sve najbolje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 24, 2007 2:54 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 3:04 pm
Postovi: 201
Lokacija: N.Sad
Skitljko,da li biste mi rekli gde ste radili magnetnu rezonansu ?
Pored KC Beograd,da li znate gde još postoji mogućnost da se odradi ista.
Koja je cena ?
Molim vas,šta zapravo pokazuje MR ?
Moj problem je išijalgija ( lumbalni deo ) ali mi se desilo dvugi put u roku od godinu dana da se tako jako ukočim da nemam ni jedan jedini pokret nogu i tela ( bukvalne se ne mogu pomeriti ni 1cm !!!!!!!!!!! ),totalna i apsolutna nemoć.
Juče ujutru ni iz čega sam se ukočila i provela na parketu2,5 sata.
Došla je hitna pomoć i u venu su mi dali diklofenak a u kuk ne znam ni ja šta već, ne znam kako sam skupila snagu da se malo pomerim na stranu ,možda 2 cm i oni su ljudi uspeli da me stave na dasku za peglanje i prebace na krevet ( tvdr je i prija mi ).
Inače imam 36 god. i ne znam šta će biti sa mnom kada budem imala 46 ?!
Najozbilnije se moram pozabaviti sa ovim užasnim problemom.
Inače sam snimala kičmu i rekli su mi da narednih 10 god. ne moram snimati jer je kič. stub savršen - ali kao što vidite problem postoji i ti jako veliki problem.
Pokušavala sam sa vežbama ali gotovo je neverovatno da mi vežbe ne prijaju,odma krenu bolovi i opet se ukočim.
Jedino mi prija elektro stimulacija mišića ali odlično znam da je to varijanta drži vodu dok majstori odu.
Zam da moram vežbatii ojačati muskulaturu ali kako ....
Poslednje 2 god. idem na fizikalnu terapiju ovde u N.Sadu i to mi prija izvesno vreme ali .... zalud.Eto u Septembru sam bila 2 nedelje na fizikalnu i evo juče sam doživela to što sam doživela - porođaji su mi bili skeč naspram ovog juče.

Rešila sam da uradim magnetnu rezonansu i konačno se posvetim sebi i lečenju.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 24, 2007 3:58 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 26, 2007 12:03 am
Postovi: 724
Lokacija: Subotica
Diklofenak u venu? Cudi me da ste jos zivi, s obzirom da je to uljani rastvor i daje se muskularno iskljucivo. Davanjem u venu ce da izazove masnu emboliju, i odoste Vi u vecna lovista. verovatno su Vam dali Novalgetol u venu.
Krenite na plivanje, to Vam je moj najtopliji savet, ojacacete misice, a necete dobiti tegobe koje sada dobijate nakon vezbi.

_________________
Sve najbolje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 24, 2007 8:26 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 3:04 pm
Postovi: 201
Lokacija: N.Sad
jaooooj miodraze,jao od bolova ne znam gde mi je glava a gde su mi noge a ne gde sam dobila koju injekciju ....
ako umete da mi odgovorite na pitanje o MR izvolite ako ne ...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 24, 2007 8:26 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 3:04 pm
Postovi: 201
Lokacija: N.Sad
jaooooj miodraze,jao od bolova ne znam gde mi je glava a gde su mi noge a ne gde sam dobila koju injekciju ....
ako umete da mi odgovorite na pitanje o MR izvolite ako ne ...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 25, 2007 1:11 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 26, 2007 12:03 am
Postovi: 724
Lokacija: Subotica
MRI ce da prikaze sliku Vase kicme, tacnije mekih tkiva, u ovom slucaju kicmene mozdine i spinalne zivce. Ako negde postoji presija, pritisak, na odredjene zivce to ce da se vizualizuje. Eto to radi MRI. I MRI Vam NECE pomoci, nikome nije, i nikome ni nece. To je dijagnosticka a ne terapeutska metoda. Nazalost 95% stanovnistva misli da razna snimanja i kojestarije pomazu. Rekao sam Vam sta Vam je ciniti, ali ponovicu jos jedanput. PLIVANJE, i javite se fizijatru i trazite skup vezbi za paravertebralnu muskulaturu.
Pozdrav 8)

_________________
Sve najbolje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 25, 2007 12:27 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 3:04 pm
Postovi: 201
Lokacija: N.Sad
Dve godine idem na fizikalnu terapiju po 3 nedelje u N.Sadu ( CIM ordinacija ),imam vežbe,imam 1x nedeljno masažu dolazi nam kući profesionalni fiziotarapeut ... ovakvo stanje mi se ponavlja drugi put za godinu dana bez razloga ( znači nikakav napor,jak trening,teret ... ma ništa ) ,sa kilažom nemam problem ( 56 ,5 kg ) i visoka sam 164cm...

Osećam da mi je negde nekakvo ukljuštenje ... ne mogu to da objasnim ali tu nemoć treba videti,to je zaista nešto strašno,nemam nikakav pokret... za to mora da postoji razlog ...


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 64 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: