Evo,ako se Dj.Olivera ne ljuti,da doprinesem i ja temi koja me u poslednje vreme posebno okupira(a nije copy/paste vec je vino i lekovito bilje
)
Spoznaje o vinu i djelovanju alkohola
• Iz medicine je poznato da čovjek može popiti 1g alkohola na kilogram težine dnevno bez
posljedica po zdravlje. Tako primljeni gram alkohola koji oksidira u tijelu oslobađa energiju od
7 cal, što znači da čovjek težine od oko 80 kg i izložen fizičkim naporima dnevno može popiti
jednu butelju vina (0,75 litre vina), uz normalnu prehranu.Za onoga tko se ne izlaže fizičkom radu bit će dovoljno 3 dl vina, a za mladog čovjeka i žene 2 dl.
• l dl vina oslobađa 60-100 kalorija (ovisno o postotku alkohola).
• Vrijeme, način uzimanja i drugi čimbenici, primjerice uzimanje hrane, mogu utjecati na reakciju organizma.
• Vino za vrijeme objeda pomaže u probavi jer njegove kiseline dostižu kiselost želučanog soka
ph 2,0-2,5.
• Vino ne sadržava značajne količine vitamina.
• Crno vino dobro je za zdravlje, ono, naime, kako su istraživanja pokazala, smanjuje rizik od
srčanih bolesti jer sadrži određene ljekovite supstance.
Spoznaje su dobivene u stručnim istraživanjima ranih devedesetih, kad je ustanovljeno kako Francuzi
imaju neobjašnjivo mali broj umrlih od kardiovaskularnih bolesti.
Zato su počeli analizirati način prehrane prosječnog Francuza, i otkrili da je njihov jelovnik zapravo
bogat masnoćama, što bi trebalo pridonijeti većem riziku.
U analizu su bili uključeni i ostali čimbenici kao što su primjerice pušenje, stres i tjelovježba, no
ništa nije moglo objasniti taj paradoks. Tada se pristupilo detaljnijoj analizi jelovnika i primijećeno je
da prosječni Francuz godišnje popije oko 60 litara vina, i to većinom crnog, a za usporedbu prosječni
Amerikanac samo 15 litara vina godišnje. Zato se jednostavno nametnuo odgovor kako crno vino
»štiti Francuze«.
Tada su se mnoge ozbiljne studije počele baviti tim problemom i došlo se do zaključka kako crno vino,
u umjerenim količinama, povećava razinu zaštitnog, HDL kolesterola, a smanjuje razinu LDL kolesterola,
(tzv. lošeg kolesterola), te što je vrlo važno, smanjuje stvaranje krvnih ugrušaka koji prijete zatvaranju
arterija te tako mogu dovesti do ozbiljnih poremećaja kao što su infarkt srca, mozga itd.
Neko se vrijeme mislilo da je alkohol taj važni, zaštitni sastojak vina, ali alkohol sadržava i bijelo
vino, a opet nema tako značajan učinak.
Danas se zna da zaštitni efekt imaju tanini, kompleksne molekule koje su snažni antioksidans, a
sadržava ih u većoj količini crno vino i sok od crnog grožđa. Idući mogući mehanizam može se zahvaliti
tvari resveratrolu, nađenoj posebno u crnom muškatnom grožđu, koju sadržava kožica crnog
grožđa, a koja smanjuje sljepljivanje trombocita i stvaranje krvnog ugruška.
Crno vino sadržava samo 5 miligrama te tvari po litri, pa sada ostaje na znanstvenicima težak posao
da je pokušaju koncentrirati. Zasad ostaje preporuka o pijenju 1-2 čaše dnevno! (muškarci do 3 dl, a
mlade osobe i žene do 2 dl).
Tu valja napomenuti i da je pijenje uvijek preporučljivije s pripravcima ljekovitog bilja.
Grožđe je na 6. mjestu po svojoj antioksidacijskoj djelotvornosti, između sveg voća i povrća!
l VINO JE LIJEK
Ovo poglavlje ima namjenu da pokaže i sve dobre i ljekovite osobine vina uz napomenu da je potrebno
umjereno piti, a to je u dnevnim količinama koje su ograničene na 4 decilitra vina za muškarce i
3 decilitra za žene.
NAJVAŽNIJI SASTOJCI VINA
Tvar Djelovanje
Vitamini
Vitamin B1 Upravlja metabolizmom ugljikohidrata
Vitamin B2 Pomaže pri izbacivanju otrovnih tvari iz jetre
Vitamin B6 Sudjeluje u metabolizmu masti; potiče stvaranje krvi i
antitijela; sprečava ovapnjenje žila
Vitamin B12 Važan za stvaranje krvi (nalazi se samo u crnom vinu)
Vitamin C Stabilizira količinu hormona, pomaže pri stvaranju i
zgrušavanju krvi; potiče rad nadbubrežne žlijezde
Polifenoli
Rezveratol Sprečava upale arterija
Kvercetin Razrjeduje krv, štiti od raka
Epikatehin Štiti od raka
Katehin Poboljšava sposobnost protjecanja krvi
Minerali i elementi u tragovima
Željezo Sudjeluje u stvaranju krvi
Jod Regulira rad štitnjače
Kalij Važan je za upravljanje radom mišića
Kalcij Jača kosti i zube
Bakar Potreban je za obnavljanje pigmenta, za jačanje imunološkog
sustava i djelovanje živčanog sustava
Magnezij Sprečava smetnje neurovegetativnog sustava
Natrij Regulira količinu vode i održava ravnomjernu količinu
kiselina i lužina u tijelu
Energetske i hranjive vrijednosti vina
Bijelo vino Suho Polusuho Slatko Odabrano Mlado
vino
Energija 68 kcal/ 70 kcal/ 72 kcal/ 90 kcal/ 78 kcal/
264 kl 293 U 301 kl 376 kl 326 kl
Bjelančevine 0,1 g 0,1 g 0,1 g 0,1 g 0,1 g
Ugljikohidrati 0,5 g 2,0 g 3,0 g 5,5 g 2,6 g
Monosaharidi /
disaharidi 0,5 g 2,0 g 3,0 g 5,5 g 2,6 g
Voda 88,5 g 87,0 g 86,5 g 83,5 g 93,2 g
Alkohol 9,5 g 8,5 g 8,0 g 9,5 g 4g
Minerali i
elementi u
tragovima 03 g 0,3 g 0,3 g 0,3 g 0,2 g
Natrij 3 mg 3 mg 2 mg 5 mg 3 mg
Kalij 80 mg 88 mg 82 mg 88 mg 100 mg
Kalcij 9 mg 10 mg 9 mg 14 mg 10 mg
Magnezij 9 mg 10 mg 10 mg 9 mg 8 mg
Fosfat 15 mg 8 mg 15 mg 8 mg 10 mg
Željezo 0,6 mg 0,6 mg 0,6 mg 0,6 mg 0,4 mg
Cink trag. trag. trag. trag. trag.
Bakar trag. trag. trag. trag. trag.
Selen trag. trag. trag. trag. trag.
Vitamini
Tijamin u trag. u trag. u trag. u trag. 0,01 mg
Riboflavin 0,01 mg 0,01 mg 0,01 mg 0,01 mg 0,01 mg
Vitamin B6 0,02 mg 0,01 mg 0,01 mg 0,01 mg 0,01 mg
Folna kiselina u trag. u trag. u trag. u trag. u trag.
Vitamin C 0,05 mg 0,05 mg 0,03 mg 0,05 mg 1 mg
Sastav vina je sljedeći
Jedna litra vina (vidljivo iz tablice) prosječno sadrži 850 grama vode, katkada malo neprovrela šećera, 60 do
100 grama etilnog alkohola, malo glicerina, kiseline, trijeslovine ili tanin (crno vino), vitamine, polifenole
i flavonoide. Osim toga, u jednoj litri bijelog vina ima 20 do 130 miligrama metilnog alkohola, a u crnom vinu 50 do 250 miligrama. Tu, obično otrovnu tvar u vinu, neutralizira svojim djelovanjem
etilni alkohol.
Prednosti umjerenog uživanja alkohola su:
Za probavu
Pojačano lučenje sline i enzima. Tako se potiče tek i poboljšava cirkulacija u probavnim organima.
Ubrzavaju se razgradnja hrane i primanje hranjivih tvari. Probava se, općenito, poboljšava.
Za disanje
Sire se krvne žile organa za disanje. Povećava se količina udahnuta zraka.
Za srce i krvotok
Šire se krvne žile, pojačava se protok krvi kroz srce. Smanjuje se opasnost od krvnih ugrušaka, a
vino pozitivno djeluje i na krvni tlak.
Za mišiće
Sire se krvne žile i u mišićima, što pojačava njihovu sposobnost.
Na koži
Pojačana prokrvljenost, jača otpornost stanica kože, daje osjećaj topline, a ten postaje ružičast. Na
spolne žlijezde
Potiče se rad spolnih žlijezda i smanjuje smetnje.
Za bubrege, mjehur i jetru
Uslijed pojačane prokrvljenosti ti organi bolje rade i jače izlučuju otrovne tvari.
Za mozak
Sprečava se slabljenje rada mozga. Opskrba kisikom znatno se povećava, a tako se povećava i sposobnost
misaonog sustava.
Istraživanja su ukazala na posebnu važnost polifenola. Kod vina polifenoli potječu iz ljuske, koštica
i peteljki grozdova. Polifenoli su, ustvari, imunološki sustav vinove loze, a alkohol u vinu potiče primanje
korisnih polifenola putem naših crijeva. Polifenolske veze mogu pri dozrijevanju izazvati kemijsku
reakciju. Tako one određuju boju, miris i okus pojedine sorte vina.
Velika važnost polifenola u vinu je njegovo djelovanje kao oksidansa. Polifenoli u stanicama tijela
sprečavaju neželjene i opasne reakcije kisika koje uzrokuju nastanak niza bolesti. Takvim reakcijama
kisika nastaju štetni slobodni radikali - molekule kojima nedostaje jedan elektron. Radikali ga nastoje
uzeti negdje drugdje u tijelu te tako izazivaju prave lančane reakcije. Struktura stanice oštećuje se djelovanjem
slobodnih radikala.
Suvremena medicina polazi od toga da su lančane reakcije, izazvane slobodnim radikalima, odgovorne
za nastajanje srčanih bolesti i raka i prerano starenje tjelesnog sustava. Za nastajanje slobodnih
radikala odgovorni su mnogi otrovi iz okoliša, zarazne bolesti, cigaretni dim i radioaktivna zračenja.
Vitamini, koji se nalaze u vinu, također djeluju kao antioksidansi a osobito tako djeluju vitamini
E, C i beta karoten te kemijski element selen. U usporedbi s voćem, povrćem i sokovima, vino sadrži
poznatu »veliku četvorku«: rezveratol, kvercetin, katehin i epikatehin.
Rezveratol je prirodni sastojak vina koji sprečava napad gljivica. Nalazi se u bijelom i nešto više u
crnom vinu. Rezveratol je tvar u vinu zbog koje ono od davnina ima najveći ljekoviti učinak. Osim
toga rezveratol snižava štetni kolesterol u krvi, a povećava korisni kolesterol, smanjuje opasnost nastajanja
krvnih ugrušaka i štiti od upala unutrašnjih stijenki arterija.
Kvercetin je polifenol koji također djeluje kao antioksidans i tako štiti od slobodnih radikala.
Kvaščeve gljivice u vinu pretvaraju kvercetin u oblik koji se vrlo dobro apsorbira u organizmu, zaustavlja
rak i potiče protok krvi kroz tijelo.
Epikatehin se u američkim istraživačkim laboratorijima godinama ispitivao i provjeravao. Dokazano
je da je antioksidans i da djeluje protiv raka. U vinu se nalazi u razmjerno velikim količinama.
Katehin se u vinu nalazi u velikoj količini. Također je antioksidans i sprečava nastajanje krvnih
ugrušaka.
KOLIKO SMIJEMO POPITI
Vrlo je važno da pouzdano utvrdimo dnevnu dozu prema medicinskim kriterijima i to:
A) Francuska medicinska akademija smatra da je dnevna količina alkohola (doza) koju svaki čovjek
bez opasnosti smije popiti po l gram na kilogram tjelesne težine. To bi za muškarca teška 75 kilograma
(znači 75 g alkohola) iznosilo skoro jednu litru vina s oko 11 posto alkohola.
B) Liječnici u SAD-u i Njemačkoj ne preporučuju na dan više od 20 grama čistog alkohola za
žene i 30 grama za muškarce. To kod prosječnog sadržaja alkohola od deset do jedanaest posto iznosi
na dan oko dvije čašice od l dl vina za žene i tri čašice od l dl vina za muškarce.
C) Britansko ministarstvo zdravlja dalo je službena pravila o uživanju alkoholnih pića pod nazi
vom »Sensible Drinking - Guidelines«. U tim pravilima navedena je količina koja daje zdravstvene pre
dnosti i ne treba se bojati negativnoga djelovanja. To je 24 grama alkohola na dan za žene i 32 grama
za muškarce. Za vino s 11-12 % udjelom alkohola ta je količina oko 2,5-3 dl na dan za žene, te oko 4
dl na dan (2 čaše) za muškarce. Te vrijednosti počivaju na najnovijim znanstvenim spoznajama a
objavljene su 1995. godine. To su potpuno sigurne doze alkohola.
Kao što je vidljivo iz zadnja dva (B i C) mišljenja medicinske struke ipak postoji bitna razlika (u
odnosu na A).
Preporuka autora je da vaš izbor bude manja dnevna doza, ali ako ne smijete piti vino iz zdravstvenih
razloga u daljem tekstu te razloge navodimo (temeljem medicinskih indikacija):
- Alkohol je otrov za djecu! Djeci ga ne preporučujem.
- Trudnice bi se također trebale odreći pijenja alkohola. U nerođena djeteta mogu još u majčinu
tijelu nastati duševna i tjelesna oštećenja ako majka tijekom trudnoće pije alkohol. Isto važi i tijekom
dojenja.
- Osoba koja boluje od čira na želucu ili dvanaesniku ne bi trebala piti vino. Postoji opasnost
da se pod utjecajem vinske kiseline bolest još pogorša.
- Kod upale gušterače (pankreatitisa) ili upale jetre vino je potpuno zabranjeno.
27
- Osobi koja boluje od hemoroida crno vino može pod određenim uvjetima pogoršati tegobe.
Crno vino utječe na proširenje krvnih žila.
—Pri pojačanu radu štitne žlijezde alkohol je, dakle i vino, u osnovi zabranjeno. Razlog: alkohol,
koji dodatno utječe na rad štitnjače, mogao bi izazvati jako lupanje srca.
—Osobe koje boluju od uloga (gihta) ne bi trebale piti ni šampanjac ni crno vino. Ta alkoholna
pića mogu izazvati bolne napadaje.
- Visoki krvni tlak može biti posljedica prevelikog uzimanja alkohola. Umjereno pijenje vina sni
žava krvni tlak!