Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 813 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 55  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sub Feb 27, 2010 11:23 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Sep 19, 2009 4:06 pm
Postovi: 3
sedimentacija 2/
Eritrociti 5,67
hemoglobin 167
Leukociti 4,1
Trombociti 254

Glukoza 4,9
BUN 4,4

T Bilirubin 24,4

SGOT (AST) 22
SGPT (ALT) 41


Povecan je T bilirubin (skoro 4-5 puta vise), da li ima znakova nekog oboljenja jetre ili neceg drugog?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Ned Feb 28, 2010 4:35 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Ne. Nemate oboljenje jetre.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sub Mar 20, 2010 10:43 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Feb 18, 2009 11:22 pm
Postovi: 40
Molila bih Nikolu za odgovor-
prije nekoliko dana suprug je imao bol u grudima i dr je dao da se urade nalazi- s obzirom da je njegov dr odsutan nekoliko dana molila bih da mi protumacite ponesto
holesterol-7.42
trigliceridi-2.60
se-24/42
ostalo je sve u granicama normale
da li je ovo mnogo lose i sta preporucujete - da li da ceka svog izabranog dr ili da ide privatno kod nekog specijaliste jer se dugo ceka kod regularnog zakazivanja
unaprijed hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sub Mar 20, 2010 11:09 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Znate sta, ja od ovih rezultata ne mogu da vidim nista sem da su mu poviseni trigliceridi i holesterol. Ako imate kompletniju biohemijsku analizu ili hematolosku analizu, molio bih Vas da napisete

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sub Mar 20, 2010 11:37 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Feb 18, 2009 11:22 pm
Postovi: 40
evo kompletni nalazi
glukoza 5.19/4.11-5.89/
kreatinin 74 /45-104/
holesterol 7.42 /3.00-5.20/
trigliceridi 2.60 /0.00-2.30-
ast 15 /0-40/
alt 14 /0-41/

wbc 6.73
neu 4.67 69.4% n
lym 1.44 21.5 % l
mono .391 5.82 % m
eos .189 2.81 % e
baso.033 .488 % b

rbc 5.54
hgb 158
hct .467
mcv 84.3
mch 28.5
mchc 339.
rdw 13.7

plt 236.
mpv 8.08
pct 1.90
pdw 17.6

se-24/42
hvala !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Ned Mar 21, 2010 4:03 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Prema ovim nalazima,koji su ok, ne vidim da bilo sta moze da ukazuje na neko oboljenje.
Sto se tice holesterola i triglicerida, predlazem da probate sa HD rezimom ishrane - blagom dijetom i posle mesec-dva ponovite rezultate.
Sve drugo je ok.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sre Mar 31, 2010 8:06 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Mar 31, 2010 6:56 pm
Postovi: 3
molio bih Vas za analizu i misljenje
leukociti 6.9
eritrociti 4.3
hemoglobin 141
hematokrit 42
MCV 98.30
MCH 33.4
MCHC 339
RDW 12.4
HDW 21.9
CHCM 339
CH 32.9
MVP 7.0
TROMBOCITI 255
LI 1.8
MACRO +
GLUKOZA 4.56
UREA 5.7
CREA 78
UREA 5.7
CREA 78
AST 24
ALT 27
bilirubin (ukupni) 11.9
holesterol 6.1
HDL 1.44
LDL 4.21
TRIGLICERIDI 1.0
SEDIMENTACIJA 6
I ako mozete da mi objasnite sta je to CH , CHCM, LI, MACRO +


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sre Mar 31, 2010 9:13 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
CH i CHCM ako su rezultati iz hematoloske analize,predstavljaju konstante...ali to se retko ne koristi.
A Li je elektrolit litijum koji se radi zajedno sa natrijumom i kalijumom.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Čet Apr 01, 2010 3:52 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Mar 31, 2010 6:56 pm
Postovi: 3
hvala nikola, rec je o tome da ja imam myasthenia gravis te da sada postoje ozbiljne indicije da imam i reumatodni artritis s obzirom da su obe bolesti autoimunoloske sve ukupno pocinje da me zabrinjava, iako su pretrage u toku. A koliko ovde primecujem vezano za crvena krvna zrnca iznenada su opala a holesterol se povecao . a ja poprilicno jedem a dosta gubim na tezini.
moje pitanje je bilo da li postoje neke indicije u kom pravcu bi trebalo nastaviti pretrage krvi kako bi se eventualno eliminisale neke od ozbiljnih bolesti i da li je moguce 100% putem pretrage krvi dokazati reumatodni artritis ako je moguce koje su to pretrage. Moram napomenuti da ako imam i to oboljenje a usput ono moze uzrokovati zajedno sa prvim ozbiljne probleme koje ovde nebih navodio.
cuo sam da seroloski pregled uopste nije pouzdan i da iznosi oko 25%
CRP latex test negativan
ASO latex test negativan
RF latex test negativan
Waaler Rose test negativan


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Pet Apr 02, 2010 12:00 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
A do biohemijskih analiza?

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Uto Apr 06, 2010 9:03 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Da li imate neke biohemijske analize???

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Čet Apr 22, 2010 9:41 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 11, 2007 8:41 pm
Postovi: 87
Lokacija: tu i tamo
Molila bih Nikolu ako bi mogao da mi kaže nešto vezano za moje rezultate.
Se 14/36
WBC 6.3
RBC 4.37
HGB 107
HCT 34.3
MCV 78.5
MCH 24.5
MCHC 312
PLT 241
LV 25.3
MO 8.5
GR 66.2
RDW 14.2
PCT 0.13
MPV 5.8
PDW 18.3
FIBRINOGEN 4.1
GVOŽĐE 5.2

Pre 2 meseca sam isto radila analize i tada mi je Se bila 9/22, HGB 110, PLT 354. Ostale vrednosti su kao i sada.
Dr me je malo uplašila i kaže da moraju da se urade ispitivanja zbog čega mi je takva krvna slika, jer verovatno negde gubim gvožđe.
Da li su ovi moji rezultati tako loši????
Trenutno sam i malo prehlađene i pijem amoksicilin. A kod lekara sam se javila zbog nekih grudvica koje mi izlaze po nozi sa blagim crvenilom i otokom, a ispalo je da mi KS nije u redu.

Upravo Vas zbog toga molim za malo objašnjenja.
Unapred zahvalna!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sub Apr 24, 2010 9:40 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Povisena sedimentacije je ``normalna`` pojava kod takvih stanja ( kada smo bolesni ). Sto se tice gvozdja, u toku PMS-a veci broj zena se posle izvesnog vremena zali na malaksalost i slabost zbog gubitka krvi i smanjenog broja eritrocita.
Blago smanjen hemoglobin i gvozdje cesto se povezuju sa jednom vrstom anemije.
Probajte to nekako da korigujete odredjenom vrstom dijeta ili preparata koji to regulisu.
Uvek mozete da uradite dodatne analize kao sto su TIBC, UIBC, tgransferin i feritin i ukupno gvozdje ako Vas zanima nesto detaljnije o gvozdju,koliko ga ima u organizmu i kako se on vezuje i sl. To mozete da uradite i u DZ, samo lekar oste prakse da napise uput. Moj predlog je da pripazite malo,sta kako jedete i posle mesec dana uratite analizu,odnosno, krvnu sliku sa gvozdjem, pa cemo videti sta dalje ukoliko rezultati ne budu zadovoljavajuci.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Pon Apr 26, 2010 11:37 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 11, 2007 8:41 pm
Postovi: 87
Lokacija: tu i tamo
Evo da javim šta se u međuvremenu desilo. Lekar opšte prakse me je zbog pojave crvenih bolnih čvorića na potkolenicama i butinama (počele su da se javljaju pre 2,5 meseca) poslao kod interniste. Tamo su mi dali 2 dijagnoze: anemija usled nedostatka gvožđa i nodozni eritem.
Za anemiju je data sledeća terapija: ampule tot'hema 10 dana 3x1 i još 10 dana 2x1. Vit C 500 2x1 i Folnak 5 2x1.
Za nodozni eritem da uradim Ca i ACE i kod plućnog da se ispita da li je sarkodioza.

Hvala puno na odgovoru.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Uto Apr 27, 2010 6:06 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Pa dobro. Ja sam Vam i rekao da anemiju ne mogu potpuno da iskljucim kao mogucnost. Sto se tice one druge dijagnoze ne znam. Nadam se da ce sve biti u redu.
Pozdrav

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 813 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 55  Sledeća

Izdvajamo za vas:


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 13 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: