Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: MOLIM "PREVEDITE" MI NALAZ i dajte savjet!!!
PostPoslato: Pon Sep 11, 2006 10:42 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Sep 11, 2006 10:24 pm
Postovi: 4
Lijep pozdrav svima...

Ja sam lijecena od hipertiroze od januara 2005 godine.
Prvi nalazi su izgledali ovako:
TSH - 0,066
FT3 - 24,09
FT4 - 47,44
Ima lupanje srca, te pojacano se znoji, smeta joj toplota, nokti
lomljivi, apetit dobar, stolica uredna, smrsavila, menzesi uredni.
Klinicki i laboratorijski je hipertiorticna, palalptprmo zlijezda
povecana.
Uz stitne zljezde: oba reznja su povecana, hipoehogea nehomogea, grublje
eho slike, te obostrano se vidi po neki hipoehoghniji gomioljcic.
DG: hipertiorza.
Doktorica mi je propisala Propiltiouracil 50mg 3x2 tbl dnevno, 6
nedjelja, pa dozu smanjiti na 2x2 tbl dnevno.

Elem, par mjeseci poslije preselila sam se u svedsku, te mi je nastavljeno sa terapijom koju nosim od "kuce". Ovdje nalaze ne vidite, ok mozete-ali par mjeseci poslije. U novembru 2005. sam pila 50mg propiltiuracila 3x3 + levaxin 50mg. U januaru otkrijem da sam trudna i doktorica mi ukida levaxin i smanjuje dozu tbl na 2x2 propiltiuracil.
Opet elem, dobijem spontani u februaru i opet nastavim sa istom dozom!
U junu ove godine doktorica mi ukine tablete, iako su mi hormoni malo poviseni. Naravno na ljetovanju kod nas uradim nalaz 20.7. koji kaze:
TSH 0,006
FT3 7,6
FT4 25,4

DG: hipertiroza u recividu
UZ: oba reznja su povecana, hipoehogenog i nehomogenog parenhima, obostrano se vidi po nekoliko hipoehogenijih gomoljcica.
Zanima me sta znaci ovaj opis moje stitne zlijezde???

E sad dolazi ono glavno, 04.09. odem doktorici "svojoj" i ona meni ni pet ni sest OPERACIJA, vaditi cijelu stitnjacu?! :cry:
A za svo ovo vrijeme, meni ovdje niti jednom nije uradjen UZ-da li je to ok?? Sta vi mislite, pomozite mi malo, sto glava pametnije su od jedne...

Oprostite na iscrpnosti....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Sep 12, 2006 5:14 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
"GOMOLJICA"????

_________________
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Sep 12, 2006 6:05 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm
Postovi: 338
Gomoljčica, kolega :wink: :lol:
Izvinite, zaista prvi put čujem u UZ nalazu izraz gomoljčica. :lol:

S obzirom da ne navodite titar tireostimulišućih i antimikrozomalna antitela, pretpostavljam da se kod vas radi o nodoznoj toksičnoj strumi (ako su hipoehogene gomoljčice – nodusi, ), a ne o Grejvs-Bazedovljevoj bolesti. Takodje ne navodite oftalmopatiju – promene na očima- egzoftalmus (izbačene očne jabučice) i pretibijalne edeme-otoke što takodje ide u sklopu Grejvs-Bazedovljeve bolesti, a ne ide u sklopu nodozne toksične strume.
Kad je vaša hipertireoza rezistentna na konzervativnu terapiju (medikamenti), posle godinu ili malo više takve terapije radi se kontrola da se proveri da li je pacijent na terapiju postao eutireoidan (znači normalni nalazi TSH, T4 i T3 pod terapijom), ako nije, onda se predlaže farmakološka ablacija – radioaktivnim jodom ili hirurška intervencija – ekstirpacija žlezde.
Terapija radiojodom je terapija izbora kod toksične strume sa jednim nodusom (čvorom) i ne preporučuje se pacijentima u generativnoj fazi života, a tu spadate i vi.
Hirurška resekcija se predlaže kod osoba sa multinodoznom strumom, a to bi mogao da bude vaš slučaj – ako je nodus u vašem slučaju gomoljčica, jer kao što rekoh za formulaciju gomoljčice još ne čuh u UZ nalazu. Operacija se takodje predlaže kod osoba ispod 40 godina koje nisu dobro reagovale na terapiju tireosupresivnim lekovima, a to bi opet mogao da bude vaš slučaj.
Takodje treba da znate da kad vam se odstrani žlezda onda dobijate supstitucionu terapiju (tj. medikamente kojima nadoknadjujete hormone štitnjače) jer posle odstranjenja žlezde postajete hipotireoidni.
I nije baš normalno da vam nijednom nisu uradili UZ, a ni scintigrafiju, ali ako ste im pokazali stare nalaze i taj najnoviji UZ nalaz možda su mislili da za novim nema potrebe. Dg, ako je na starom UZ nalazu napisana na latinskom razumljiva je više-manje svim lekarima. Ne koriste doktori latinski da bi se pravili važni i zbunjivali pacijente već da bi mogli lakše da komuniciraju (bar lekari jednog većeg dela Evrope). :wink:
Svakako ako se odluče na operaciju, moraju vam raditi UZ, kao i još neke analize, zatim medikamentima postići eutireoidnost žlezde da bi je mogli odstraniti. Slobodno dosadjujte svojoj doktorki i hirurgu i endokrinologu da vam objasne zašto, kako, koliko, posledice, moguće komplikacije itd., verujem da će vam sve detaljno objasniti
Operacija vam je predložena, a konačnu odluku donosite vi u saradnji sa hirurgom i endokrinologom.

Nadam se da sam vam bar malo pomogla.

Sve najbolje!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Sep 13, 2006 4:08 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
Hvala za razjasbnjenje - mada ja pojma nemam i dalje sta je gomoljcica????? Koji je to inventivni lekar tako napisao UZ izvestaj?

DrM je dala dobar savet i slazem se sa vecim delom njene poruke (nisam samo siguran za jod, mislim da je radioablacija indikovana kod mladjih pacijentkinja, bar tako pise u mojim udzbenicima koje sam koristio za specijalizaciju -ali, opet, to je stvar za endokrinologe, pa neka to ostane na njima...). Dodao bih samo da se operacija preporucuje i kod strume koja je uvecana toliko da daje mehanicke smetnje, a to je obicno takozvani 3. ili 4. stepen (gradus). Svojim pacijentkinjama koje imaju hipertireozu vise od godinu dana REDOVNO savetujem da ZAHTEVAJU operaciju, jer je lecenje hipertireoze mucenje, a stalna upotreba Propranolola za lecenje tahikardije je stetna (eno posta o tome kao beta-blokatori izazivaju dijabetes).

Pozdrav.

_________________
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Sep 13, 2006 6:09 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Sep 11, 2006 10:24 pm
Postovi: 4
Hvala vam puno na odgovorima, osjecam se puno bolje.
Sto se tice moje doktorice i njenih termina, da nije mozda zbog toga sto je ona specijalizirala, tj. skolovala se u Sloveniji, pa vjerovatno zbog toga koristi taj izraz, nemam pojma...
U svakom slucaju, hvala Vam oboma :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Sep 13, 2006 11:04 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm
Postovi: 338
Kolega Ivice, ni sama nisam sigurna šta je gomoljčica, mislim da je valjda nekakva okruglasta tvorevina ili tako nešto... tumačila sam iz konteksta UZ nalaza...
Internisti i hirurzi se slažu i kažu ako je jedan nodus onda može radioaktivni jod (mada hirurzi stavljaju ogradu kod dece i osoba u generativnom dobu). Hirurzi kažu da ako je više nodusa onda je operacija najbolje rešenje.
Hirurzi i internisti oduvek imaju malo drugačije pristupe... hirurzi su uvek po prirodi posla malo radikalniji. Hasan seckati! :lol:
I da, zaboravila sam da napomenem da je hirurška intervencija indikovana kad je žlezda mnogo uvećana pa pritiska okolne strukture, sve i da je eutireoidna struma (hormonski mirna) u pitanju. Logično.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 32 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: