Veliki je broj ljudi koji misli da kukuruz zapravo i nije nešto preterano zdrava namirnica, ali je u pitanju žitarica koja sadrži veliki broj fitonutrijenata. Ove materije, po nekim od najnovijih istraživanja, stimulišu stvaranje dobrih bakterija u tankom crevu.
Žuta boja je boja koju najčešće povezujemo sa kukuruzom, ali postoje i crveni, plavi, roze, ljubičasti ili crni kukuruz. Bez obzira koja mu je boja kukuruz sadrži mnoštvo vitamina i minerala. Pre svega sadrži vitamine B5 i B3, zatim vitamin C, a od minerala magnezijum, fosfor, gvožđe, kalijum..
Beneficije koje kukuruz kao jedna od najrazprostranjenijih zitarica, ima na ljudski organizam su prevencija srčanih tegoba, kontrola nivoa šećera u krvi, pa čak i prevencija defekta pupčane vrpce tokom trudnoće. Kukuruz je žitarica koja se danas jede u svakom delu planete.
Ako se sećate ovog jednostavnog jela i ukoliko ga i danas volite, treba da znate da je palenta izuzetno zdrav obrok kojim možemo počastiti svoj gastro-intestinalni sistem. Grubo ili potpuno sitno mleveno zrno kukuruza je lakše za varenje a pruža nam istu količinu nutritivnih vrednosti kao puno zrno.
Iako se u najvećem procentu kukuruz javi u žutoj boji, on može biti i ljubičasti, crveni ili crni. Boja ne utiče mnogo na nutritivna svojstva ove biljke koju koristimo možda i svakodnevno. Danas se najčešće proizvodi slatki kukuruz, bogat vitaminima B kompleksa ali i bogat šećerom.
Kukuruz sadrži veoma snažne antioksidanse, lutein i zeaksantin, sadrži beta karotene i vitamine B kompleksa, magnezijum, fosfor i mangane i vitamin C. Ovakav hemijski sastav kukuruz čini namirnicom koju treba svi da uvrstimo u svakodnevni jelovnik.
Kukuruzno brašno i palenta su nekome možda omiljeni proizvod, drugi pak vole kuvana zrna kukuruza ili pečeni kukuruz koji je najslađi upravo sada, kada je kukuruz mlad. Ipak, kukurzne pahuljice ili korn fleks, su u celom svetu popularan proizvod i odličan izbor za zdrav i kompleksan doručak.
Tiamin dominira kao element u kukuruzu. Vitamin B1 igra veoma važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata. Sa druge strane tu je vitamin B5 koji održava naše fiziološke funkcije, zatim folati koji regenerišu ćelije i obavezan su element koji se treba uzimati u periodu trudnoće.
Kukuruz ima povoljna dejstva na zdravlje osoba koje imaju dijabetes, isto tako prevenira srčana oboljenja, snižava hipertenziju i prevenira patološke promene pupčane vrpce tokom perioda graviditeta. Kukuruz je možda i najpopularnija namirnica u svetu, jer se koristi u svim kulturama podjednako.
Jedna od najzastupljenijih biljaka u svetu ali i u našoj zemlji jeste kukuruz. Kukuruz je biljka koja potiče iz Srednje Amerike i od kako je postao biljka koja se svugde kultiviše tako su počeli i naučnici da se zanimaju, posebno kako da naprave vrstu kukuruza bogatiju antioksidansima.
Treba da izberemo žitarice koje će nam doneti osećaj sitosti i imato pozitivne efekte po naše zdravlje. Tako su žitarice koje ne sadrže gluten ili ga nikada ne stvaraju tapioka, kukuruz, heljda, kinoa, proso za ljudsku ishranu i neke vrste integralnog ili crnog pirinča.
Veliki broj studija i istraživanja se poslednjih decenija bavi žitaricama. Cereralije ili dehidrirane žitarice mogu biti napravljenje od najrazličitijih žitarica. Najčešće su to pšenica, ovas, raž, pirinač ali kod nas su najzastupljenije one od kukuruza ili kornfleks.
Post menja naše navike u ishrani, manje ili više u zavisnosti od naših svakodnevnih navika. Ukoliko želimo da ostanemo zdravi moramo unositi najraličitije namirnice, banane, kruške, pomorandže, jabuke, šargarepu, brokoli, krompir, boraniju, pasulj, kukuruz, žitarice punog zrna.
Kukuruz je žitarica koja se može naći u prodavnicama u svako doba godine, ali on sazreva u periodu leta i tada ga i treba najviše koristiti, posebno što je i cena tada najpristupačnija. U 150g kuvanog kukuruza se nalazi se oko 25% dnevnih potreba za vitaminom B1, folatima i dijetarnim vlaknima.