Ovaj faktor nepovoljno utiče na izgled i zdravlje kože

Genetika, hormoni, ishrana i stres neki su od najčešćih faktora koji utiču na pojavu akni kod odraslih osoba. Međutim, nedavna studija upozorava na još jedan faktor rizika - zagađenje vazduha.

Da bi ispitali povezanost između zagađenja i akni kod odraslih osoba, francuski naučnici su sproveli istraživanje u Kini. Oni su tokom dve godine (od 2014. do 2016.) pratili trend broja dermatoloških pregleda u zavisnosti od koncentracije zagađujućih materija u vazduhu. Pokazalo se da se u vreme povećanog atmosferskog zagađenja povećava i broj poseta dermatologu zbog problema s aknama.

Zagađujuće materije iz vazduha slabe zaštitnu barijeru kože i onemogućuju njeno pravilno funkcionisanje što za rezultat ima pojavu akni. Dermatolozi savetuju upotrebu blagih sredstava za čišćenje ujutru i uveče, a jednom nedeljno upotrebu blagog pilinga za lice koji će osloboditi kožu od toksina i dubinski očistiti pore. Ujutru se preporučuje i nanošenje lagane kreme sa UV zaštitnim faktorom, budući da i UV zraci nepovoljno utiču na kožu, oštećuju je i ubrzavaju njeno starenje.

Ključne reči:
bubuljice koža nega kože prevencija zagađenje vazduha

Pogledajte više