Kako mentalni stres utiče na srčano zdravlje?

Sve je više istraživanja koja potvrđuju da mentalni stres može da utiče na srčano zdravlje. Jedno istraživanje tako je pokazalo da kod muškaraca i žena kardiovaskularni sistem različito reaguje na mentalni stres, te da bi te razlike trebalo uzeti u obzir prilikom lečenja pacijenata sa kardiovaskularnim bolestima. Na primer, kod muškaraca su kao odgovor na stres češće promene u krvnom pritisku i pulsu nego kod žena.

U pomenutom istraživanju učestvovalo je 310 ispitanika koji su lečeni zbog srčane bolesti. Kao deo eksperimenta, njihov zadatak je bio da učestvuju u različitim radnjama koje izazivaju mentalni stres, poput mentalnog matematičkog testa, prisećanja događaja koji izazivaju ljutnju i bes i dr. Primećeno je da se kod žena više nego kod muškaraca javljala miokardijalna ishemija - smanjeni dotok krvi do srca, tj. smanjeno snabdevanje srca kiseonikom usled sužavanja krvnih sudova. Osim miokardijalne ishemije, kod žena koje su bile pod stresom primećena je i češća pojava agregacije (slepljivanja) trombocita - ranog formiranja krvnih ugrušaka.

Mentalni stres je takođe izazvao više negativnih emocija i manje pozitivnih emocija kod žena nego kod muškaraca. Važan faktor je upravo i kako se reaguje na stresne situacije - primera radi, ranije studije su pokazale da potiskivanje emocija bitno može da utiče na pojavu hipertenzije.

Ključne reči:
hipertenzija srčana bolest kardiovaskularno zdravlje stres trombociti miokardijalna ishemija

Pogledajte više

Čitajte dalje