Sedam simptoma koje nikako ne smete da zanemarite

Vrlo je bitno da slušate svoje telo i um svakodnevno. Bitno je da vodite računa o svom zdravlju i da znate kada treba da se obratite lekaru. Ovaj tekst će pomoći svima da prepoznaju par bitnih simptoma i da svi naučimo kada je pravi trenutak da se obratimo lekaru.

Ako ste u periodu od 6 meseci izgubili više 10% svoje telesne mase onda je vreme da posetite lekara. Nagli i neočekivani gubitak telesne mase je simptom mnogih oboljenja, najčešće pojačane funkcije tireoidne žlezde, ali i dijabetesa, depresije, oboljenja jetre, malignih oboljenja ili neko od autoimunih oboljenja.

Dugotrajna povišena temperatura. Povišena temepratura nije uvek alarmantan simptom, ali ako takvo stanje potraje duže od 7 dana svakako treba da se obratite svom lekaru.

Nedostatak vazduha. Ukoliko se ovaj simptom ponavlja ili se javi kao nemogućnost da udahnete vazduh, da se gušite i borite za vazduh svakako treba da se javite lekaru. Nedostatak vazduha ili gušenje može biti znak hronično opstruktivne bolesti pluća, astme ili upale pluća, ali i pulmonalne embolije i nekih srčanih oboljenja.

Nedostatak vazduha isto tako može biti simptom panicno anksioznih napada. Ako prepoznate ovakav simptom javite se svom lekaru.

Iznenadne promene u radu creva. Ako primetite učestale stolice, pojavu krvi ili crne boje fecesa, prolive ili nekontrolisanu potrebu da stalno idete u wc zbog druge nužde, svakako treba da se obratite lekaru. Promene u radu creva i izbacivanju štetnih materija iz organizma su znak infekcije, obično salmonele ili helikobaktera ali i nekih ozbiljnijih oboljenja poput iritabilnog sindroma creva ili raka debelog creva.

Promene u raspoloženju i ponašanju. Upravo tako, lekaru se treba obratiti ako primetite sledeće simptome: iznenadnu zbunjenost, dezorijentisanost u vremenu i prostoru, iznenadne probleme sa koncentracijom ili sa pamćenjem, nagle promene raspoloženja, agresivno ponašanje ili nenormalno ponašanje kada su u pitanju sekualni odnosi. Ovakve i slične promene u ponašanju mogu biti uzrok raznih oboljenja, od anemije i variranja nivoa šećera u krvi pa sve do neuroza i vaskualrnih oboljenja moždanoh tkiva.

Osećate li da ste se najeli čak i posle jako male količine hrane? Ako se ovaj simptom ponavlja i manifestuje se pojavom mučnine, osećajem nadutosti, povraćanjem i gubitkom telesne težine onda je vreme da se javite lekaru. Osećaj sitosti posle jako male količine hrane je simptom infekcije želudca Helikobakterijom ali nekada i znak da postoji gastroezofagni refluks (GERD) ili iritabilni kolon. Ali ovakve simptome zna da da i kancer pankreasa.

Iskre pred očima. Svetlosni fenomeni koji mogu da se jave pred očima u različitim situacijama i periodima dana mogu biti znak migrene. Migrenske glavobolje često počinju sa aurom, svetlosnim smetnjama u vidu belih fleka u vidnom polju, blještanja, iskri pred očima. Ovakve smetnje mogu da se dese i u slučaju oboljenja retine oka. Čim primetite slišne simptome obratite se lekaru i prevenirajte veća oštećenja čula vida.

Tagovi: creva glavobolja poremećaj sna raspoloženje simptomi