Značaj probiotika za naše opšte zdravlje

Veličina:
AAA

Dodaci ishrani sa probiotskim bakterijama mogu da pomognu kod problema sa varenjem, nadutošću, dijarejom i opstipacijom. Istraživanja su takođe pokazala da probiotici doprinose boljem mentalnom zdravlju, jakom imunitetu, da imaju kardioprotektivno dejstvo, te da podstiču pamćenje kod osoba s Alchajmerovom bolešću. Osim uzimanjem dodataka ishrani sa probioticima, crevnu floru možemo poboljšati i oporaviti pomoću određenih namirnica i navika:

  • Jedna od boljih navika bila bi redovno konzumiranje fermentisanih namirnica, budući da one obiluju probiotskim bakterijama koje doprinose ravnoteži crevne mikroflore. To su npr. kefir, kombuha; kiseli kupus, kiseli krastavci i ostala turšija koja se pravi prirodnom fermentacijom, a ne dodavanjem sirća; fermentisani proizvodi od soje.

  • Ukoliko često imate probleme sa probavom a primetili ste i da vam smetaju mlečni proizvodi, isključite ih potpuno iz ishrane tokom dve nedelje. Posle tog perioda možete polako da uključujete male količine mlečnih proizvoda u ishranu da biste našli svoj "prag" osetljivosti, tj. pri kojim količinama se (ne) javljaju digestivne smetnje.

  • Takođe je važno da unosimo namirnice bogate prebioticima tj. vlaknima koja služe kao hrana za probiotske bakterije u crevima. U najpoznatije prebiotike spada npr. inulin kojim obiluju crni i beli luk, praziluk, artičoka, špargle i leblebije. Beta-glukani isto spadaju u prebiotike a njima su najbogatije integralne žitarice (kao što su ječam i ovas), kao i reiši i šitake pečurke.

  • Bilo bi dobro da izbegavate namirnice sa dodatim šećerima poput zaslađenih sokova, pekmeza, kolača, sladoleda, ali i raznih slanih, gotovih jela u kojima se često krije šećer. Šećer hrani jedan tip gljive (Candida albicans) koja je normalno prisutna u crevima, ali koja može da postane invazivna (npr. usled preterane upotrebe antibiotika, neadekvatne ishrane, stresa) te da posredno dovede do niza tegoba (umor, razdražljivost, nesanica, proliv, zatvor i druge stomačne tegobe, genitalne infekcije, dobijanje na težini). 

  • Omega-3 masne kiseline takođe su važne za zdravu crevnu floru, te bi bilo dobro da u redovnu ishranu uključite namirnice koje obiluju zdravim mastima.

Tagovi: crevna flora imunitet kardioprotektivno dejstvo prevencija probiotici raspoloženje

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94742 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
     12
3
456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: