slepljena kozica
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic
slepljena kozica
Moj sin ide u mladju grupu u zabaviste. S vremena na vreme kada ga okupam prevucem mu kozicu preko glavica i izgledalo je da nema nekih vecih problema. Medjutim nedavno sam se sasvim slucajno malo bolje zagledao i primetio da kada mu kozicu pokusam da prevucem skroz do kraja, to ne ide bas najbolje. Odnosno izgleda kao da je kozica sa unutrasnje strane srasla sa glavicem. To se primecuje samo na dva mesta, sa strane i malo na donjoj strani. Kada je tako do kraja prevucena kozica, penis ima cudan, uvrnut izgleda, a on se buni da ga malo boli (ali zaista malo). Ja sam pokusao vise puta da mu prevucem kozicu do kraja, jer mi se cini kao da to nije bas u potpunosti sraslo, ali ipak izgleda da je dosta cvrsto prionjeno. Ne bih da ga mucim i da nesto radim na silu, a nisam u mogucnosti da ga uskoro odvedem kod urologa.
Nisam pronasao slican problem na forumu, a ja nisam imao slicnih problema, pa me zanima da li je ovo normalno kod dece i da li ce doci do odvajanja kozice od glavica i da li je potrebno pomalo vezbati to prevlacenje i pokusavati da se ide do kraja. Obzirom da nisam blizak sa dedama (oni su veoma stidljivi po ovom pitanju) ne mogu da ih pitam, ali mi je na pamet palo da bi ovo moglo biti i genetski, mozda je dete nasledilo oblik ne nekog od deda ili drugih predaka... U svakom slucaju molim vas da podelite sa mnom iskustva ako ih imate ili urologe da mi kazu strucno misljenje.
Unapred hvala svima!
Nisam pronasao slican problem na forumu, a ja nisam imao slicnih problema, pa me zanima da li je ovo normalno kod dece i da li ce doci do odvajanja kozice od glavica i da li je potrebno pomalo vezbati to prevlacenje i pokusavati da se ide do kraja. Obzirom da nisam blizak sa dedama (oni su veoma stidljivi po ovom pitanju) ne mogu da ih pitam, ali mi je na pamet palo da bi ovo moglo biti i genetski, mozda je dete nasledilo oblik ne nekog od deda ili drugih predaka... U svakom slucaju molim vas da podelite sa mnom iskustva ako ih imate ili urologe da mi kazu strucno misljenje.
Unapred hvala svima!
Moj drug je imao istih problema kao dete. Majka mu je bila stidljiva i kada ga je kupala, nije mu lepo zavrtala kozicu.
Onda su u pubertetu poceli problemi kada decaci zagledaju jedan drugog. On je primetio da kod njega nije sve isto kao kod drugih, tj. deo kozice je bio srastao. Otac ga je odveo kod urologa i morali su malo da ga recnu
i previju. Par dana je ima problema pri uriniranju, a onda je sve sraslo. 

Pa ja ne znam zasigurno da li je za decaka od 4 godine to normalno, zbog toga sam i pitao...
Informacije koje ja znam kazu da vec do trece godine kozica treba u potpunosti da bude odvojena od glavica. Ja bih zeleo da ukoliko je potrebna neka intervencija da je uradimo dok je jos manji kako bi imao sto manje problema i eventualno bolnih uspomena. Ono sto znam je da to kako sada izgleda ne treba zasigurno tako da ostane, sad da li se to samo po sebi resava (odvaja dok raste), da li treba da malo vezbamo i potpomognemo odvajanje, ili mora hirurski, to je ono sto pokusavam da saznam. Zato su mi dragocena iskustva drugih roditelja i generalno ljudi, i naravno misljenje strucnjaka.
Informacije koje ja znam kazu da vec do trece godine kozica treba u potpunosti da bude odvojena od glavica. Ja bih zeleo da ukoliko je potrebna neka intervencija da je uradimo dok je jos manji kako bi imao sto manje problema i eventualno bolnih uspomena. Ono sto znam je da to kako sada izgleda ne treba zasigurno tako da ostane, sad da li se to samo po sebi resava (odvaja dok raste), da li treba da malo vezbamo i potpomognemo odvajanje, ili mora hirurski, to je ono sto pokusavam da saznam. Zato su mi dragocena iskustva drugih roditelja i generalno ljudi, i naravno misljenje strucnjaka.
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Avg 03, 2008 8:25 am
Postovani,
Kod svih decaka, nakon trece godine bi trebalo da se, bez poteskoca, prevlaci kozica preko glavica.
Ukoliko kozica ne moze da se prevuce dete ima jedan od sledeca dva problema:
1- fimozu
2- athezije (priraslice)
FIMOZA predstavlja stanje gde je prsten kozice toliko suzen da se ne moze prevuci preko glavica. Moze se pokusati sa terapijom kortikosteroidnim kremama (Didermal, Elocom) u trajanju od 4 nedelje.
Ukoliko tretman ne uspe apsolutno je indikovana operacija!
ATHEZIJE su priraslice izmedju kozice i glavica. Ovde je sirina kozice dovoljna za prolazak glavica, ali priraslice ne dozvoljavaju lako prevlacenje.
Ova pojava je prakticno normalna u prvim godinama zivota, ali, najdalje do trece godine treba se osloboditi athezija zbog higijene! Indikovana je tzv. manuelna athezioliza uz primenu lokalnog anestetika (EMLA)
U svakom slucaju neophodna je konsultacija decjeg hirurga-urologa.
Puno pozdrava
Kod svih decaka, nakon trece godine bi trebalo da se, bez poteskoca, prevlaci kozica preko glavica.
Ukoliko kozica ne moze da se prevuce dete ima jedan od sledeca dva problema:
1- fimozu
2- athezije (priraslice)
FIMOZA predstavlja stanje gde je prsten kozice toliko suzen da se ne moze prevuci preko glavica. Moze se pokusati sa terapijom kortikosteroidnim kremama (Didermal, Elocom) u trajanju od 4 nedelje.
Ukoliko tretman ne uspe apsolutno je indikovana operacija!
ATHEZIJE su priraslice izmedju kozice i glavica. Ovde je sirina kozice dovoljna za prolazak glavica, ali priraslice ne dozvoljavaju lako prevlacenje.
Ova pojava je prakticno normalna u prvim godinama zivota, ali, najdalje do trece godine treba se osloboditi athezija zbog higijene! Indikovana je tzv. manuelna athezioliza uz primenu lokalnog anestetika (EMLA)
U svakom slucaju neophodna je konsultacija decjeg hirurga-urologa.
Puno pozdrava