Moj drug mi se obratio sa problemom fimoze.On je student u Beogradu.Kada je otisao do studenske poliklinike u nadi da ce dobiti uput i eventualno odraditi zahvat u stacionaru ili klinickom centru, rekli su mu da po novom zakonu on ne moze da dobije uput iz studenske,jer negde u Srbiji ima zdravstveni karton. Neko novo pravilo su uveli da se studenti ne mogu leciti kod internista,specijalista u studenskoj,jer u svom rodnom gradu imaju otvoren zdravstveni karton. Njemu je doktorka rekla da jedino moze da ode u urgentni centar i kaze da ima smetnje pri mokrenju,bolove i slicne tegobe,pa ga eventualno tamo kao hitan slucaj mogu primiti ili da se leci u svom gradu. On zeli da to sve zavrsi u Beogradu, a kako smo se raspitali privatne klinike i ordinacije su zaista preskupe za studenski budzet, postoji li neki nacin da on taj zahvat moze odraditi negde u drzavnoj bolnici u BG? Nema uslova da ide u rodni grad,jer studira i radi,pa nema vremena za to,a zeli da resi ovaj problem sto pre.
I htela sam da pitam,ako on to uradi u urgentnom,kakva je procedura? Da li se i koliko placa? I kakvi su lekari?
Hvala unapred