aspermija kuda dalje

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 30, 2004 10:59 pm

aspermija kuda dalje

Post od 123 »

:evil: pre nekoliko meseci konstatovana mi je aspermija. nalaz je potpuna katastrofa - cetiri usamljena rajdera *citaj spermica*. imao sam povisen prolaktin - 3 puta veci od dozvoljenog, sto je sada sanirano, ali nalaz se nije popravio. svi ostali hormoni+ultrazusni snimak testisa su dobri. urolog mi je prepisao klomifen, koji trenutno koristim. lagano gubim nadu da je poboljsanje moguce. ipak, znacilo bi mi makar da saznam razlog svog katasrofalnog spermiograma, tako da moje pitanje glasi: koje jos pretrage treba da uradim i vredi li to uopste cemu?
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Evo dva linka sa ovog foruma gde je to već obrađivano:
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... zoospermia
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... zoospermia

Treba da se uradi sledeće:
1. Hormoni - FSH i testosteron
2. Pregled postejkulatornog urina na spermatozoide (da se isključi mogućnost retrogradne ejakulacije, tj. svršavanje u mokraćnu bešiku)

Zavisno od toga, rade se i
3. Kariotip /neke hromozomske anomalije dovode do azoospermije/
4. biopsija testisa /da se vidi kakva je građa testisa i da li je on uopšte sposoban da proizvodi spermatozoide/

Ukoliko je i to u redu, traže se znaci opstrukcije semevoda i semenih kesica
5. Transrektalni ultrazvuk - TRUS
6. Po potrebi i vazogram

Dakle ima dosta mogućih ispitivanja koja mogu brzo da se sprovedu kako bi se došlo do uzroka azoospermije.

Kod vas je rađeno nešto od ovoga, ali ne spominjete biopsiju tetisa, to je ono što je na redu. Takođe i kariotip.
Da li to nešto vredi, zavisi od konačne dijagnoze.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
Odgovori