o medicinskom faxu u Bg-u

Sve stručne diskusije koje ne pripadaju postojećim forumima. Forum je namenjen razmeni iskustava medicinskih stručnjaka. Nije namenjen za pitanja pacijenata.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

Ja razmisljam da upisem meciniu sledece godine. Posto vidim da ste svi ovde raspolozeni da pomognete, imam i ja par pitanja:-)
Svi koji studiraju i koje sam pitala zasto su upisali, kazu jer zele da pomazu ljudima. Problem(a mozda i nije) je u tome sto meni to nije glavni razlog zasto zelim da je upisem. Ja bih je upisala jer mi je zanimljiva. Volim da gledam sve zive emisije o bolestima, lekarima, nacinima lecenja, da citam clanke itd. Naravno, sigurna sam da bih se divno osecala kada bih nekome spasila zivot ili ga jednostavno izlecila i pomogla mu da vodi kvalitetniji zivot, ali ipak mi to nije na prvom mestu. Sta mislite, da li je to OK?
Koliko je potrebno dnevno da se uci da bi se imao dobar prosek? Napisacete da je individualno ali me zanima otprilike. 2 sata ili 6 sati? :o
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 2:58 pm

Post od Jefimija »

Ne bih se složila sa daninom da medicinari imaju većih problema sa zasnivanjem porodice, smatram da je ti ipak stvar svakog pojedinca.
@girl_from_nowhere - Za medicinu i jeste bitna ljubav prema medicini kao nauci. Ljudima se može pomoći na mnoge druge načine, a npr. u medicini bi čak i previše empatije bilo i štetno. Znam dosta ljudi koji imaju puno znanja i mogli bi da budu izvrsni lekari, ali su odustajali od studija, jer jednostavno nisu mogli da podnesu toliku patnju ljudi.
Naravno, sigurna sam da bih se divno osecala kada bih nekome spasila zivot ili ga jednostavno izlecila i pomogla mu da vodi kvalitetniji zivot, ali ipak mi to nije na prvom mestu. Sta mislite, da li je to OK?
Toje problem velikog broja lekara. Zaborave da su tu zbog pacijenata. Mora ti biti uvek na prvom mestu dobro pacijenata, pa tek onda tvoje lično zadovoljstvo...jer onda nisi ništa drugo nego pusti sebičnjak.
Koliko je potrebno dnevno da se uci da bi se imao dobar prosek? Napisacete da je individualno ali me zanima otprilike. 2 sata ili 6 sati? :o
Ovo je jako nezahvalno pitanje. I stvarno zavisi od mnogih parametara, i prirodnih sklonosti, i trenutnog raspoloženja. Ali ideja svega jeste da možeš biti dobar student sa jedne strane, i imati normalan društveni život sa druge strane. Možeš imati hobi, možeš imati stabilnu vezu, možeš imati bliska prijateljstva. To je istina... sve ostalo je... prodavanje magle. Pa pobogu nisu studenti medicine neki unesrećeni čudaci, već živi ljudi kao svi ostali.
Korisnikov avatar
Iksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 8:36 pm

Post od Iksa »

:D Jefimaija, slazem se sa svim sto si rekla
Pa pobogu nisu studenti medicine neki unesrećeni čudaci, već živi ljudi kao svi ostali.
Da, cak i rade... Toliko sam slobodnog vremena imala uz ucenje, izlaske, momka, da sam skoro sve vreme paralelno i radila... Dakle, medicina ljude ne lisava drustvenog zivota :D
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

Da , zapravo dosta mojih kolega nešto i radi sa strane. Uglavnom honorarno, čak sam i ja u par navrata nešto raduckala. Doduše samo za jednu devojku znam da je jedan semestar baš radila paralelno sa studiranjem, a pre svih nas je očistila godinu npr. Tako da njoj i tebi Iksa skidam kapu. Ali da, ideja cele ove priče je da se sve može... kad se hoće.
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dannina »

U proncipu sve se moze uklopiti,ali uz izvrsno planiranje,s vremena na vreme se po nesto mora zrtvovati.A sto se tice vrmena ucenja,po meni nije vazna brojka,vec kontinuitet...
viket
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 21, 2007 1:27 am

Post od viket »

Moram da se nadovezem na jedan raniji post o tome kako se prakticne vezbe na fakultetu svode na cekanje asistenta. To je tacno, ali postoje izuzetci koji zaista imaju volje i zelje, da ne kazem entuzijazma, da rade sa studentima. Medjutim koliko god ima takvih, to nije dovoljno. Ali svaki student , ako hoce i moze da odvoji malo ekstra vremena, pa ode na neko dezurstvo u urgentni, na infektivne, u hitnu pomoc, hirurgiju na dedinju itd. moze da nauci puno toga. Daleko vise nego na redovnim vezbama. To oduzima vreme, ali na tim dezurstvima vi zaista nesto radite. Tako da, svi vi koji hocete medicinu-SAMO NAPRED!!!!
Korisnikov avatar
Iksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 8:36 pm

Post od Iksa »

Slazem se, vezbe su uglavnom neorganizovane i gotovo potpuni promasaj, pomene li mi neko rec anamneza- najezim se! Asistentima je to uvek najlakse- "uzmite anamnezu, pa cemo da prodiskutujemo kasnije", ali zato, su pojedinci bili voljni da nas vode na svoja dezurstva, pa sam tamo cak i asistirala u operaciji lipoma, gledala plasticnu operaciju nosa, karcinoma zdrela, ucili da sijemo rane... pa na kardiologiji reanimaciju... izdvojila sam ono sto je najjaci utisak ostavilo na mene.

Dakle, samo odlucno! :wink:
viket
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 21, 2007 1:27 am

Post od viket »

Na jednoj drugoj temi sam spomenuo novi kurikulum na fakultetu, pa me zanima kakva su iskustva i misljenja o tome. Ja sam poslednja generacija po starom programu i iz mog ugla mi se cini da ne funkcionise sve bas najbolje.
Carpe diem, quam minimum credula postero!
*Mica*
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2007 10:46 am

Post od *Mica* »

Iksa napisao:Slazem se, vezbe su uglavnom neorganizovane i gotovo potpuni promasaj, pomene li mi neko rec anamneza- najezim se! Asistentima je to uvek najlakse- "uzmite anamnezu, pa cemo da prodiskutujemo kasnije", ali zato, su pojedinci bili voljni da nas vode na svoja dezurstva, pa sam tamo cak i asistirala u operaciji lipoma, gledala plasticnu operaciju nosa, karcinoma zdrela, ucili da sijemo rane... pa na kardiologiji reanimaciju... izdvojila sam ono sto je najjaci utisak ostavilo na mene.

Dakle, samo odlucno! :wink:
AAAAAAAA, jedva cekam da upisem medicinu!!!! Ja za ovo nisam ni znala..ali bas sam zato i pokrenula temu, da bih saznala sto vise! Ja sam 100% sigurna da cu upisati medicinu. Nije mi tesko da ucim, a pogotovu kada ucim ono sto volim!
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

*Mica* napisao: AAAAAAAA, jedva cekam da upisem medicinu!!!! Ja za ovo nisam ni znala..ali bas sam zato i pokrenula temu, da bih saznala sto vise! Ja sam 100% sigurna da cu upisati medicinu. Nije mi tesko da ucim, a pogotovu kada ucim ono sto volim!
Vidiš Mico, ja sam te možda u prethodnim postovima lepo bodrila i sve to... Ali sad ozbiljno, imaš još prilike da razmisliš o svemu. Možeš ti upisati medicinu, možeš je lepo i u roku završiti... ne boj se toga. Ali molim te, ne upisuj medicinu. Nemoj dozvoliti sebi da posle 8+4+6=18 godina školovanja radiš u pekari ili butiku. To možeš i sad. Izaberi neki fakultet sa kojim ćeš imati neku lepu budućnost. Lak posao, miran život. Ako ti leže prirodne nauke, izaberi tehnologiju... tehnolozi imaju obezbeđen posao posle fakulteta. Rudarsko-geološki fakultet ima lepe isplatljive smerove. A na kraju uvek ti ostaje ekonomija. :wink:

Znam da me nećeš poslušati, kao što ni ja budala nikog nisam :roll:

Ma znaš šta, ustvari cepaj napred. Ne znamo šta nosi dan šta nosi noć. Ako je to ono što želiš to je ono što treba da upišeš. Pa makar posle toga radila u pekari. Bar ćeš sve znati o alergiji na brašno.
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm

Post od dannina »

Za Jefimiju:
A koliko vi doktora znate, koji su sa zavrsenim medicinskim fakultetom zavrsili u pekari ili butiku? :o Pre ce biti da im se nisu ostvarile ambicije ili planovi, pa rade na pozicijama koje nisu zeleli, ali u struci!
Niko nije ovde ni rekao da je medicina laka. Ja sam vec pisala da je potrebno prilicno zrtvovanje, ali to se radi svesno, zato sto to zelis!
A tehnologija i rudarstvo nisu nista laksi fakulteti, a za zaposlenje ne znam, ali mislim da je medicina elegantnije zanimanje za zenu...
Tako da se sa medicinom ipak moze uspeti u zivotu mnogo dalje od alergije na brasno!
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

dannina napisao:Za Jefimiju:
A koliko vi doktora znate, koji su sa zavrsenim medicinskim fakultetom zavrsili u pekari ili butiku? :o
Previše :(
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Dajte makar jednog, pa da ga odmah slikamo za TV, imam vezu na RTS-u :)
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

To Vam ne bi bila loša ideja. Onako malo da uzdrmamo javnost :)
sandra_nis
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 15, 2007 8:56 pm

Post od sandra_nis »

ljudi, da je meni ova pamet pre toliko godina bila, NIKAD MI NE BI PALO NAPAMET DA UPISEM MEDICINU, bezala bih od nje ko djavo od krsta.
danas lekar nije vise sto je nekad bio, u svetu nam ne priznaju diplome, nema posla, nema specijalizacija, svaka baba u cekaonici zna vise od tebe jer "ovi lekari nista ne znaju" i svako je doso na fazonu "doktore doso sam da mi prepisete presolol", svaka je sestra glavnija od tebe (kad smo se jednom prilikom presvlacile zajedno, sve su doktorke bile postidjene kakav ves nose sestre a kakav doktorke, beda jedna), i sto je najvaznije - ja nemam vise zivaca za najnormalnije stvari na svetu, i to sto sam oduvek zelela da budem psihijatar mislim da vise nije moguce jer posle one torture na faxu, pre sam ja za koji odlazak mesecno kod njega.
medicina je svojom duzinom studiranja, tezinom u smislu poklanjanja vremena medicini, koncipiranjem rada definitivno los odabir za zenu koja zeli da ima porodicu, decu i svuda bude naj. tuzno ali istina, nazalost.
nadam se da moze neko da me razuveri.
Odgovori