Strah od stomatologa

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
UchihaMikotoSama
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 21, 2017 12:15 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Strah od stomatologa

Post od UchihaMikotoSama »

Nedavno sam na kontroli saznala da inan dva zuba za popravku, a nikada do sada nisam popravljala ni jedan zub. Interesuje me da li imate neki savet kako da prevazidjem strah od stomatologa? Imam 17 godina i mislim da je krajnje vremw da se suočim sa ovim strahom.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Re: Strah od stomatologa

Post od aaaca »

Само имај у виду да ако не одеш на време код зубара, за неки месец ћеш имати много тежи квар, а за годину-две ћеш морати на прилично тешко вађење зуба уз гангрену и ко зна какве последице.

Ако ти треба нешто за смирење узми тинктуру валеријане коју производи Институт Јосиф Панчић. Требало би да ти буде довољно двадесетак капи на коцкицу шећера, пар сати пре одласка код зубара.
Dabar™
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 19, 2016 2:42 pm

Re: Strah od stomatologa

Post od Dabar™ »

UchihaMikotoSama napisao:Nedavno sam na kontroli saznala da inan dva zuba za popravku, a nikada do sada nisam popravljala ni jedan zub. Interesuje me da li imate neki savet kako da prevazidjem strah od stomatologa? Imam 17 godina i mislim da je krajnje vremw da se suočim sa ovim strahom.
*** nekoliko saveta koji mogu da pomognu jer i ja imam OGROMAN (iracionalni) strah od zubara:

- OBAVEZAN jutarnji susret sa zubarom
- pre nego sto sednes u stolicu trazi da drzis ampulu sa anestetikom u ruci? zasto? zato sto davanje hladnog anestetika MNOGO vise boli nego ako je anestetik na telesnoj temperaturi
- zamoli da kada ti se daje anestetik ... da ti se ubrizgava ne krace od 2min. brzo davanje anestetika izaziva bol specijalno kada se daje anestezija sa nepchane strane gornje vilice
- neki od lekova koje je aca pomenuo i te kako pomazu ... mozes da uzmes recimo 0.5- 1.0 mg dijazepama 1/2 sata pre nego sto udjes u ordinaciju
- dan pred susret sa zubarom dobro se ispavaj i nemoj da ides u ordinaciju "na prazan stomak". OBAVEZNO nesto pojedi ... ako nista drugo uzmi kasichicu meda ili neki slatkis.
- zubi se nisu pokvarili u jednom danu i NEMOJ da pristajes da ti se svi zubi popravljaju u 1-nom danu ... idi postepeno, jedan zub jedan = jedan susret sa zubarom
- NEMOJ da slusas tudje priche jer svako od nas je "pricha za sebe" ... to sto je nekoga bolelo NIKAKO ne znachi da ce i tebe boleti

Dabar™
Odgovori