Sta je to??

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
amelil
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Apr 26, 2012 6:28 pm

Sta je to??

Post od amelil »

Bas sam se prestravila kad sam pre neki dan napipala na bocnoj spoljasnjoj strani gornje vilice sa leve strane neku izbocinu. Medjutim, meni nisu otekle desni, vec vilica, mislim kost kao da se deformisala..na desnoj strani mi nije tako i mislim da ni na levoj nije do skoro bilo. To moze da se napipa i prstom. Tu sam dugo vremena imala otvoren i polomljen kvaran zub koji je izgleda bio i mrtav. Sad mi se cini da i sa unutrasnje strane imam tu malu izraslinu, kao mali kruzic, ali koliko mogu da osetim, radi se o kosti ne o desnima.. Takodje na samom kraju vilice, skroz gde se ona zavrsava osecam prtima i jezikom umnjak, mislim da je nemoguce da uopste tu poraste, jer nece moci normalno da raste kao svaki zub na dole, buduci da se nalazi na kraju vilice i okrenut je tamo ka onom delu gde se vilice spajaju..ne znam dal sam dobro objasnila..molim vas recite mi o cemu bi se tu moglo raditi, da li mi se vilica deformise zbog tog zuba ili su te izrasline nesto drugo?? Stvarno sam uplasena.
Korisnikov avatar
angelika
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 29, 2010 8:17 pm

Re: Sta je to??

Post od angelika »

Ja mogu samo da ti kazem moje iskustvo, da sam imala takve probleme kad mi je nicao umnjak, bas dugo vremena.....nisam cak mogla da otvaram vilicu, narocito ujutro, oko vilicnog zgloba blagi otok i bol.....bas gadna. Kad mi je konacno nikao ""um"njak morala ga vaditi i danas mi na tom mestu ponekad neugodno "radi" ta kvrzica (mada je provereno sve izvadjeno)....
Moras zubaru, uradit ce ti rtg. snimak umnjaka i tako proveriti da li je on uzrok boli i kvrzice na rubu vilice.
Znam da se na tom mestu moze upaliti zivac (ne zuba) koji moze takodjer, boleti i to jako, mislim da se to zove neuralgija. Zahteva lecenje.
Kako god nevredi ti cekati, moras to proveriti kod lekara ili zubar ili neurolog resit ce te problema jer nece samo od sebe proci..Mene nije.
amelil
Stalni član
Stalni  član

Post od amelil »

Mene samo plasi sto osecam da je kost otekla ili kako da se vec izrazim.. :(
i to je iznad petice i cetvorke, a ne tamo gde se nalazi umnjak... Ja sam se toliko uplasila da ne mogu da smognem snage da odem kod doktora. Bog zna sta je to. :(
ZubaNiš
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 09, 2012 3:48 pm

Post od ZubaNiš »

Amelil, nema potrebe za takvim strahom! :) Najverovatnije je to sve posledica tog zuba za koji kažeš da je dugo bio jako pokvaren i polomljen. Jednostavno infekcija je otišla kroz takav zub do kosti iznad korena zuba i formiralo se granulom koji može i baš tako da se oseti...kao loptica. Idi kod zubara, uputićete na snimanje zuba i onda će da pristupi lečenju zuba, što te nimalo neće boleti, sobzirom da je zub mrtav.
amelil
Stalni član
Stalni  član

Post od amelil »

Meni je taj zub bio sestica..i izvadjen je. Rana je normalno zarasla.. Zato me sad plasi otkud ovo i to iznad petice i cetvorke, dakle sirine je oba zuba. A sa unutrasnje strane osecam tu kuglicu na nepcima, isto kao da je takodje kost natecena, ona je sa unutrasnje strane gde je nekad bio zub. Lakse mi je ovako da prvo pitam ovde,bar otprilike da znam sta je i da znam da nije nesto opasno, pa cu se naterati nekako da odem.. Hvala!
ZubaNiš
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 09, 2012 3:48 pm

Post od ZubaNiš »

U svakom slucaju treba snimak, da bi vam bilo koji stomatolog postavio dijagnozu. Podjite od toga.
Ako je sestica bila ta koja je dugo bila otvorena i pokvarena, veoma je moguce da je imala proces na vrhu (granulom ili cista) koji nije ociscen u toku vadjenja zuba, a rana je nekako uspela da zaraste i bez toga. Ako je to slucaj, bice potrebna manja hirurska intervencija gde ce se napraviti mali rez na sluzokozi i proces lepo izvaditi. Istina je da se to zove hirurska intervencija, ali nije to nista strasno, a ni bolno (tu je anestezija). A moguce je i da je proces od nekog od ta dva premolara...mozda vam oni izgledaju zdravo, ali moda imaju neku promenu u kostima. Sve u svemu, nema razloga za strah, ali morate otici kod stomatologa. Proces se ne moze resiti sam od sebe, a i odugovlacenje vam nece pomoci, cak naprotiv.
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Post od milanche_srb »

amelil napisao:Meni je taj zub bio sestica..i izvadjen je. Rana je normalno zarasla.. Zato me sad plasi otkud ovo i to iznad petice i cetvorke, dakle sirine je oba zuba. A sa unutrasnje strane osecam tu kuglicu na nepcima, isto kao da je takodje kost natecena, ona je sa unutrasnje strane gde je nekad bio zub. Lakse mi je ovako da prvo pitam ovde,bar otprilike da znam sta je i da znam da nije nesto opasno, pa cu se naterati nekako da odem.. Hvala!
Nije nista opasno, ali kao sto vam ZubaNis kaze bez snimka se ne moze znati nista. Vrlo moguce da je u pitanju cista, ali zaista prvo morate napraviti snimak. Javite se oralnom hirurgu.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
Odgovori