specijalizacija maksilofacijalne
specijalizacija maksilofacijalne
zdravo, mogu li dobiti informaciju sta je tacno potrebno za specijalizaciju ove grane medicine, koji prosek, koliko staza, jesu li i stomatologija i medicina ili je ovaj drugi nepotreban..? nasao sam nekoliko odgovora ali ni jedan nije kompletan, pa bih Vas zamolio da mi kazete.. s`postovanjem
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm
Re: specijalizacija maksilofacijalne
Potreban je zavrsen fakultet, polozen drzavni ispit, 2 godine radnog staza, odobrednje od Ministarstva i svasta nesto...uz naravno mnooogo srece.
Neko je jednom na ovom forumu rekao da je ovu specijalizaciju teze dobiti nego sedmicu na lotou, sa cim se slazem.
U nasoj zemlji nije potrebno zavrsiti oba fakulteta. U vecini univerzitetskih gradova klinike za maksilofacijalnu hirurgiju spadaju pod Stomatoloski fakultet, sto ukazuje da je ova hirurska disciplina bila dugo iskljucivo stomatoloska specijalizacija. Danas kod nas je pod jednakim uslovima mogu specijalizirati doktori stomatologije i doktori medicine, sa tom razlikom da je medicinarima na ovoj specijalizaciji ipak malo apstraktnije i teze jer su se do tada vrlo malo susretali sa tim.
Neko je jednom na ovom forumu rekao da je ovu specijalizaciju teze dobiti nego sedmicu na lotou, sa cim se slazem.
U nasoj zemlji nije potrebno zavrsiti oba fakulteta. U vecini univerzitetskih gradova klinike za maksilofacijalnu hirurgiju spadaju pod Stomatoloski fakultet, sto ukazuje da je ova hirurska disciplina bila dugo iskljucivo stomatoloska specijalizacija. Danas kod nas je pod jednakim uslovima mogu specijalizirati doktori stomatologije i doktori medicine, sa tom razlikom da je medicinarima na ovoj specijalizaciji ipak malo apstraktnije i teze jer su se do tada vrlo malo susretali sa tim.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
hvala puno, nadam se da cu ja ubosti sedmicu..
) iako znam da je posao hirurga jako naporan i odgovoran, mislim da sve zavisi od toga kakva si osoba i kakav zivot zelis da imas.. ako ste vi hirurg mozda bih mogao iz prve ruke da dobijem jos neku informaciju?

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm
Slican odgovor vec postoji, pogledajte http://www.doktor.rs/forum/specijalizac ... 32572.html
Dr Milan Ivanovic
hvala puno jos jednom, link mi je bio bas od koristi tako da mi je ovih nekoliko saveta dalo jasnu poruku.. z`Bogom
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Prijateljski savet: beži, kolega od toga, dok si još normalan! 

Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
- Ivanna Kraljica
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 9:28 pm
- Kontakt:
a sta,oni koji odu na stomatologiju,ne ostanu normalni?
(ipak se treba raspitati na vreme o svemu)
(ipak se treba raspitati na vreme o svemu)

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm
Ja sam cuo da je za maksilofacialnu hirurgiju u poslednje vreme jako opalo interesovanje i da se sada mnogo lakse ulazi nego ranije. Valjda ove novije generacije zbog celog stanja u drustvu vise gledaju da zavrse neke krace i komercijalnije specijalizacije da bi sto pre krenuli da zaradjuju svoje parce hleba. Ako gresim ispravite me.
Doktor stomatologije....ali nick ostaje 

-
- Aktivan član
Trenutno na Klinici za MFH Stomatološkog fakulteta u Beogradu nema specijalizanata, koliko je meni poznato.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Jel moze mali savet od kolege koji je specijalista, ali u POTPUNO POGRESNOJ I NEISPLATIVOJ OBLASTI:
Najbolje specijalizacije trentno u Srbiji su NEUROLOGIJA i RADIOLOGIJA. Prva iz tri razloga: u neurologiji subspecijalizacija i ne postoji, sa kursom za EEG, EMNG i/ili Doppler krvnih sudova vrata ste CAR, i konacno, nas narod umire (ne racunajuci traumatoloske uzroke0 od raka, infarkta i SCHLOGA! Zbog ovog treceg, neurologija je VEOMA VAZNA, cenjena i trazena.
Radiologija je, sa druge strane, JAKO CENJENA jer u medicini skoro sve zavisi od dijagnostike mocnim vizualizacionim metodama: CT, MR, MSCT, PET skener, RTG, UZ, scintigrafija, SPECT, i tako dalje. Da ne pominjemo funkcionalnu dijagnostiku (Doppler KSV i KSDE itd...). Radiolozi sa napretkom interventne radiologije jos vise dobijaju na znacaju.
Razmislite o ovome.
Sve najbolje.
Najbolje specijalizacije trentno u Srbiji su NEUROLOGIJA i RADIOLOGIJA. Prva iz tri razloga: u neurologiji subspecijalizacija i ne postoji, sa kursom za EEG, EMNG i/ili Doppler krvnih sudova vrata ste CAR, i konacno, nas narod umire (ne racunajuci traumatoloske uzroke0 od raka, infarkta i SCHLOGA! Zbog ovog treceg, neurologija je VEOMA VAZNA, cenjena i trazena.
Radiologija je, sa druge strane, JAKO CENJENA jer u medicini skoro sve zavisi od dijagnostike mocnim vizualizacionim metodama: CT, MR, MSCT, PET skener, RTG, UZ, scintigrafija, SPECT, i tako dalje. Da ne pominjemo funkcionalnu dijagnostiku (Doppler KSV i KSDE itd...). Radiolozi sa napretkom interventne radiologije jos vise dobijaju na znacaju.
Razmislite o ovome.
Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Aktivan član
Pa kako se zadnjih deset godina "trude" da nekog od studenata zainteresuju za MFH nije ni cudo.drecun napisao:Trenutno na Klinici za MFH Stomatološkog fakulteta u Beogradu nema specijalizanata, koliko je meni poznato.

-
- Aktivan član
Ja i još nekoliko kolega odlično znamo koliko se trude, pa smo zato završili u privatnoj polivalentnoj praksi!
I čak nam nije ni toliko loše, ali ostaje nešto nedorečeno u karijeri...

-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Na primer, pareali ostaje nešto nedorečeno u karijeri...

Kadgod se sretnem sa nekim kolegom iz inostranstva, sramota me da kazem kolika mi je plata. A kad vide gde i kako zivim, dodje mi u zemlju da propadnem. Tesko bi se moglo reci da imam ikakvu "karijeru"

SVI NAPOLJE, bezite koliko vas noge nose!!!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
- jelenaa1985
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jul 10, 2009 2:36 pm
Tuzno bas... Eto sto ja necu za muza nekog iz moje struke

-
- Aktivan član
Ako kolege mogu da mi kazu sta misle o "Acland" DVD atlasu iz anatomije posebno o delu koji se bavi glavom i vratom.