Punjenje zuba posle operacije...pomoc???
Punjenje zuba posle operacije...pomoc???
Pre mesec dan sam operisao levu dvojku zbog ciste,posle operacije hirurg me je pitao je li punjena i ja sam rekao da jeste.Nocas gledam nesto i shvatim da leva dvojka nije nikad punjena!Zub ovako spolja izgleda skroz zdravo i hteo bi da pitam da li uopste treba da se puni i ako treba da li mora ponovo da se operise pa da se puni ili samo da se otvori i napuni???Ne mogu da cekam sutra da odem kod zubara pa bih molio da ako znate odgovor na moje pitanje napisete nocas.Hvala
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am
Iskreno, nisam bas dobro razumela o cemu se radi, jer ako zub treba da se operise, u smislu apikoektomije, dakle da se odstrani vrh korena zajedno sa procesom na vrhu, onda postoje dve mogucnosti:
- ili zub vas stomatolog pripremi, dakle - izleci kanal korena, napuni, ili bar potpuno ocisti i prosiri kanal za samu operaciju,
- ili sam hirurg u toku operacije prosiri i puni kanal, u toku operacije skrati i punjenje,
i posle bilo koje od ove dve price zub se plombira.
Dakle, deo koji meni nije jasan je:
- da hirurg pita VAS, dakle pacijenta, sto znaci da operise bez snimka (!), jer sva definitivna punjenja su itekako RTG kontrastna i lepo se vide na snimku,
- da vas bilo koji stomatolog pre hirurga nije stomatoloski pripremio, uputio ili slicno,
- hirurg u toku operacije MORA da VIDI , dakle OCIMA se vidi da li zub ima punjenje ili nema i kakvo je, te u skladu s tim i postupa (ili ga sam puni, ili stavlja retrogradno punjenje), itd.
To sto zub izgleda spolja sasvim zdravo, nema ama bas nikakve veze s tim sta ima na snimku, i sta ima unutar kanala i na vrhu korena.
Ukratko, kanal korena zuba sa zavrsetkom operacje MORA biti napunjen, a kasnije se zub plombira.
Ne znam da li sam vam sta pomogla, i da li sam uopste stigla na vreme
, ali mi deluje da u vasem lecenju ima ili jako mnogo strucnih gresaka, ili je prisutna jako losa medjusobna komunikacija lekara koji vas lece i sa vama, posebno.
- ili zub vas stomatolog pripremi, dakle - izleci kanal korena, napuni, ili bar potpuno ocisti i prosiri kanal za samu operaciju,
- ili sam hirurg u toku operacije prosiri i puni kanal, u toku operacije skrati i punjenje,
i posle bilo koje od ove dve price zub se plombira.
Dakle, deo koji meni nije jasan je:
- da hirurg pita VAS, dakle pacijenta, sto znaci da operise bez snimka (!), jer sva definitivna punjenja su itekako RTG kontrastna i lepo se vide na snimku,
- da vas bilo koji stomatolog pre hirurga nije stomatoloski pripremio, uputio ili slicno,
- hirurg u toku operacije MORA da VIDI , dakle OCIMA se vidi da li zub ima punjenje ili nema i kakvo je, te u skladu s tim i postupa (ili ga sam puni, ili stavlja retrogradno punjenje), itd.
To sto zub izgleda spolja sasvim zdravo, nema ama bas nikakve veze s tim sta ima na snimku, i sta ima unutar kanala i na vrhu korena.
Ukratko, kanal korena zuba sa zavrsetkom operacje MORA biti napunjen, a kasnije se zub plombira.
Ne znam da li sam vam sta pomogla, i da li sam uopste stigla na vreme

E ovako,da pojasnim.Trebalo je da se operise samo leva jedinica i ona je sasvim uredno pripremljena za operaciju,tokom operacije su videli da se ta cista prosirila na dvojku pa su i nju usput,prvi put cujem da moze tokom operacije zub da se napuni tako da su ga mozda i napunili tokom operacije a da ja to neznam ali posle operacije su stavili plombu na jedinicu,a sa dvojkom ama bas nista nisu radili,neznam da li moze da se napuni tokom operacije,a da se posle ne radi plomba jer je zub spolja totalno zdrav i nije bio slomljen pa bih molio da mi pojasnite da li moze to tako.
A za to da li je punjen su me pitali kad sam isao da skinem konce(da li zbog toga sto se ne secaju da li je punjen tokom operacije ili zbog neceg drugog neznam) ja sam rekao da jeste punjen ali sam sinoc shvatio da nije pa sam pitao.Izvinjavam se na losem prethodnom objasnjenju.

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am
Dragi Dince,
zub koji se operise MORA imati napunjen koren, i posle toga se plombira.
Da li je zub ranije lecen i napunjen, ili se puni u toku operacije, to su finese, ali da se puni naknadno, ko zna kad posle operacije, to bi meni bilo prvi put da cujem
.
A to, da hirurg pita pacijenta, jer se "ne seca" (ili ne zna) da li je zub punjen tokom operacije ili ne, podleze citavom nizu prekrsaja i jednom krivicnom delu, da se razumemo.
Postoji mogucnost da se cista sa jedinice pruzila ka dvojci, pa je operisan taj predeo, ali dvojka nije apikotomirana (dakle, ne mora biti ni napunjen kanal), sto bi opet znacilo da se na njoj proverava vitalitet, tj da redovno idete na kontrole kod vaseg stomatologa.
Najzad, postoji i ta opcija (i to sam jednom videla u zivotu) da hirurg (i to kucni prijatelj pacijenta) digne rezanj, malko "procacka", sve usije, a da se na snimku lepo i jasno vidi da zubi nisu apikotomirani, i da sve kosta "prijateljski" - a prakticno isto kao i redovno...
Ako mozda budete u prilici da snimite te zube na CD-u (mali, retroalveolarni snimak) pa da ih podignete online da vidim, to bi mi mnogo znacilo, ali ovako kako jeste, sve je vrlo sumnjiva prica.... Na zalost.
I, molim vas, nemojte se izvinjavati zbog mozda "maglovitog" objasnjenja, mi smo u virtualu, i svakako nam treba daleko vise vremena da se razumemo nego sto bi uzivo
.
Jos jednom vas pozdravljam i sve najbolje.
zub koji se operise MORA imati napunjen koren, i posle toga se plombira.
Da li je zub ranije lecen i napunjen, ili se puni u toku operacije, to su finese, ali da se puni naknadno, ko zna kad posle operacije, to bi meni bilo prvi put da cujem

A to, da hirurg pita pacijenta, jer se "ne seca" (ili ne zna) da li je zub punjen tokom operacije ili ne, podleze citavom nizu prekrsaja i jednom krivicnom delu, da se razumemo.
Postoji mogucnost da se cista sa jedinice pruzila ka dvojci, pa je operisan taj predeo, ali dvojka nije apikotomirana (dakle, ne mora biti ni napunjen kanal), sto bi opet znacilo da se na njoj proverava vitalitet, tj da redovno idete na kontrole kod vaseg stomatologa.
Najzad, postoji i ta opcija (i to sam jednom videla u zivotu) da hirurg (i to kucni prijatelj pacijenta) digne rezanj, malko "procacka", sve usije, a da se na snimku lepo i jasno vidi da zubi nisu apikotomirani, i da sve kosta "prijateljski" - a prakticno isto kao i redovno...
Ako mozda budete u prilici da snimite te zube na CD-u (mali, retroalveolarni snimak) pa da ih podignete online da vidim, to bi mi mnogo znacilo, ali ovako kako jeste, sve je vrlo sumnjiva prica.... Na zalost.
I, molim vas, nemojte se izvinjavati zbog mozda "maglovitog" objasnjenja, mi smo u virtualu, i svakako nam treba daleko vise vremena da se razumemo nego sto bi uzivo

Jos jednom vas pozdravljam i sve najbolje.