please heeeeeeelp!!!!!!

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
ladygoga
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 28, 2010 11:19 pm

please heeeeeeelp!!!!!!

Post od ladygoga »

Bila sam kod zubara da zamenim belu plombu na dvojci koja je stara oko 10 godina.Moja zubarka koja vazi za iskusnu je dala svojoj mladjoj koleginici da mi skine staru plombu (sve je radjeno pod anestezijom).U toku burgijanja ja sam osetila bol tko da je ona odmah pozvala moju zubarku.Ona me pitala da li je taj zub ranije otvaran i prokomentarisala kako ima krvi.Na kraju mi je rekla da je direktno na zivac stavila kalcijum hidroksid i da ako me zub zaboli morace da vadi zivac.Ja sam bila totalno istraumirana i nisam nista dalje pitala :cry: Kuci sam cackajuci po netu videla da je to direktno prekrivanje pulpe.Mene interesuje da li je moguce da mi je zubarka prilikom skidanja plombe ostetila pulpu tj. sta je tu krenulo naopako :-? I sta ce dalje biti sa mojim zubom? Najbolje da ga nisam ni dirala :cry: Upomoc bash sam u bedaku :cry:
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Re: please heeeeeeelp!!!!!!

Post od milanche_srb »

To sto ste nasli na internetu je tacno. E sad, da li je sekundarni karijes bio toliko dubok da je otvaranje pulpe bilo neminovno, ili je u pitanju strucna greska, necemo nikad saznati. U slucaju da trenutna terapija ne uspe, oseticete bolove u zubu kao rezultat inflamacije zubne pulpe i tada ce, kao sto vam je receno, morati da se radi ekstirpacija pulpe, odnosno narodski receno vadjenje zivca. Posle toga taj zub ce vam biti "mrtav", ali cete moci normalno da se sluzite njim. Nece vas boleti i zub ce biti potpuno funkcionalan, jedino sto cete malo paziti da ne grizete nesto tvrdo na njega jer je zbog gubitka puple podlozniji pucanju i moguce je da ce promeniti boju, par nijansi tamije, sto nije neki problem ako se radi o bocnom zubu.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
ladygoga
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 28, 2010 11:19 pm

Re: please heeeeeeelp!!!!!!

Post od ladygoga »

milanche_srb napisao:To sto ste nasli na internetu je tacno. E sad, da li je sekundarni karijes bio toliko dubok da je otvaranje pulpe bilo neminovno, ili je u pitanju strucna greska, necemo nikad saznati. U slucaju da trenutna terapija ne uspe, oseticete bolove u zubu kao rezultat inflamacije zubne pulpe i tada ce, kao sto vam je receno, morati da se radi ekstirpacija pulpe, odnosno narodski receno vadjenje zivca. Posle toga taj zub ce vam biti "mrtav", ali cete moci normalno da se sluzite njim. Nece vas boleti i zub ce biti potpuno funkcionalan, jedino sto cete malo paziti da ne grizete nesto tvrdo na njega jer je zbog gubitka puple podlozniji pucanju i moguce je da ce promeniti boju, par nijansi tamije, sto nije neki problem ako se radi o bocnom zubu.
Hvala puno na brzom odgovoru.
Odgovori