Pigmentacija zubica

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
guci
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 12:30 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Pigmentacija zubica

Post od guci »

Imam cerkicu od 21 mesec. Otkako su joj se pojavili zubici, posle par meseci je na njima dobila i crne naslage, i to odmah do desni, na skoro svim zubicima. Jedan student stomatologije mi je rekao da je to najverovatnije pigmentacija. Zubice joj perem samo cetkicom i vodom, bez kaladonta. Kod zubara je nisam vodila. Primetila sam da su naslage manje kada jede "abrazivnu" hranu. Slatkise ne jede skoro nikako. Molim Vas za pomoc!
perakojot
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 10, 2004 11:13 pm

Post od perakojot »

Skoknite do specijaliste za deciju stomatologiju.

Pozdrav
med_girl
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 11:49 am

Post od med_girl »

promene koje uocavate moraju se dijagnostikovati uz klinicki pregled.
Pigmenatacija moze biti raznih , da se razumemo.

Ono sto najcesce jeste, je promena usled preteranog unosenja ugljenih hidrata, te stvaranja tamno prebojenih mrlja oko vratova zuba.

Kazete da dete ne uzima slatkise, no verovatno koristi ili hranljive napitke , lizalice, mozda cak i flasicu i hranu, sok,mleko uz koje zaspi i sve se to talaozi u toku noci.
U svakom slcuaju pozitivno je sto dete ucite na odrzavanje oralne higijene, ali pokusajte iskljuciti to zaspivanje uz flasicu, ako postoji.
I svakako, pregled kod decijeg stom. , konsultacija i svakako privikavanje deteta.
pozdrav! :wink:
guci
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 12:30 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od guci »

Hvala vam! Inace, pije samo vodu i mleko, nikakve lizalice ni slatke grickalice, trudim se da je navikavam i orjentisem na to da se zdravo hrani, nema slanih grickalica izmedju obroka. Za popodnevnu uzinu, posle voca, nekada pojede biskvit, i to joj je jedini slatkis, a vrlo retko i stanglu cokolade (jednom u mesec - dva). Da, pije mleko na flasicu, ali se trudim da posle toga popije vode, da malo ispere zubice. Vrlo je... hm... agresivna, pa se plasim scene kod stomatologa. Ja sve racunam, ako ne jede slatkise, vocne sokove, grickalice, nije nista opasno. Ali izgleda da cu morati da pretrpim i tu scenu u ordinaciji... Jos jednom, hvala vam najlepse, i sve najbolje vam zelim!
perakojot
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 10, 2004 11:13 pm

Post od perakojot »

zato je vazno da odete (kao i ostali roditelji sa decom) prvi put kod stomatologa ONDA KADA NISTA NE BOLI.

Prva poseta stomatologu je odlucujuca po pitanju saradnje deteta sa stomatologom. Nikada se ne primenjuju bolne intervencije prvi put osim ako dete nije oteklo ili sl. Sacekati takve bolne promene za prvu posetu je APSOLUTNA GRESA (usudicu se da kazem roditelja) jer se deca jako uplase stomatologa i dalja saradnja je osudjena na neuspeh.
Odgovori