Most

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
ilia
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Avg 07, 2006 7:14 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Most

Post od ilia »

Pre cetiri godine su mi vadjene obe jedinice i obe dvojke na obe vilice zato sto imam jako lose zube.Stavljen mi je most na obe.Zasad je sve u redu.Zanima me koliko otprilike to moze da stoji?Koliki je "vek trajanja" za takve stvari?
Nista nije nemoguce.
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Nema nekog posebnog roka trajanja; most traje koliko traju zubi nosaci, u parodontoloskom i endodontskom smislu.
Dakle, most kao rad (mislim na metal-keramiku) moze da traje doslovno vekovima, ali je povlacenje desni najcesci problem koji se vidja, i situacija u kojoj treba most menjati.
Koliko ce biti povlacenje desni, zavisi od milion i jednog faktora - od opsteg zdravlja, hormonskog disbalansa (cak i fizioloskog, kao sto je trudnoca), razlicitih opstih oboljenja, genetike i slicnog. Most moze odlicno da stoji godinama, pa da "odjednom" desni krenu da se povlace i cak i zubi da se destabilizuju, a da pacijent tek za godinu dana dobije manifestni dijabetes, recimo.
Osim ovoga, leceni zubi (kojima je izvadjen zivac) se ne smatraju nosacima istog kvaliteta kao zdravi, vitalni zubi. Ponekad - iz ovog ili onog razloga - dolazi do pojave procesa na vrhu korena na ovakvim zubima, sto iziskuje neki vid lecenja, pa i skidanje mosta.

Osim ovoga, stanje zuba sveukupno itekako utice na stanje konkretnog mosta; orofacijalni sistem je - sistem, sve reaguje po sistemu "spojenih sudova", te promena stanja ostalih zuba, njihov gubitak i slicno itekako uticu na prognozu duzine trajanja vec uradjenog mosta.

U vasoj situaciji, trojke kao nosaci su sasvim solidna varijanta; treba da se borite za zdravlje i opstanak bocnih zuba, time produzavate trajanje vaseg mosta.

Sve najbolje :).
Jedna
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 11:35 am

Post od Jedna »

miminamama napisao: Osim ovoga, leceni zubi (kojima je izvadjen zivac) se ne smatraju nosacima istog kvaliteta kao zdravi, vitalni zubi. Ponekad - iz ovog ili onog razloga - dolazi do pojave procesa na vrhu korena na ovakvim zubima, sto iziskuje neki vid lecenja, pa i skidanje mosta.

.
Cao miminamama... :) E ovo sto ste sada rekli, bas sam htela da pitam. Naime... ja imam most (gore desno) koji se proteze od trojke (koja je bila davno lecena-nema zivca) pa do osmice. Taj je most star oko 6 godina. Ali, pre 3-4 godine pojavio se proces u korenu trojke, i most je poceo da se malo klati (samo kod trojke...mislim on je lepo pricvrscen za zub ali se zub klati posto ima gnoj u korenu-nestabilan je). Ne boli me (osim ako zvacem na tu stranu), ali osecam kako mi gnoj curka ispod desni, i imam zadah :( Naravno zbog manjka para nisam isla kod zubara da to sredi, a on je rekao da most treba da se vadi, i da se stave implanti na mesto cetvorke i petice i da most razdeli pocevsi od dvojke do te nove implant cetvorke, i onda od nove implant petice do moje zdrave osmice.
Pa...pitanjce je: Zar se nemoze izleciti taj koren trojke, da se malo procisti i to, i da to opet bude nosac mosta?? (Ne volim implante) I drugo...dokle ja mogu ovako ziveti sa gnojem u sebi, a da ne napravim veca belaja mom organizmu???
Puno pozdrava, draga miminamamo :)
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Prema vasem opisu mi deluje da ta trojka ima vise parodontoloske, nego endodontske probleme - tj. lako je moguce da je zadah i (eventualno) gnojenje posledica problema sa desnima, a ne sa "zivcem" na tom zubu.
Ovakve nevolje se lece, itekako, ali vam treba specijalista bolesti zuba i usta; sa mostovima ovakvog raspona je najcesce problem u dve stvari: preopterecena trojka, i veliki raspon (opet - preopterecena trojka). Da ste moj pacijent, prvo bih skinula most, zub mora da se rastereti da bi se lecio, i - ako Bog da - stabilizovao, pa onda da se gleda sta cemo i kako cemo dalje. Bila bih tako slobodna da kazem da je neozbiljno predlaganje protetske rehabilitacije u situaciji u kojoj se ne zna precizno stanje najbitnijeg nosaca - a to ce se videti samo kad se most skine. Osim ovoga, ovde je stav da se nerado radi i ne smatra solidnim resenjem da most nosi s jedne strane implantat, a sa druge vas zub, no i ovo je krajnje... rastegljiv pojam.
Vi mozete ovako kako jeste koliko god hocete, ali odlaganjem resavanja dalje pogorsavate stanje trojke; ako se desi da bude za vadjenje, stvar se komplikuje malko, znate i sami.
Imate li zube sa suprotne strane i u kakvom su stanju? Nije vam neko predlagao parcijalnu protezu?

Prijatan dan :).
Jedna
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 11:35 am

Post od Jedna »

Jao, strava ste :D , koji brzi odgovor :) Hvala vam.
E ovako, verovatno ste u pravu da je to parodontoloski problem, daj deo desni oko trojke od kada znam za sebe sve mi nesto malo pa malo krvari kad perem zube, ili kada ugrizem jabuku. Ali tacno je i to (RTG snimkom utvrdjeno) da ima gnojna kesa u korenu zuba.
Drugo: zubi dole desno su svi moji, gore levo su moji takodje, ali....dole levo imam most od cetvorke pa do osmice - kuc, kuc, kuc, dobar za sada traje vise od 8 godina (znaci problematicni most je desno gore).
Pitanja:
- Cime da mazem taj deo oko trojke posto je velika verovatnoca da je to i parodonoloski problem (sta ima po apotekama da se kupi )
- Ako se vadi most, i se radi na korenu, ja cu verovatno biti neko vreme bez taj most (par dana/nedelja), sta se radi u tom slucaju, jel se stavlja neki privremeni? (ne mogu da budem sa tolikom rupom, radim)
- Sta je to parcijalna proteza? Jel to ona sto se stavlja i vadi kad hocu? :roll: Ili nesto slicno mostu, uglavi se i gotovo?? Jao pojma nemam zaista!

Jos jednom, hvala puuuuno :)
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

- Mozda najbolje da ne mazete nicim taj predeo oko trojke, mozete da oteknete iznenada; bolje da muckate usta, mi smo nekad pisali pacijentima "koktel" za takve stvari: 1/3 hexoral rastvora (moze Hibitane), 1/3 panthenol rastvora, 1/3 3% hidrogena, pa ispirate ovom mesavinom usta 3-4 puta dnevno.

- Ako se most isece i skine, i ovakav zub leci (endodontski, hirurski, kako god) mislim da nije realno ocekivati da za par nedelja bude sve gotovo. Endo lecenja procesa na vrhu korena, a tek parodontoloska sanacija mogu da potraju i mesecima, u tom slucaju se radi jedna privremena kruna na trojci (esteteski vrlo lepo), i jedna parcijalna protezica (ukucajte ValPlast u Google, tako nesto).

- Videcete na sajtu ValPlasta da se takve protezice skidaju, i kako to sve otprilike stoji. Parcijalne proteze se skidaju, zbog odrzavanja higijene, ima ih razlicitih vrsta i materijala, a ja sada na zalost nisam na cable da mogu da vam ostavim linkove, steci cete predstavu i na osnovu ValPlasta.

Sve najbolje :).
Odgovori