za mininumamu
za mininumamu
sta je najbolje ugraditi u gornju vilicu. znaci, sve zube,ali da ne bude obicna proteza koja se vadi. ...i koliko to kosta?
VAZNO JE DA SE NE VADI!
HVALA!
VAZNO JE DA SE NE VADI!
HVALA!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am
Na zalost, ne mogu vam tako lako odgovoriti na pitanje - sta je najbolje; mi odgovaramo samo na pitanje "sta je najbolje - za tog konkretnog pacijenta"
. Dakle, nema neke tehnike, materijala ili metode za koje se moze "na prvu loptu" reci da je apsolutno superioran u odnosu na ostale, sve - ali bas sve - ima svoje mane i prednosti.
Nisam razumela da li pacijent ima svoje zube ili ne; ako nema nijedan zub, osim totalne proteze ("na skidanje"), za cega niste zainteresovani, ostaju vam samo - implantati. O tome je dosta pisano ovde, pa mozete malo pregledati sajt.
Ako pacijent ima i poneki svoj zub, i ima ih dovoljno, dovoljno dobro rasporedjenih i u dovoljno solidnom stanju, moze da se napravi most (navlake). Opet, ne moze se jasno reci "koji je materijal najbolji", za neke ljude (tip zvakanja, vrstu i kvalitet zuba nosaca, stanje zuba u suprotnoj vilici itd.itd.) najbolji su metalkeramicki mostovi, za neke metalkeramika koja ima stepen abrazije prirodnih zuba, a za neke su, bogami, zlatni klasicni mostovi kao stvoreni.
Ako vas ma sta od ovoga dodatno zanima, rado cu vam opsirnije napisati, ili ako imate neki veliki snimak obe vilice, bice mi lakse da vam kazem.
Pozdrav
.

Nisam razumela da li pacijent ima svoje zube ili ne; ako nema nijedan zub, osim totalne proteze ("na skidanje"), za cega niste zainteresovani, ostaju vam samo - implantati. O tome je dosta pisano ovde, pa mozete malo pregledati sajt.
Ako pacijent ima i poneki svoj zub, i ima ih dovoljno, dovoljno dobro rasporedjenih i u dovoljno solidnom stanju, moze da se napravi most (navlake). Opet, ne moze se jasno reci "koji je materijal najbolji", za neke ljude (tip zvakanja, vrstu i kvalitet zuba nosaca, stanje zuba u suprotnoj vilici itd.itd.) najbolji su metalkeramicki mostovi, za neke metalkeramika koja ima stepen abrazije prirodnih zuba, a za neke su, bogami, zlatni klasicni mostovi kao stvoreni.
Ako vas ma sta od ovoga dodatno zanima, rado cu vam opsirnije napisati, ili ako imate neki veliki snimak obe vilice, bice mi lakse da vam kazem.
Pozdrav

z
Osoba ima preko 30tak godina. Zubi su u jako losem stanju i zubar je rekao da SVI treba da se povade. E, sad...
Znate li, orijentaciono, koliko kosta ugradnja tih implantata? Znaci, u celu vilicu.
Mozete li, mozda, nekog preporuciti ko to odlicno (i povoljno) radi?
HVALAAAAAAAAAAAAA, Mininoj mami!!! a
Znate li, orijentaciono, koliko kosta ugradnja tih implantata? Znaci, u celu vilicu.
Mozete li, mozda, nekog preporuciti ko to odlicno (i povoljno) radi?
HVALAAAAAAAAAAAAA, Mininoj mami!!! a
-
- Aktivan član
Ugradnja implantata moze da kosta izuzetno razlicito, zavisi od tipa kosti, vrste implantata (dvofazni, jednofazni, dvodelni, listasti, "na sraf" itd.). Ako uopste postoje anatomski uslovi (posebna prica), jako orijentaciono, jedan dvofazni jednokoreni titan Nobel moze da kosta oko 350 eur, plus jos toliko hirurgija, plus (okvirno) oko 200-220 eur jedan zub u mostu (znaci, za gornju vilicu - puta 14 zuba).
Moram da vam kazem jos nesto, da mi ne zamerite: ne postoji jeftina ugradnja implantata i mostova na njima, a da je kvalitetno, solidno i profesionalno uradjeno. To vam je po onom principu - ILI jeftino, ILI dobro, nema treceg, a brzo ne moze biti nema sanse, znate. Govorimo o vrhunskoj hirurgiji i protetici, maksimalno kvalitetno uradjenoj, gde jeftino moze biti i po zivot opasno, da se razumemo.
Nas vrhunski implantolog je dr Zoran Stajcic, na:
www.beograd-centar.co.yu
pokusajte kod njega da se interesujete za uslove, i mnogo srece
.
Moram da vam kazem jos nesto, da mi ne zamerite: ne postoji jeftina ugradnja implantata i mostova na njima, a da je kvalitetno, solidno i profesionalno uradjeno. To vam je po onom principu - ILI jeftino, ILI dobro, nema treceg, a brzo ne moze biti nema sanse, znate. Govorimo o vrhunskoj hirurgiji i protetici, maksimalno kvalitetno uradjenoj, gde jeftino moze biti i po zivot opasno, da se razumemo.
Nas vrhunski implantolog je dr Zoran Stajcic, na:
www.beograd-centar.co.yu
pokusajte kod njega da se interesujete za uslove, i mnogo srece

Ja moram samo malo da se umesam i da kazem da ima jos vrhunskih implantologa koji su takodje profesori - prof.Bozidar Dimitrijevic kao i prof.Aleksa Markovic i ima ih jos koji,su mozda samo specijalisti i potpuno korekno to rade.Po meni je jos vaznije da nakon te ugradje implanata bude jednako korekno uradjena i protetika ,koju svakako ne treba da radi implantolog vec neko ko je vrhunskiu oblasti protetike kao i jednako dobar tehnicar.Ovo samo pisem iz razloga sto mi pomalo bode oci stalno favorizovanje samo jednog hirurga a sigurno ih ima dosta koji su zaista dobri kao i veravotano onih koji nisu!
Pozdrav
Pozdrav
wsz
Miminamama,
Moram sa Vama da podelim svoje razocarenje. Raspitala sam se o ceni. 9900 eura je implantirana vilica. Mnogo sam
Pa, kako neko uopste moze da ustedi sa platom od 250e?
E, sad, jedino neka druga opcija..
Zasto obicne proteze, ne znam kako ih strucno zovete, moraju svako vece da se vade iz usta??? Misllim na one koje nose bake i deke.
Da li postoji neka srednja mogucnost, izmedju impanta i tih `babskih` proteza?

Moram sa Vama da podelim svoje razocarenje. Raspitala sam se o ceni. 9900 eura je implantirana vilica. Mnogo sam

Pa, kako neko uopste moze da ustedi sa platom od 250e?
E, sad, jedino neka druga opcija..
Zasto obicne proteze, ne znam kako ih strucno zovete, moraju svako vece da se vade iz usta??? Misllim na one koje nose bake i deke.
Da li postoji neka srednja mogucnost, izmedju impanta i tih `babskih` proteza?

-
- Aktivan član
Draga Broj/u (kako li se menja "po padezi"
)
vrlo mi je zao da ste "naleteli na zid", ali moram (opet) da kazem da je ugradnja implantata (po meni) neopravdano popularizovana, ispada kao da je "tiplovanje", koje moze svako i koje traje vecno, a - kako rekoh - u pitanju je vrhunska stomatologija, koja tako i kosta.
Licno, ne mogu da verujem da je kod vas BAS svaki zub za vadjenje, znate. Danasnja endodoncija, hirurgija i protetika imaju velike mogucnosti, i dovoljno je da uspeju da spasu 2-3 strateski rasporedjena zuba, pa da vec razgovaramo o parcijalnoj protezi, za pacijenta daleko laksoj varijanti od totalne, iako je "na skidanje".
Broj mogucih kombinacija, stomatoloski i finansijski, jeste maltene neogranicen, tako da ne mogu da vam kazem precizno sta je za vas neko srednje resenje; mozda bi bilo najbolje da pokusate da nadjete nekog endodonta, oni su izuzetno "tvrdi" na vadjenju zuba i bore se do poslednje kapi krvi da sacuvaju svaki jedan zub, pa da vidite da li sta moze da se spase. Ja sam prilicno skepticna kad "cujem" online da mlad covek ima bas sve zube gornje vilice za vadjenje, ja sam to videla samo nekoliko puta za 20 godina staza, da je bas nemoguce ma sta drugo izvesti.
Molim vas da me ne razumete pogresno, da mi ne zamerite, ali i ovo nije finansijski laka varijanta, ni u Domu zdravlja.
Neka endodontska lecenja kostaju do 70-80 eur po zubu, resekcije vrha korena jos 60-80, krune od 50-120, parcijalne proteze od 120 (klasicne) do 350 i vise (wiron, fleksibilne, diamond itd.). Koliko znam, keramicka kruna je u Domu zdravlja oko 4.500 din, i wiron proteza oko 12.000 din, dakle - i tu cete tesko proci ispod 25-30.000 din.
Dakle, naoruzajte se strpljenjem, trazite drugo (i trece, i peto) misljenje, i ne dajte se.
Mnogo srece.

vrlo mi je zao da ste "naleteli na zid", ali moram (opet) da kazem da je ugradnja implantata (po meni) neopravdano popularizovana, ispada kao da je "tiplovanje", koje moze svako i koje traje vecno, a - kako rekoh - u pitanju je vrhunska stomatologija, koja tako i kosta.
Licno, ne mogu da verujem da je kod vas BAS svaki zub za vadjenje, znate. Danasnja endodoncija, hirurgija i protetika imaju velike mogucnosti, i dovoljno je da uspeju da spasu 2-3 strateski rasporedjena zuba, pa da vec razgovaramo o parcijalnoj protezi, za pacijenta daleko laksoj varijanti od totalne, iako je "na skidanje".
Broj mogucih kombinacija, stomatoloski i finansijski, jeste maltene neogranicen, tako da ne mogu da vam kazem precizno sta je za vas neko srednje resenje; mozda bi bilo najbolje da pokusate da nadjete nekog endodonta, oni su izuzetno "tvrdi" na vadjenju zuba i bore se do poslednje kapi krvi da sacuvaju svaki jedan zub, pa da vidite da li sta moze da se spase. Ja sam prilicno skepticna kad "cujem" online da mlad covek ima bas sve zube gornje vilice za vadjenje, ja sam to videla samo nekoliko puta za 20 godina staza, da je bas nemoguce ma sta drugo izvesti.
Molim vas da me ne razumete pogresno, da mi ne zamerite, ali i ovo nije finansijski laka varijanta, ni u Domu zdravlja.
Neka endodontska lecenja kostaju do 70-80 eur po zubu, resekcije vrha korena jos 60-80, krune od 50-120, parcijalne proteze od 120 (klasicne) do 350 i vise (wiron, fleksibilne, diamond itd.). Koliko znam, keramicka kruna je u Domu zdravlja oko 4.500 din, i wiron proteza oko 12.000 din, dakle - i tu cete tesko proci ispod 25-30.000 din.
Dakle, naoruzajte se strpljenjem, trazite drugo (i trece, i peto) misljenje, i ne dajte se.
Mnogo srece.
I ja videh da sam brljala po pitanju M i N. Izvinjavam se MiMinoj mami, a ne MiNinoj.
Miminamama, prvi put cujem za `endodonte`.
Ko su oni, gde se mogu naci? Poslusacu Vash savet i trazicemo ih, ako ishta moze da se spase...
p.s.
Ponovo, sorry...
Zasto se parcijalne proteze i sve druge vade pred spavanje? Da li je to obavezno?

Miminamama, prvi put cujem za `endodonte`.

p.s.
Ponovo, sorry...
Zasto se parcijalne proteze i sve druge vade pred spavanje? Da li je to obavezno?

-
- Aktivan član

Draga Broj,
endodonti su stomatolozi koji su specijalizirali lecenje zuba, najkrace receno (kao vadjenje zivca, lecenje gangrena i slicno), i cesta je pojava da maltene "madjionicarski" mogu da izlece i visekorene zube, i korenove ako treba, sa procesima na vrhu korena ili bez, samo im treba vremena. U 99% slucajeva su, kao osobe, stomatolozi koji se bore za svaki jedan zub - a imaju, u danasnje vreme - itekakve mogucnosti.
Ranije se ta specijalnost zvala "specijalisti bolesti usta i zuba", a danas endodoncija, tako da trazite takve. Ima ih veoma mnogo, to nije retka specijalnost, pocev od stomatoloskog fakulteta pa nadalje, ima ih i u privatnoj praksi i u domu zdravlja.
Bilo koja parcijalna proteza ne mora nocu da se vadi; mi kazemo - kako pacijent navikne: ja imam pacijente koji ne mogu da zaspe sa protezom, a ima ih koji ne mogu bez proteze

Neke proteze, kao valplast (ukucajte "valplast" u Google pa pogledajte "flexible partials"), moraju da budu "ili u ustima, ili u vodi", a sve ostale mozete, ako ih izvadite, nositi i u dzepu. Mi obicno kazemo da - ako skinete protezu - pa primetite tacno ocrtanu crvenu sluznicu ispod povrsine proteze - onda je vreme da posetite stomatologa: da pravite novu, proverite eventualno prisustvo gljivica, drugim recima - da je skinete nocu, ako vam stomatolog tako savetuje. Drugim recima, nema nekog pravog razloga da se nocu proteza skida.
Za nick se ne sekirajte - Mima je velika devojka, nece zameriti, kao ni njena mama

Prijatno vece.
r
Evo me ponovo...
Miminamama, sta savetujete jer je zaista neophodno da osoba ugradi sve zube, a implantati su za pacijenta finansijski nemoguce resenje?! Koja mogucnost jos postoji, ako postoji?
Koje su mane ukoliko bi mladja osoba nosila celu vestacku protezu??? Ne znam da li postoji i nesto kao trece resenje izmedju implanta i ves.prot. ???
Nazalost, nema strateski dobro rasporedjenih zuba za neke druge kombinacije.
Hvalaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

Miminamama, sta savetujete jer je zaista neophodno da osoba ugradi sve zube, a implantati su za pacijenta finansijski nemoguce resenje?! Koja mogucnost jos postoji, ako postoji?

Koje su mane ukoliko bi mladja osoba nosila celu vestacku protezu??? Ne znam da li postoji i nesto kao trece resenje izmedju implanta i ves.prot. ???
Nazalost, nema strateski dobro rasporedjenih zuba za neke druge kombinacije.

Hvalaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

-
- Aktivan član

Ne znam da li sam vas dobro razumela, ali jeste neophodno da pacijent ima 2x14 zuba, to je globalna tendencija protetskog resavanja problema.
Osim implantata ne vidim drugo resenje osim proteza; parcijalnih, ako se zubi izlece, ma kako bili rasporedjeni, i totalne ako se zaista ne da endodontski nista uciniti.
Parcijalna proteza, pogotovo wiron, je mnogo laksa za nositi i navici se nego totalna; uvek mi je delovalo da pacijenti lakse sa bezubosti prelaze na parcijalnu nego na totalnu protezu.
Moja najmladja pacijentkinja sa gornjom totalnom protezom je imala tada 17 godina (udes), a sledeca najmladja 24; to nije neki poseban problem, samo ih treba cesto kontrolisati, i (pogotovo kod one od 17) cesce raditi novu protezu. Ja ih gledam mozda... blizu 20 godina, obe su danas udate i imaju veliku decu

Poz