Gadjenje
Gadjenje
Pre svega cao svima ja imam jedan problem koji me uzasno nervira naime ne mogu da izdrzim da drzim plasticnu kasikicu od kafe u ustima a kamoli kad treba da mi gurnu te busilice i ostale aparate u usta.Sad treba da vadim umnjak i jako me hvata frka.Ne bojim se bola zvuka busilice...Al mi frka prosto da ne bacim peglu.Pa ako mi mozete pomoci kako to da smanjim verovatno jos neko ima slicnih problema pa mozda ima recept kako ga ublazuje.Hvala unapred.Pozz
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am
Na zalost, ne mogu mnogo da vam pomognem; ako vam je za neku utehu, kod vadjenja umnjaka se daje blok (mandibularna) anestezija, cime se gubi osetljivost jezika i obraza sa te strane, te tu obicno nema problema zbog gadljivosti.
Imala sam samo 3-4 BAS gadljiva pacijenta dosad, svima je pomagala kombinacija Bromazepam 3 mg + vezbe disanja, ali to nije nesto cemu se pacijent moze za cas nauciti
. Blok anestezija takodje pomaze, kao i sprej anestezija zdrela, zavisi u kom delu usne je duplje pacijent najvise osetljiv. Mislim, ja sam uvek uspevala bez mucenja pacijenta da uzmem otiske, recimo, ali i tu treba da je - sa nase strane - sve brzo i savrseno uigrano....
Mnogo srece sa zubarima
. Ne dajte se.
Imala sam samo 3-4 BAS gadljiva pacijenta dosad, svima je pomagala kombinacija Bromazepam 3 mg + vezbe disanja, ali to nije nesto cemu se pacijent moze za cas nauciti

Mnogo srece sa zubarima

slusala sam od jednog prof predavanje, kada je pricao izmedju ostalog o gadjenju pacijenta. SVe ovo sto je mimina mama rekla o premedikaciji, apsolutno stoji, ja bih samo pitala da li vi koristite neke cake(mada ako pishem ovde, citaju pacijenti
mada mislim da to nije na stetu
)
Npr, gornjom kasikom, ako se primijeti refleks pri probi kasike, uraditi faringealno podizanje par puta zaredom da se nadrazi meko nepce, par puta uzastono, gdje nakon par uzastopnih refleska imamo zamor neuromuskularnog luka i kad nam je kljucno refleks ce izostati zbog zamora.
Ili tipa, da pacijent drzi bubreznjak (sretanje paznje), "abdominalno "disanje , naizmjenicno podizanje jedne noge i jedne ruke
, podigne ruku pa je drzi 5 sekundi , pa je spusti podigne onda drugu itd. itd
sta mislite, efikasno kod vasih pacijenata?

Npr, gornjom kasikom, ako se primijeti refleks pri probi kasike, uraditi faringealno podizanje par puta zaredom da se nadrazi meko nepce, par puta uzastono, gdje nakon par uzastopnih refleska imamo zamor neuromuskularnog luka i kad nam je kljucno refleks ce izostati zbog zamora.
Ili tipa, da pacijent drzi bubreznjak (sretanje paznje), "abdominalno "disanje , naizmjenicno podizanje jedne noge i jedne ruke

sta mislite, efikasno kod vasih pacijenata?
-
- Aktivan član
Moji se nauce na abdominalno disanje; ovaj poslednji takav pacijent, koji jos dolazi, ima "pozu": on ispravi ledja (nece na se nasloni), ispravi glavu, prekrsti ruke cvrsto preko epigastrijuma, i dise na nos. Zreo je covek, izuzetno gadljiv, ali je inteligentan i izuzetan za saradnju - njemu sam uzimala otiske kao detetu: HITRO, alginat sa toplom vodom i sve slicno, sta da vam pricam
.
Mislim, ja ih ucim, ali vecinom oni tokom vremena otkriju neki svoj "stav" u kojem im je najmanje lose, recimo - dolaze gladni, a ako hocu da ih nateram da podizu jednu pa drugu nogu, ucine to, ali se smeju jer znaju dobro fazon
. Deluje, kad smo vec kod toga....
.
Poz
.

Mislim, ja ih ucim, ali vecinom oni tokom vremena otkriju neki svoj "stav" u kojem im je najmanje lose, recimo - dolaze gladni, a ako hocu da ih nateram da podizu jednu pa drugu nogu, ucine to, ali se smeju jer znaju dobro fazon

Poz

-
- Aktivan član

Nema sta da se "nadate", to je jedini nacin da vas (za donji umnjak) anestezira kako treba, bili gadljivi ili ne. Pacijentima koji su gadljivi, ili koji ne mogu iz ovih ili onih razloga da jedu pre intervencije, obicno savetujemo da pojedu makar kocku cokolade, da im se malko digne secer

Ja vam od srca zelim svako dobro, i ne dajte se