tedydent je napisao:
......ali deblji sloj se ,u indirektnoj ling. tehnici uvek nanosi zbog konkaviteta lingvalne povrsine donjih i gornjih frontalnih zuba,sto naravno ne podrazumeva da je tako u bocnom segmentu...
Draga Tedydent,
sad cu ja da budem dosadna, nemojte zameriti, stavicu vam slicicu koju je covek ostavio da bolje vidite:
Ako se plocica lepi nekim debljim slojem, da odstoji, onda bi i livena faseta koja nosi prstencic trebalo da odstoji isto toliko, ako ce nosac zice biti u istom polozaju i u istoj vertikalnoj ravni, nije? Mislim, ne mogu nikako da shvatim da livena faseta, koja nosi prstencic za zicu na ma koji nacin moze biti tanja (sagitalno, od lingvalne strane zuba prema jeziku) od materijala kojim se lepi plocica i same plocice, ne znam da li me razumete; moze samo da nema taj prelaz u incizalnom delu, jer kao faseta pokriva celu povrsinu zuba, pa da je jezik "manje oseca". Mislim, meni tako izgleda kad promislim, zato mi slika ne izgleda logicno
.
Meni deluje da bi i Incognito livena faseta, i obicna plocica sa "lepilom" trebalo na istom mestu da budu iste debljine, ako prstencic za zicu treba da je na istom mestu na istom zubu, i na istoj udaljenosti od gingive i bocnih ivica zuba, a pod istim nagibom.
A to sto ste rekli za indirektnu tehniku, meni sve ovo deluje kao uobicajeni rad za liveni inlay, gde je CAD CAM deplasiran, zato sam i rekla to sto sam rekla
.
Hvala na odgovoru i pozdrav
.