Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.
Pozdrav svima!!!!
Ja sam iz Loznice, imam 17 god. i razmisljam da li da stavim fixnu protezu?!
Ukratko o zubima:
Kad sam imao 7 god. stavio sam prvu "obicnu" protezu! Na gornjoj vilici napred su mi bili izasle obe dvojke a na donjoj jedinica preko jedinice i obe dvoje (malo) deformisane! Taj aparat sam nosio nekih pola god. i posto mi se nije svidjao prestao sam da ga nosim ( i pored velikog pritiska od strane roditelja). Rezultati prve proteze: na gornjoj vilici vracena jedna dvojka a druga ispred jedinice i ide malo na nju, donja nikakve promene!
Prije 1 god. kad mii je doslo iz du.... u glavu sta sam uradio otisao sam kod doktora i na njegov predlog opet stavio "obicnu" protezu na obe vilice. Rezultati - nikakvi.
Sad me interesuje: koliko bi ja nosio tu fixnu protezu ( otprilike) za gornju vilicu gde mi je samo jedan zub malo deformisan!!!!!
Ako neko moze da mi kaze iz licnog iskustva ( otprilike) samo da to imam u evidenciji pa ako bude do 1 god. da molim za novac od roditelja i kazem sta nameravam!!!
verovatno da bi za godinu dana mogao da resis svoj problem, ali nemoj opet biti nervozan kao sa proslom protezom. kod svake intervencije ovog tipa, zubi se relativno brzo postave na novo mesto. medjutim, ono sto je potrebno je vreme da ti pomerani zubi nauce da je to njiovo novo mesto i da tu treba i da ostanu. moras biti strpljiv i slusati lekara, a nikako kada vidis da su se zubi popravili da insistiras na skidanju proteze. to za posledicu moze da ima baceni trud i novac. u svakom slucaju srecno!
E, posto imas 17 godina pazi dobro, lepo se raspitaj koliko ce tebe sve da kosta do kraja tretmana, jer sam i ja stavio fiksnu sa 17 godina i platio je oko 52.000 dinara a sada posto sam postao punoletan potrazuju mi sumu od oko 10.000 dinara za 4 pregleda!!!!!!!!! Pitaj kod privatnika pa u drzavnu.............
pozdrav svima
imam pitanje.imam 21 godinu i namjeravam da stavim fixnu protezu.poslije pregleda doktorica mi je rekla da uradim "ortopan" snimak zuba da bi vidjela koje zube treba da izvadim kako bi se sve to slozilo.poslije pregleda snimka zakljucila je da treba da izvadim jednu četvorku s jedne strane ,i jednu šesticu s druge strane.e sad pomenuta šestica je pokvarena i onako mora da se vadi dok je cetvorka potpuno zdrava.e sad me interesuje da li je njeno misljenje ispravno.ako maknem jednu četvorku a drugu ne kako će se to odraziti na izgled,mislim sa jedne ce strane biti cetvorka ,a s druge ne.moze li to tako da se uradi?eto toliko.molim da mi odgovorite sto prije jer sjutra moram na vadjenje zuba, mozda.....
Ja sam izvadio dole obe zdrave cetvorke, a u gornjoj vilici jednu takodje zdravu. Sto se tice estetike nedostatak ce primetiti samo dobar poznavalc stomatologije:) A da li treba da vadis ili ne - e to moras da pitas ortodonta i to uzivo, slobodno idi kod vise njih i raspitaj se pozz
e ovako..ja imam 17 godina i razmisljam da stavim tu protezu koju svi zovu fixna jer mi se jedinice preklapaju...e sad jel moze neko da mi objasni kako sve to ide doktorka mi je ponudila ovu protezu http://www.iceclearbraces.com/
Danas stavih fixni aparat na gornju vilicu, a za dve nedelje cu i na donju. E sad, posto sledece nedelje treba da izvadim obe donje cetvorke, plasim se da se taj prostor kasnije ne popuni kako treba i da mi ne ostane razmak izmedju zuba.. Inace, zubi su mi relativno ravni dole jedino je dvojika malo iskosena, jer mi je mala vilica, a kecevi, pa samim tim i svi ostali zubi su mi pomereni malo u stranu, znaci nisu na sredini.
Ajde da se radi o jednoj cetvorci, ali obe mislim da je mnogo...
Da li je imao neko slican problem, odnosno da su mu vadjene obe cetvorke i da je prostor kasnije uredno popunjen?
Imam 22 godine i odlucio sam da stavim fixni aparat.Kada sam otisao na pregled receno mi je da ukoliko zelim da stavim moram da izvadim 2 zuba.U pitanju je gornja vilica.E sad ono sto mene stavlja u dilemu je to sto NIKADA nisam popravljao niti jedan zub.Znaci redovno idem kod zubara i nikada nisam imao ni najmanji problem.Jednostavno zelim da ispravim tih nekoliko pomalo krivih zuba ali me uzasava pomisao da treba da izvadim 2 potpuno zdrava zuba.
E sad moje pitanje je da li to da radim.Da li zrtvovati 2 zdrava zuba za zdrav osmeh ili se jednostavno pomiriti sa situacijom kakva jeste i ne raditi nista?
Zeleo bih da stavim aparat ali isto tako ne bih zeleo da izvadim zube.Kao sto je doktorica rekla,izbor je na meni.Ali eto zaista ne znam sta da radim.
Svaki savet,preporuka su vise nego dobrodosli.
Hvala unapred.
Moje licno misljenje je da ukoliko nije velika teskoba,nestavljas fixnu.A ako je velika,vremenom ce doci do stvaranja dzepova,kariesa ...i u tom slucaju se ne trebas razmisljati.pozdrav!
ana_ana napisao:Danas stavih fixni aparat na gornju vilicu, a za dve nedelje cu i na donju. E sad, posto sledece nedelje treba da izvadim obe donje cetvorke, plasim se da se taj prostor kasnije ne popuni kako treba i da mi ne ostane razmak izmedju zuba.. Inace, zubi su mi relativno ravni dole jedino je dvojika malo iskosena, jer mi je mala vilica, a kecevi, pa samim tim i svi ostali zubi su mi pomereni malo u stranu, znaci nisu na sredini.
Ajde da se radi o jednoj cetvorci, ali obe mislim da je mnogo...
Da li je imao neko slican problem, odnosno da su mu vadjene obe cetvorke i da je prostor kasnije uredno popunjen?
E sad nisi napisala zasto moras da vadis donje 2 cetvorke?? Mozda imas obrnut preklop [meni su to predlozili, ali sam odbila jer je moj slucaj malkice tezi,tj. za idealni odnos jedino resenje bi bila operacija, a u razgovoru sa MF hirurgom sam dosla do zakljucka da to nije bas potrebno, jer nemam ni estetskih, a ni funkcionalnih problema ].
A vadjenje obe proteze je obavezno jer bi u supotnom doslo do pomeranja zubnog niza i gubljenja sredine..a i drugih komplikacija...
A sto se tice prostora, s obzirom da stavljas i donju fixnu - popunice se, bez brige ...
^ treba da ih vadim jer doktorka kaze da nece biti mesta, jer mi je mala vilica. Mada kao sto sam vec napisala, meni je samo jedan kriv zub, jedino sto su mi svi malo pomereni u stranu. Zato mi je nejasno sto moram oba da izvadim..
Slican problem kao kod mene, pa se tad doktorica napravila pametna, izvadila 1 zub, poremetila citavo stanje i sredinu, ma sve....
Upravo zbog toga ti kazem da vade 2 zbog simetrije i zbog odgovarajuce funkcije vilica...
Time ces ispraviti taj jedna krivi zub, a ostali ce se vratiti u normalan polozaj..
E sad, sacekacemo jos da neko od starijih kolega potvrdi ili demantuje ovo sto sam ja rekla. Ipak sam 2. godina ...
Pozdrav svima..
nadam se da ovdje ima neko ko mi moze dati odgovor na moje pitanje
Imam 27 godina i odlučih se na fixni aparat radi jedne trojke u gornjoj vilici koja je poremetila i donju..i tako juce odem ortodontu, konacno spremna na željezariju i odmah mi rece kako mi je druga gornja trojka zapravo mlijecna i hajde da slikam vilicu da vidimo. Na snimku vidim da mi zaista u desnima stoji formiran zub ali mlijecna stoji kako stoji...ustolicila se..
Tek iduce srijede nosim snimak,.
Sada mene zanima, s obzirom da ce mi sigurno vaditi ovu mlijecnu tricu..da li postoji neki nacin "spustanja" ove stalne gore sto je izrasla u desnima, jer ako budem cekala da se doticna sama spusti, kako je krenula, bojim se da to nece biti nikad, a crnjak mi hodati bez zuba
Toliko sam zabrinuta da grizam sve oko sebe (barem dok još imam čime)