Da li neko od vas kolega ima iskustva sa apexitom?
pre neki dan sam radila reviziju I predhodno su kanali bili punjeni apexitom I gutaperkom naravno. pasta je bila mekana I nakon godinu dana od punjenja gutaperka se lagano vadi iz kanala... totalno sam razocarana ovim materijalom, mozda I sestra gresi prilikom mesanja apeksita, mozda ga I ona umesa suvise tecno.. ne znam.. pokusavam da nadjem odgovore na netu ali bezuspesno...ima li ko od vas neku informaciju ili link da mi posalje? hvala
Endodoncija, punjenje kanala apexitom?
Re: Endodoncija, punjenje kanala apexitom?
Apeksit je generalno tecan materijal. Gutaperka mora dobro da se kondenzuje u radu sa njim i da se pazi da se ne preforsira punjenje zbog tecenja. Poz
hvala na brzom odgovoru. trudicu se da samo malo oblozim kanal pastom a da ostatak bude samo gutaperka pa da vidimo ukoliko se nakon par dana kad budem stavljala plombu opet pomera punjenje vracam se ja na stari dobri endometazon .Shtex napisao:Apeksit je generalno tecan materijal. Gutaperka mora dobro da se kondenzuje u radu sa njim i da se pazi da se ne preforsira punjenje zbog tecenja. Poz
vec mi se jedan kolega zalio da nakon punjenja zuba apexitom ne moze da radi nadogradnju jer mu se punjenje pomera ...pa se vratio na endometazon .
niste jedini koleginice..u kanalu sve mekano,crno i raspadnuto,nakon par godina od punjenja..elem,zakljucak..apexit je na bazi Ca(OH)2,koji je rastvorljiv. nasla sam studiju gdje su testirane razne paste na propustljivost..AH plus i ketac endo su najbolje prosli..licno sad radim sa ah plus..Pozdrav!
bas tako kaako ste opisali mekano crno I raspadnutogarni napisao:niste jedini koleginice..u kanalu sve mekano,crno i raspadnuto,nakon par godina od punjenja..elem,zakljucak..apexit je na bazi Ca(OH)2,koji je rastvorljiv. nasla sam studiju gdje su testirane razne paste na propustljivost..AH plus i ketac endo su najbolje prosli..licno sad radim sa ah plus..Pozdrav!