Dzepovi?

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Mikrob87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 15, 2012 1:03 am

Dzepovi?

Post od Mikrob87 »

Postovanje svima,

Nisam stigao da istrazim citav forum te se nadam da mi necete zameriti ukoliko se ovo pitanje ponavlja.
Trenutno nisam u prilici (finansijskoj) da posetim stomatologa pa bih vas zamolio da mi date vasu procenu o cemu je rec, cisto da znam da li bi trebalo da panicim i da se ipak snadjem kako-tako.
Do sada nisam imao nikada problema sa zubima, sa svojih 27 god imam samo jedan popravljen zub i potpuno sam neinformisan... Na kontroli nisam bio od te popravke, sto je bilo pre recimo pet meseci. Tada mi se cini da nisam imao taj problem i se nadam da bi stomatolog primetio...

Evo slike sa problemom koji sam pokusao da ilustrujem (deo zaukruzen crvenom bojom) i nadam se da cu uspeti recima da vam objasnim o cemu je rec.
Slika

Na samoj granici sa desnima su mi se pojavili "dzepovi" - nisam siguran da li su to zapravo ti dzepovi koji se spominju ovde na forumu.
U pitanju su udubljenja koja su se pojavila duz desni na dva zuba, cetvorke gore i dole, nisu narocito izrazena(1mm u visini i sirine zuba), primecuju se samo kada se bas priblizim ogledalu...
Desni su mozda nesto spustenije u tom delu, mozda usled iritacije povecanom higijenom zuba u poslednje vreme od kada sam svestan tih dzepova.

Molim vas za odgovor ukoliko znate sta bi to moglo biti.
Nadam se da nije paradentoza posto je moj otac imao a koliko znam nasledna je...

Hvala puno unapred
ZubaNiš
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 09, 2012 3:48 pm

Re: Dzepovi?

Post od ZubaNiš »

Poštovani,

U pitanju je klinasta erozija (defekt), nisu to dzepovi. Smatra se da su najznačajnini faktori za njihov nastanak nepravilno pranje zuba (energični horizintalni pokreti četkicom), previše unošenje kiseline, čir...itd. Naravno, tu je i predispozicija u smislu sastava gledji.

Najčešće se javlja na strani zuba prema usnama i obrazu, i to na sekutićima, očnjacima i pretkutnjacima. U početku nema bolnih senzacija, ali vremenom se javlja bol na termičke nadražaje, na slatko... Razlog je taj što je gleđ tu tanja, pa je više zub osetljiv na ove nadražaje.

Lečenje podrazumeva stavljanje kompozitne (bele) plombe u taj defekt, i naravno pravilno pranje zuba. U suprotnom, defekt se produbljuje, znatno lakše se tu razvije karijes, moguć je i pulpit. Dok ne budete u mogućnosti da odete da vam stave plombu, možete promeniti tehniku pranja zuba i koristiti one tečnosti sa fluorom, eventualno i namazati gel sa fluorom, mada bi to trebalo da se radi u ordinaciji od strane stomatologa.

pozdrav
Mikrob87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 15, 2012 1:03 am

Post od Mikrob87 »

Hvala najlepse!
ercovka Dragana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 16, 2012 4:09 pm

Post od ercovka Dragana »

Mikrob87 napisao:Hvala najlepse!
Nemoj sam cekati...preporucujem ti svog stomatologa dr Aleksandra iz YU Biznis Centru na Novom Beogradu, Telefon 064 369 91 98 ili 011 31 31 100. Pregled je besplatan! Slobodno ga pozovi i telefonom - verujem da ces prijatnim savetom i kasnije kvalitetnom uslugom biti zadovoljan.
Odgovori