ALVEOLITIS

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Ana86
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 19, 2008 11:09 pm

ALVEOLITIS

Post od Ana86 »

Pre 10-ak dana izvadila sam impaktirani donji desni umnjak hirurškim putem sto je dovelo do pojave alveolitisa. Bol je prestao i sve je prošlo relativno ok. Pošto mi je rečeno da moram na isti način da vadim i preostala 3 impaktirana umnjaka, zanima me koja je verovatnoća da će se alveolitis ponovo pojaviti. Inače sam pušač i pijem tablete za kontracepciju(na internetu sam pročitala da to veoma utiče). Da li neko zna kako ja mogu da doprinesem tome da naredna vađenja prođu bez alveolitisa?
Milka R
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 27, 2007 2:38 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Milka R »

Higijena u ordinaciji,sterilni instrumenti i da vas ne maltretiraju predugo prilikom vadjenja.Nema to veze sa kontracepcijom... 8)
dekiz
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jan 22, 2008 2:37 pm

Post od dekiz »

U vecini slucajeva alveolitis se javlja zbog(kako bi se u naroru reklo) "suve rane".Dakle neophodno je nakon vadjenja svakog zuba da krv popuni zubnu alveolu (casicu) jer je taj koagulum koji se tu stvori najbolja brana protiv infekcije tj. alveolitisa.Rane posle vadjenja zuba se ne smeju ispirati jer ako se spere taj koagulum dolazi do alveolita.Dakle,desava se da neki pacijenti nakon vadjenja zuba jednostavno malo krvare te da krv ne napuni alveolu.Tada se moze krvarenje i pospesiti kiretiranjem rane.U svakom slucaju pre svakog vadjenja zuba napomenite ovo vasem zubaru cisto da bi znao da obrati paznju ako je smanjeno krvarenje.
tajchi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 11:33 pm

Post od tajchi »

Ponekada se desi da se alveola ispuni krvlju ,ali se koagulum raspadne,pa se opet javi alveoit.Smatra se da je alveolitis poremecaj metabolizma,nema veze sa infekcijom,pa tako ni sa sterilnoscu instrumenata(koja se podrazumeva).Uglavnom je cesci upravo kod vadjenja umnjaka,i to u prolece i jesen.U svakom slucaju,moze vam se opet desiti,ali nije pravilo.Ako vam bol nakon intervencije traje vise od 24 h,javite se svom stomatologu,pa ce vam on uz anesteziju obraditi alveolu,a bol ce prestati skoro trenutno.Srecno :)
Milka R
Aktivan član
Aktivan član

Post od Milka R »

A kolagen kegel niko ne spominje?Kada se on aplicira nema sanse da se razvije alveolitis.Ima li u nasim ordinacijama kolagen kegela sa ili bez antibiotika?????
jelena007
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 16, 2008 6:56 pm
Kontakt:

Post od jelena007 »

kada se jednom desi alveolit poslije vadjenja,obavezno reci stomatologu,da bi poslije drugigih vadjenja stavio neki lijek npr.fibrinsku pjenu ili zelatinslu-oni se sami resorbuju i umanjuju pojavu alveolita
VivLee
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 09, 2008 3:35 am

Post od VivLee »

Crna Milka....
VivLee
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 09, 2008 3:35 am

Post od VivLee »

Hocu reci, izrazavam duboku sumnju da ste Vi doktor stomatologije.
Alveolit i nesterilni instrumenti?!
Btw, u epidemioloskim studijama je bilo podataka da se cesce javlja, u donjoj vilici, kod muskaraca, u prolece i kod zena koje koriste hormonsku kontracepciju. U osnovi etiologije je suva alveola bez vitalnog, komopaktnog koaguluma usled ishemije ili fibribolize. I student cetvrte godine zna da nema nikakve veze za infekcijom.
Milka R
Aktivan član
Aktivan član

Post od Milka R »

Dobro dosli na forum VivLee! 8) Zasto mislite da sam stomatolog?Negde sam napisala??? I btw,mislim tj. sigurna sam da uopste niste u pravu.I nisam crna nego satirana... :lol: Recite mi,kako objasnjavate da je jedna ordinacija ovde u mom mestu,poznata po brojnim slucajevima alveolitisa a ova u kojoj ja radim vec tri godine,ni po jednom! !Pa ni na prolece!A naravno,imamo zena koje koriste kontrac. pilule?!Inace radila sam u obe i znam gde je kakav kvalitet sterilizacije.Izvolite,dr! :wink: :P P.S. Inace,ovde nemamo obicaj da se napadamo,samo razmenjujemo misljenja i trudimo se da naucimo nesto jedni od drugih.Jos jednom,dobro dosli! :D
Milka R
Aktivan član
Aktivan član

Post od Milka R »

Volela bih da prokomrntarisete upotrebu kolagen kegela! :wink:
Odgovori