Voda na plućima

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
petronijevic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 13, 2007 6:09 pm

Voda na plućima

Post od petronijevic »

Majka mi je hospitalizovana već nekoliko dana zbog pojave vode na plućima.Ima 67 godina, ima povišen krvni pritisak, proširenje jedne srčane komore i dijabetis(nije na insulinu) i gojazna je.
Pre nešto više od mesec dana bila je takođe hospitalizovana zbog visokog šećera(31 ) a u toku lečenje je otkrivena i voda na plućima, te su joj davali Lasix i nakon 20 dana je otpuštena kući.
Sada se ponovo pojavila voda i po rečima lekara pluća bukvalno plivaju u vodi.
Iz priče lekara zaključio sam da je životno ugrožena jer ne mogu da joj daju infuziju zbog slabog srca a voda neposredno ugrožava srce i pluća, a vode ima i u stomaku.
Nekako mi deluje da su je lekari već otpisali i da po inerciji nastavljaju terapiju Lasixom i insulinom.Hospitalizovana je u lokalnoj bolnici i ne znam da li da nekako izdejstvujem njeno prebacivanje u neki veći centar.
Da li postoji mogućnost da se voda izvadi nekim hirurškim metodom, i da li se to može raditi sa pacijentima u takvom stanju sa slabim srcem?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Ne cisto je osmotski fenomen u pitanju , miokard oslabljen zbog srcane bolesti nije u stanju da pumpa krv pa zbog porasta hidrostatskog pritiska tecnost se transudira iz kapilara u pluca i telesne supljine.Lasix moze da bude nedovoljan u terapiji nego bi trebalo uvesti kardiotonike,da se pojaca snaga srcanih kontrakcija i spreci zadrzavanje krvi,mozda nitrate da se srce rastereti,glikemiju regulisati u fizioloskom opsegu,u hodu resavati problem gubitka kalijuma koji nastaje upotrebom lasixa a posebno moze biti opasan kod Th kardiotonicima i eventualno na osnovu EKG-a proceniti ima li neke aritmije.Nikakve infuzije ne dolaze u obzir,preopteretiti vec ioanako slabo srce dodatno tecnoscu bi bilo fatalno.
petronijevic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 13, 2007 6:09 pm

Post od petronijevic »

severus napisao:Ne cisto je osmotski fenomen u pitanju , miokard oslabljen zbog srcane bolesti nije u stanju da pumpa krv pa zbog porasta hidrostatskog pritiska tecnost se transudira iz kapilara u pluca i telesne supljine.Lasix moze da bude nedovoljan u terapiji nego bi trebalo uvesti kardiotonike,da se pojaca snaga srcanih kontrakcija i spreci zadrzavanje krvi,mozda nitrate da se srce rastereti,glikemiju regulisati u fizioloskom opsegu,u hodu resavati problem gubitka kalijuma koji nastaje upotrebom lasixa a posebno moze biti opasan kod Th kardiotonicima i eventualno na osnovu EKG-a proceniti ima li neke aritmije.Nikakve infuzije ne dolaze u obzir,preopteretiti vec ioanako slabo srce dodatno tecnoscu bi bilo fatalno.
Lekar mi je gledajući u EKG rekao da ima trag nekog ranijeg infarkta, mada je bila u bolnici pre mesec i po dana a bila je i prošle godine na ispitivanju i tada nije ništa slično utvrđeno.Nije mi poznato da je imala neki težak infarkt.
Već godinu/dve imala je problema sa gušenjem kada leži pa je spavala u skoro poluhorizontalnom položaju, snimana su pluća i nije ništa nađeno.Godinama je pila razne lekove protiv visokog pritiska,nifelat itd.
Takođe je imala i ubrzan rad srca pa je dobila presolol i bromazepam pre nekoliko meseci.

Tokom vikenda imala je za nju prilično nizak pritisak 130/80 koji je sada oko 160/90.
Takođe su joj stavili i kateter jer izgleda da bubrezi ne rade dobro.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Kako ima edem pluća sa ascitom, dilataciju leve komore i bubrežnu insuficijenciju, sve sto vam je rekao Severus + ispitati vrstu bubrežne slabosti i proteinuriju sa nivoom albumina u serumu. Može se lako desiti da usled izrazito niske koncentracije albumina nikakvi diuretici ne deluju a edem i ascit se neznatno smanjuju. U tom bi slučaju uz diuretike bila neophodna supstitucija humanih 20% albumina, kako bi se stanje bar u prvom momentu poboljšalo a onda o tom-potom u zavisnosti od rezultata.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Odgovori