sta je u pitanju

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: vlada99, moderato, Dr Branislav

Odgovori
marjan969
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 22, 2007 6:09 pm

sta je u pitanju

Post od marjan969 »

javljam se iz makedonije.imam problem t.j dosadan sitni kasalj vec vise od devet meseca.bio sam kod tri ORL oga i dobio terapiju za sinuzitis,faringitis,laringitis i alergiju.Znaci od ospena,loratadina,folkodina,zinapa,citerezina,pancefa i raznih sprejeva kao tafen nazal.Uradio sam snimku sinusa u maju,KT pluca u avgustu,alergotest u avgustu i sada u oktobru,briseve sada i pljuvacku isto.I SVI SU REZULTATI BILI U REDU.Uvek je bilo CRVENILA IZA ZDRELA sa malim otstupcima.Sad sam pod kontrolom spec. interniste pulmolog-alergologa koji mi je uzevsi u obzir sve predhodne terapije prepisao 14 dana samo sprej tafen nazal i na cekanju sam za neki test za astmu.Od spreja me pocelo nesto gusiti pa sam ga prestao koristiti vec dva dana i puno mi je bolje(NEMA KASLJA).samo malo grebuckanje iza zdrela.HTEO BIH DIJAGNOZU A NIKO MI JE NIJE KONACNO POSTAVIO.(te laringitis,te faringitis,sinuzitis,nervoza.....).unapred zahvalan za svako iskustvo.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Siguran sam da se dijagnoza krije medju svim rezutatima koje imate i medju simptomima koje ste naveli i onima koje niste naveli. Ali, ako sam dobro razumeo, sad i nemate nikakve tegobe, zar ne?
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
marjan969
Novi član
Novi član

Post od marjan969 »

dr ivica napisao:Siguran sam da se dijagnoza krije medju svim rezutatima koje imate i medju simptomima koje ste naveli i onima koje niste naveli. Ali, ako sam dobro razumeo, sad i nemate nikakve tegobe, zar ne?
Nije da nemam vec su se utisali verovatno od sprejaTAFEN kako san i sam \otkrio prekidajuci njegovo koriscenje dva dana kad su mi se ponovo javili isti simptomi.Cudno ali istinito.Juce sam bio na kontroli i dobio kup lekova Amoksicilina,Chemorala,Symameda.Plus da proverim status tiroidne zlezde i da uradim eho srca zbog sumnje malog suma.Javicu se kad dobijem rezultate(sto je ovde kod nas negde za 3o dana.Hvala na odgovoru.
marjan969
Novi član
Novi član

sta je u pitanju 2

Post od marjan969 »

ponovo ja iz makedonije.prvi put sam pitao sta je u pitanju.radilo se o kaslju i svim mogucim lekovima.uradio sam status stitne zlezde i eho srce i sve je u redu.od terapije samo sam na spreju tafen nazal.kako sam prestao sa antibioticima povratili su mi se stari simptomi.u grlu osecam blagu promuklost i neku skramu na glasnim zicama sto me tera da kasljucam na svaku izgovorenu rec.od ispitivanja ostalo mi je jos meteoropatski test jer uz promuklost osecam blago gusenje.jedino sto mi uspeva to jeda kontrolisem disanje i ponasanje kod kuce i najvise na poslu uz pomoc antidepresivnog Helexa.Sta li je sad u pitanju?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ne znam da li je lek koji pominjete (tafen-tefen) u stvari ono sto je i kod nas bio TEFEN, antihistaminik generickog imena terfenadin. Ako je to taj lek, onda ce ometati testove bronhoprovokacije i slicne testove za potvrdu ili negiranje astme, alergija i sl.

Kasljucanje, nakasljavanje, grebanje u grlu, gusenje... - mogu da budu i psihogeni. Potrebno je detaljno psiholosko ispitivanje, razgovor sa psihijatrom, ili sa nekim ko ume da kompetentno napravi uvid u psihicko stanje.

U medjuvremenu, za svaki slucaj uradite ponovo pregled briseva i sputima - na bakterije i obavezno na gljivice.

Naravno - da ne zaboravimo ono sto je sad "u modi", GERB, gastro-ezofagealna refluksna bolest, vracanje kiseline iz zeluca u jednjak, odakle se pomalo preliva na grkljan i ostecuje glasne zice, sto daje hronicnu promuklost. Ali, onda bi trebalo da imate gastricke tegobe, osecaj kiseline, zgaravice... Bilo kako bilo, ne treba zaobici ni ovo, uraditi RTG gastroduodenuma...

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
leppi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 07, 2008 3:35 pm

hm...

Post od leppi »

Imam problema sa disanjem skoro godinu dana, imam 18 godina... Pushio sam skoro 5 godina, ali sam prestao ima vishe od godnu dana... kao mali sam imao astmu 3 godine, ali pored svega od 9 godine do sad nisam imao nikakvih problema... bavio sam se sportom, bio aktivan u svemu... I odjednom su krenuli problemi... Radio sam sve zive preglede, spirometrije, alergo testove, snimanja pluca, laboratorije, sve ali bukvalno sve... I svi mi kazu zdrav si, davali su mi neke pumpice koje su mi samo odmagale i stvarale mi josh vece probleme, trenutno koristim ventolin koji mi kolko tolko pomaze, ali niko ne zna shta mi je,... Svi doktori su mi rekli da ne chuju, ne vide nishta, da trebam da zivim normalno da se bavim sportom ali ne ide... SLomljen sam na pormenu vremena, teshko dishem stalno, jedem redovno spawam kolko tolko redovno uzimao sam brdo vitamina da ojacham imunitet, ali nishta, malo poboljshanje ali nistha specijalno... Skoro su me uputili na bronhoprovokativni test na klinchiki centar u Beogradu.. Jedino mi je to josh ostalo... Znachi mlad sam, a ludim... Ne mogu da razmishljam pozitivno kad su mi mnoge stvari uskrecene zbog ovih problema... Eto toliko, izvinjavam se ako sam udavio... zelim neki savet ali iskren... :cry:
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Idite na bronhoprovokativni test obavezno! Sve navedeno lici na alergijsku br.astmu.
Odgovori