bacil tuberkuloze

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
didije
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:53 pm

bacil tuberkuloze

Post od didije »

Molio bih da mi pomognete da razumem koje promene u kojoj fazi tbc ostavlja na plucima,i njihou uocljivost na rendgenu?

Razumeo sam da uprosceno prvi ulazak bacila ide ovako:

1.inicijalni ulazak bacila tuberkuloze u pluca neinficirane osobe izaziva karakteristicni upalni odgovor organizma,obicno bez simptoma.imuni sistem reaguje i u krajnjoj liniji makrofage gutaju bacile koji onda u njima perzistiraju dugo do eventualne reaktivacije,ali im je zaustavljeno sirenje i razmnozavanje.Makrofage se transformisu i organizuju u granulome.Kalcifikacijom granuloma se formira Ghonov komplex.
Moje pitanje je da li se u toj fazi UVEK moze uociti promena(ghonov komplex) na rendgenu pluca koja potice od kalcificiranog granuloma?Drugim recima da li se na rendgenu pluca moze uociti da neko ima bacil tuberkuloze u plucima(ili drugde),iako nije oboleo?
Zatim me zanima na koji nacin se jos moze uociti postojanje primarne infekcije bez oboljevanja i pojave klinicki manifestne bolesti - da li koznom probom ili putem krvi ili nesto trece?

2.Kad se vec manifestovala bolest i razvila nekroza,kaverne,lezije na plucima,one se uocavaju na rendgenu.Da li promene.lezije ostaju bez mogucnosti regeneracije i posle lecenja tj.zalecenja?Ili je moguc odredjeni stepen regeneracije?

3.Nakon uspesne terapije i "uspavane bolesti",kakve promene se vide na rendgenu? Kaverne,lezije,Ghonov komplex....?Jer,kako sam razumeo,nema potpunog izlecenja,vec se bacil "uspava" sa odredjenom ponovnom mogucnoscu recidiva sto zavisi pre svega od stanja imuniteta obolelog.Dakle,da li se opet moze uociti inkapsulirani bacil na rendgenu?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Re: bacil tuberkuloze

Post od severus »

didije napisao:Molio bih da mi pomognete da razumem koje promene u kojoj fazi tbc ostavlja na plucima,i njihou uocljivost na rendgenu?

Razumeo sam da uprosceno prvi ulazak bacila ide ovako:

1.inicijalni ulazak bacila tuberkuloze u pluca neinficirane osobe izaziva karakteristicni upalni odgovor organizma,obicno bez simptoma.imuni sistem reaguje i u krajnjoj liniji makrofage gutaju bacile koji onda u njima perzistiraju dugo do eventualne reaktivacije,ali im je zaustavljeno sirenje i razmnozavanje.Makrofage se transformisu i organizuju u granulome.Kalcifikacijom granuloma se formira Ghonov komplex.
Moje pitanje je da li se u toj fazi UVEK moze uociti promena(ghonov komplex) na rendgenu pluca koja potice od kalcificiranog granuloma?Drugim recima da li se na rendgenu pluca moze uociti da neko ima bacil tuberkuloze u plucima(ili drugde),iako nije oboleo?
Zatim me zanima na koji nacin se jos moze uociti postojanje primarne infekcije bez oboljevanja i pojave klinicki manifestne bolesti - da li koznom probom ili putem krvi ili nesto trece?
Vidis na rtg ne mozes uociti Ghonov kompleks ,a svaka kalcifikacija koju uocis je nespecificna,kalcijum se moze taloziti i u oziljcima,silikoticnim nodusima i sl.Ghonov kompleks je nespecifican,ne formira se tuberkulom eksudacija je sero-fibrinozna ,nema stvaranja tuberkuloznog granuloma ni kazeozne nekroze.Kazeifikujuci granulomi se formira kada se organizam senzibilise po IV stepenu preosetljivosti po Gellu i Coombsu
didije napisao:2.Kad se vec manifestovala bolest i razvila nekroza,kaverne,lezije na plucima,one se uocavaju na rendgenu.Da li promene.lezije ostaju bez mogucnosti regeneracije i posle lecenja tj.zalecenja?Ili je moguc odredjeni stepen regeneracije?
Kad nesto ode u nekrozu izbaci se ili resorbuje a ono sto ostane zamenjuje se nespecificnim vezivnim tkivom .U patologiji nekroza se oznacava kao ireverzibilno ostecenje celije pod dejstvom noxe i njena smrt.
didije napisao:3.Nakon uspesne terapije i "uspavane bolesti",kakve promene se vide na rendgenu? Kaverne,lezije,Ghonov komplex....?Jer,kako sam razumeo,nema potpunog izlecenja,vec se bacil "uspava" sa odredjenom ponovnom mogucnoscu recidiva sto zavisi pre svega od stanja imuniteta obolelog.Dakle,da li se opet moze uociti inkapsulirani bacil na rendgenu?
Ovo si otprilike dobro shvatio,mada i druge bolesti mogu dato rtg sliku u vidu kalcifikata,fibroze ,kaverni.Bacil se ne moze uociti na rtg posto je veoma mali,samo sekvele inflamacije.
didije
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:53 pm

Post od didije »

ako sam razumeo,ghonov komplex se ne moze uociti na rtg,ako se promena takvog tipa i uoci nespecificna je.kao i kaverne koje mogu poticati i od neke dr.bolesti
jos jedno pitanjce i ne smaram vise.
a kako moze da se otkrije da je neko inficiran bacilom tuberkuloze,a da nije doslo do manistacije bolesti?pretpostavljam da postoji neka proba,test...?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

PPD nije pouzdan i ne koristi se samo izolacija na podlogama po Lownstein-Jensen-u i bojenjem po Ziehl-Nilsenu i identifikacija PCR-om u ispljuvku.I to samo u slucaju aktivne infekcija koja moze da se javi u toku imunodeficijencije bilo koje etiologije.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Ovo je vise akademska nego klinicka diskusija.
1. zamaranje, gubitak u telesnoj tezini, subfebrilne temperature, neproduktivan nadrazajan kasalj, eventualna pridruzena mikoticna infekcija....
2. na osnovu prethodnog RTG p/s (vecinom promene lokalizovane u gornjim segmentima pluca), PPD, ispljuvak na LOWx3, PCR na TBC
3. ako je vise kriterijuma zadovoljeno, pa i u slucaju negativnih lab. pretraga i "sumnjivog" RTG uvodi se exjuvantibus Th TBC-a.

Sveovo se odnosi na incipijentne, RTG slabo prepoznatljive stadijume.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Da pa upravo je akademska jer ne navodi nista konkretno(ne navodi nikakve tegobe),a i sve se odnosi na primarnu(Ghonov kompleks) ,a ne postprimarnu TBC za koju je najvazniji imuni status/komorbiditet.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Ma da, ovako formulisano pitanje je za "opste strucne diskusije" a ne za podforum "pulmologija".
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Odgovori