Bila sam kod specijaliste pulomologa (VMA) koji mi je svaki put radio spirometriju.
Nalazi spirometije su svaki put normalni “sem lako povisenih otpora u fazi ekspirijuma” i vrednosti MEF 25 su bili ispod normale. Doktor mi je dao Ventolin koji mi nije pomagao. Kada se gusenje javilo drugi put radjen je bronhoprovokacijski test sa histaminom, gde je nakon inhalacije histamina u koncentraciji od 2 mg došlo do pada FEV1 za 18% i konstatovano je da se radi o umerenoj bronhijalnoj hiperaktivnosti, tj. Da je test pozitivan. Tad sam uradila i alergo probe i ustanovljena je alergija na polen trave 10, drveća 4, korova 4 i histamina 5 (napisali su da je to značajna reakcija). Sve od terapije što sam dobila je pulmicort 400 mg ujutru i uveče 3 meseca. Moram da napomenem da sam sve preglede plaćala a imala tretman kao u državnim bolnicama, da bi mi na poslednjem pregledu lekar pružio vizit kartu svoje private klinike, pa ogorčena takvim tretmanom rešila sam da pribavim sve potrebne upute i lagano ali sigurno krenem na lečenje u Klinički centar.
Na Kliničkom centru sam radila briseve grla, nosa i isprljuvka na bakterije i gljivice i svi rezultati su negativni. Takođe su mi radili alergo probe i ovde mi je nađena alergija na polen trave (papula 7 eritem 15), polen korova (papula 2 eritem

Mene interesuje sledeće:
1. Kako je moguće da su mi na VMA ustanovili alergiju na polene trava, korova i drveća, a u Kliničkom samo na polen trave i korova?
2. Na testu sa histaminim na VMA sam pozitivna (lakše), a na testu sa metaholinom Klinički sam negativna?
3. Da li se u mom organizmu dešavaju takve promene (u pitanju je razdoblje od mesec dana) ili neke analize nisu dobre?
4. Šta pokazuje MEF 25?
Nisam rekla da je snimak pluća ok, takođe i ezinofili u komori=130µl i IgE1=47.5
Izvinjavam se unapred na ovako opširnom opisu, ali mislim da je najbitnije ustanoviti pravu dijanozu i uzeti pravu terapiju jer se jedino tako mogu postići pozitivni rezultati.
Ja do sad nisam ništa koristila sem ventolina koji mi ponavljam nije pomagao, mučila sam sam se ali uspevala da izdržim gušenja (koja nisu bila baš laka). Poslednje nedelje sam uzimala Prospan akut šumeće tablete da pokušam da razbijem šlajm i čini mi se da je šlajm krenuo ali neznatno.
Nadam se da će neko imati strpljenja da pročita ovo i da da neki savet.
Unapred zahvalna!