Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Suve regije na kozi
PostPoslato: Sre Okt 25, 2006 2:14 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 12, 2005 3:35 pm
Postovi: 72
Primetila sam promene na kozi kod moje devojcice od 15 meseci. Na jednoj podlaktici i na jednom listu na nozi koza joj je na par mesta malo grublja (izgleda kao najezena) i suva. Inace je iste boje kao ostatak koze. Ne primecujem da joj to na bilo koji nacin smeta. Da li neko zna o cemu se radi? Ne bih da je vodim kod doktora ako nije nesto ozbiljno, posto su sada u toku epidemije svih mogucih virusa, garantovano bismo zapatili jos nesto. Inace, do sada nije imala nikakve ekceme niti alergije.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 25, 2006 3:18 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Apr 25, 2006 11:12 pm
Postovi: 71
Lokacija: beograd
Moj sin to ima od cetvrtog meseca, kad je hladno to postane crveno. Isto mislim da mu nesmeta. Povremeno se povlaci, ali on ima i na obrazima. Rekli su mi da je to blazi oblik ekcema , mazemo mu linola fett kremu i pomaze mu. Bolje to nego nesto na bazi kortikosteroida.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 25, 2006 4:11 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Postovana Goco ,


moguce je da se radi o ekcematoznim promenama ali i nekim drugim koznim oboljenjima , poput gljivicnih . Ukoliko dete nema problema tipa svrab , crvenilo , tendencija sirenja onda odlazak kod dermatologa moze da se odlozi za neki ''mirniji'' period (mislim na sezonu respiratornih infekcija) . Ipak , misljenja sam da dete treba da pogleda deciji dermatolog u svakom slucaju i eventualno uradi bris koze , ukoliko se iskljuci atopijski dermatitis , tj. EKCEM . Inace , linola je dobra krema , a osim nje toplo preporucujem URIAGE EMOLIENTE EXTREME ili MUSTELA za atopijski dermatit . Takodje je veoma korisno kupati dete u nekoj od kupki iz ovog programa (bez ispiranja) , savetujem AVENE ! Navedeni proizvodi su delo francuskih dermatologa i nas su spasili velike muke , obzirom da moj 19-omesecni sin nije nocima spavao zbog neprijatnosti koje izaziva ekcem , odnosno suva i iritirana koza . Od kada kao kupku koristimo Avene , a za negu posle kupanja Uriage SVI NASI PROBLEMI SU NESTALI !!!

Inace , da napomenem , moja mama radi u Zavodu za kozne i venericne bolesti u Dzordza Vasingtona 15-17 i to bas na pedijatriji , pa ako Vam nesto zatreba javite se !


Pozdrav ,


Natasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 25, 2006 8:10 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 12, 2005 3:35 pm
Postovi: 72
Milisa, Natasa, hvala vam puno! Naravno da cemo ici kod cika-doce, samo da se malo smanji broj dece sa infekcijama. Javljam cim nesto saznam. Inace, ja nisam iz Beograda tako da mi preporuka ne znaci puno, ali u svakom slucaju, HVALA!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 25, 2006 8:46 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm
Postovi: 324
Koža je najveći organ za čišćenje. Zašto je ono tako intenzivno kod tvoje devojčice? Uzroci mogu da budu razni. Jedino je sigurno da je nečega bilo previše za bubrege i jetru pa mora preko kože da se izbacuje. Kreme i kupke su dobre za smirivanje kože (naravno ne smeju da sadrže parafin ni u jednom obliku), ali one samo blaže posledice, ne otklanjaju uzrok!

Da li je pila kakve antibiotike? Da li pije/jede kravlje mleko/mlečne proizvode i koliko?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 25, 2006 9:19 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 12, 2005 3:35 pm
Postovi: 72
Nataš@, to i mene brine. Inace, nije uopste intenzivno, pa vec bih bila kod lekara. Sve ukupno ima 4 malo suvlja mesta na kozi, a to su sve regije manje od kvadratnog centimetra, uopste se ne crvene niti se ljuste, samo pod rukom osetim da je malo suvlje.

Sto se antibiotika tice, nikad ih nije pila. Imala je sve ukupno do sada cetiri blaze prehlade.

Dnevno popije oko 2 dl jogurta i oko 5 dl formule (jos nisam presla na kravlje mleko). Sir i pavlaku ne jede, posto ne voli. Sumnjam na paradajz posto ga bas tamani u prilicnim kolicinama (ne voli voce uopste pa pojede po jedan paradajz (organski gajen) skoro svakog dana) i na ribu koju jede dva puta nedeljno (skusa i pastrmka). Ostalo mi nije sumnjivo. Inace, solidno se razumem u ishranu, ne dajem joj nista sa konzervansima, uglavnom dobija sveze pripremljena sva tri obroka, nabavljam organski gajene namirnice gde je to moguce... Ako imas bilo kakvu ideju, zaista cu ti biti zahvalna. Inace, moj muz je kao mali jako patio od bronhitisa, a poznata mi je povezanost astme, bronhitisa, ekcema, alergija... Zato se i trudim oko ishrane. Uh, bas me sve ovo brine :(.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 25, 2006 10:40 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm
Postovi: 324
Sa intenzivno sam mislila da mi ne primećujemo obično čišćenje preko kože, osim znoja, tj. sve što primetimo na koži je upozorenje da se nešto vanredno događa! Zato izraz intenzivno :)

Promene koje opisuješ ima moja starija ćerka, par na butinama, par ispod kolena. Još uvek nisam sigurna za uzrok, ostala nam je još jedna stvar koja bi mogla da bude uzrok i tek kada s tim završimo znaću sigurno da li je to to, zato ne mogu da pišem detaljnije (mogu na PP). Ne uzbuđujem se previše oko toga, znam da je njeno telo sada mnogo zdravije (puno toga smo očistili) i da može lakše i samo da se bori.

U vašem slučaju, samo posmatraj da li se te promene menjaju. Ako počnu da svrbe i crvene slediće neka od dijagnoza ekcem, atopijski dermatitis, možda otkriju neku alergiju... ali opet to su samo posledice, pravi uzrok na žalost savremena medicina ne zna (ili ne želi) da pronađe. Ako sumnjaš da je u pitanju hrana probaj sama da nađeš odgovor koja eliminacijom. Dve nedelje bez jedne vrste hrane bi moralo da da rezultate ako je alergija u pitanju. Ali nije hrana jedina koja izaziva alergije. Prašak za veš, omekšivači .. mogu da odigraju veliku ulogu pri tome. Manja doza praška, duplo ispiranje, bez omekšivača (obično sirće takođe odradi posao) takođe mogu da budu rešenje za uklanjanje posledica.

Već sam danas nekome pisala o kravljem mleku. Nije zdravo, na žalost, osim ako nemaš mogućnost da i njega nabavljaš sa proverenim poreklom (ekološki certifikat).

Nemoj da brineš, samo je posmatraj. Nadam se da će biti sve ok.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Okt 26, 2006 12:25 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Apr 25, 2006 11:12 pm
Postovi: 71
Lokacija: beograd
Mi se isto plasimo alergijskih reakcija , moj muz je imao bronhijalnu astmu kao dete, tako da genetska predispozicija postoji. Ono sto sam ja primetila je da na vecinu promena lekari iz doma zdravlja svrstavaju pod ekcem i savetuju kreme koje nam se po sastavu ne dopadaju jer same po sebi nisu dobre , a koza "pamti" sve. (moja mama je farmaceut pa nam prica malo detaljnije ).
Inace, letos se sve smirilo, a nismo koristili nista od krema ( osim pavloviceva za guzu).
Uglavnom se pojavi ispod kolena. Bude cesto povezano sa nekom prehladom, tipa nosic cupi, pa smo skontali da ima veze sa padom imuniteta. Sad radimo na tome, pijemo vitamine, pogotovo sto je sezona svega i svacega, neko je spomenuo da je to posledica sto se slazem, pa se nadam da cemo sa poboljsanjem imuniteta resiti i uzrok.
E, da lose reagujemo na niveinu kupku za osetljivu kozu ( da neverujes), Prija nam bekutan i kosili. Ves ispiramo dva puta.
Pozdrav svima.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Okt 26, 2006 9:37 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 12, 2005 3:35 pm
Postovi: 72
Hvala svima još jednom.

Izgleda da je milisa u pravu sto se tice imuniteta. Nocas smo imali zurku, temperatura joj je naglo skocila, oko 5 smo dali eferalgan i još uvek spava. Kad se probudi, probacemo da zakazemo kod naseg doktora. Verovatno je "zakacila" neki virus, mada vidim i da je jedna cetvorka probila.

Sto se tice vitamina, ako pristane da pije, odlican je cedjeni sok od cvekle, sargarepe, jabuke i limuna. To je prava vitaminska bomba!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Okt 26, 2006 9:40 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Uh , izgleda da se nismo razumele !!!


Zavod za kozne i venericne bolesti se nalazi u Beogradu , ul Dzordza Vasingtona 15-17 , ugao sa 29. Novembra . Pedijatri obicno tamo upucuju decu sa koznim promenama .

Ako Vam zatreba ''veza'' da preskocite red , javite se !!!


Pozdrav ,


Natasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Okt 26, 2006 9:42 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 12, 2005 3:35 pm
Postovi: 72
Nataš@ je napisao:
ali opet to su samo posledice, pravi uzrok na žalost savremena medicina ne zna (ili ne želi) da pronađe.


Nataš@, cula sam od par ljudi da su imali jako dobra iskustva sa homeopatama u borbi sa ekcemima. Cula sam za jednog dr-a u Beogradu koji je pedijatar, a bavi se i homeopatijom, pa ako te zanima mogu se raspitati.

Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Okt 26, 2006 8:29 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm
Postovi: 324
Hvala :) Mi smo već "kod" alternative :wink: Da nije bilo nje, moja mlađa ćerka bi i dalje imala dijagnozu atopijski dermatitis i ko zna kako bi danas izgledala njena koža. A uzrok su bile gljivice u crevima (savremena medicina je postavila dijagnozu AD, dobili smo uputstva kako da peremo veš :roll: a niko me nije pitao kako ja to inače radim, još sam mogla koji koristan savet i sama da dam doktorki ). Rešili smo se njih i koža je savršena :) Kod starije te promene nisu problematične, njoj ne smetaju, ne svrbe. Ja samo želim da otkrijemo pravi uzrok. I za par meseci ćemo to i znati :)


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 54 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: