Ko zna?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Ko zna?

Post od Slavko_slavko »

ovako,izvinjavam se ako je tema bila,ili ako je neko ranije postavljao,interesuju me sledece stvari:
sta je to neoplasma,koja je razlika izmedju embrionalnog i onog drugog tipa tumora,ne znam ni koji postoje,dijagnoza mi je Neoplasma malignum testis,mozda sam vec dosadio sa komentarima,i vrabci su naucili sta je u pitanju,ali se nikada nisam potrudio da razumem pojedine pojmove... :wink: hvala unapred
Arijela
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 12:31 am

Re: Ko zna?

Post od Arijela »

Ne znam, ali se nadam da nije nista opasno.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

O klasifikaciji tumora bash imash dosta na netu, po wiki i drugim medicinskim sajtovima, jest da je sve na egnleskom :)

Sushtina je da je neoplazma oznaka za brz i neprirodan rast celija, iako je to postalo skoro sinonim za rech tumor ili kancer.

Neo je rech koja inache znachi new, tj NOVO, odrednica za novonastale celije, celije koje su odjednom pochele da rastu od nekog tkiva...i mogu biti benigne i maligne neoplazme, zato tu rech ne treba smatrati sinonimom za rech kancer.

Eto.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

PS. to je dijagnoza koju si dobio pre operacija i ciklusa hemoterapije, sada si status post operationem neoplazma tako da nemash shta da brinesh :)
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

ma znam sve to,nego to mi je dijagnoza sa komisije za pet-ct pa zato pitam...
sada imam jedno 3-4 dijagnoze,da se ne frljam sa latinskim izrazima jer ih ne znam...hvala tamara na ovim informacijama... :D
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Nema na chemu :)
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

e da,moze jos jedno obavestenje,za ovo oko embrionalnog i drugih karcinoma,nesto sam cuo da je embrionalni tumor tu od rodjenja,samo da se ceka kada ce buknuti?koliko je ovo tacno?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

A usually malignant tumor arising during intrauterine or early postnatal development from the rudiments of an organ or from immature tissue and forming immature structures characteristic of the part from which it arises. Also called embryoma.

A mass of rapidly growing cells that begins in embryonic (fetal) tissue. Embryonal tumors may be benign or malignant, and include neuroblastomas and Wilms tumors. Also called embryoma.

http://en.wikipedia.org/wiki/Embryoma

Grubo recheno je tako kao shto si ti rekao, ali nije josh uvek sto posto dokazano da je proces zapochet tokom intrauterinog zivota, poshto znash i sam da se josh uvek i ne zna pravi mehanizam nastanka tumora, tj shta je to triger koji chini da normalna celija nekog tkiva postane maligna.

Ako cemo realno, grubo i najsurovije, onda je svaka nasha celija sposobna da se u svakom trenutku zivota pretvori u malignu! Tj svi smo mi tokom zivota manje vish eu istoj opasnosti od dobijanja malignih oboljenja, pa sad da li zbog genetske predispozicije, uticaja spoljashnje sredine, autoimunih oboljenja, poremecaja metabolizma, nekih drugih oboljenja, loshih navika, loshih uslova zivota ili pak mnogo dobrih uslova zivota, genetskih mutacija koje se neminivno moraju deshavati u organizmu choveka kao proces daljeg usavrshavanja tkiva, ako je to moguce...

Sve u svemu, zachin C :)
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

heh,sad mi je malo jasnije,mada smo pre nekoliko meseci tata i ja seli zapoceli pricu na tu temu(mozes zamisliti kada dvojica koja pojma nemaju o medicini sednu i pocnu da razgovaraju na tu temu) i dosli do zakljucka a se sve to desava zbog odustva jedne od 3 komponente:elektroni,neutroni i protoni,najverovatnije dolazi do odlazenja nekog od elektrona pod za sada ne objasnjenim okolnostima...naravno,ovo je nas zakljucak na osnovu osnovnih poznavanja hemije i fizike...
normalno,ovo sam napisao da bi dokazao da je ljudska glupost i dalje neograniceno velika... :D :D :D
hvala tamara jos jednom!!!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

hahahhahha :)

Pa niste daleko bili, poshto se promena u celiji dechava upravo na tom hemijskom nivou...ali sta ce uzrokovati odlazenje i otpushtanje elktrona sa poslednjeg nivoa i shta ce narushiti normalno funkcionisanje celije...there's the mistery :)

Nema na chem, nije bash da je neka happy happy tema u pitanju al drago mi pa sam pomogla ;)
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

nije ni da nije happy tema,jer je gotovo sve proslo,tako da je ovo samo da bi imao odgovor na neka pitanja,da smislim sta da kazem mami... :wink: ko zna,mozda cemo za jedno 200-300 godina ovim tempom i doci do rezultata,i do resenja zasto se sve to desava... :D
Odgovori