Zavestanje organa?
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Zavestanje organa?
Hoću da prodam bubreg,da li je to moguće u Srbiji?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Maj 26, 2012 8:36 pm
Re: Zavestanje organa?
Nisam sigurna ali mi se cini da sam nagde nacula da jeste,nego zar je dotle doslo???????? 

- Slavko_slavko
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
u srbiji cini mi se da nije, jer zakon ne dozvoljava poklanjanje organa, bila je jedna devojka(sad sam zaboravio kako se zove, darija valjda) i trebao joj je bubreg a jedan decko je hteo da joj pokloni, al' posto zakon to ne dozvoljava, sve je palo u vodu...
U Srbiji je zakonom izričito zabranjena trgovina organa, njihovo nuđenje i transplantacija sa komercijalnom trgovinom.Dakle,ne samo da nije moguće,već je i krivično kažnjivo.Inače,identično je i u svim drugim zemljama.Naravno,ilegalnim kanalima stvar je verovatno izvodljiva,ali onda osoba podleže riziku od gore pomenutih sankcija(o zdravstvenim rizicima da i ne govorim).
Kada je reč o poklanjanju organa sa živog donora osobi kojoj je to neophodno,o tome odlučuje etički komitet sastavljen od lekara sa VMA,koji uzima u obzir sve aspekte jednog takvog čina od kojih je najvažniji onaj koji se tiče eventualnog ugrožavanja života samog donora.
Kada je reč o poklanjanju organa sa živog donora osobi kojoj je to neophodno,o tome odlučuje etički komitet sastavljen od lekara sa VMA,koji uzima u obzir sve aspekte jednog takvog čina od kojih je najvažniji onaj koji se tiče eventualnog ugrožavanja života samog donora.
Да, да. Ми се лепо региструјемо како добровољни даваоци, наравно са свим подацима. Када неком буџи у свету или овде зафали органчић, они направе саобраћајку у којој, гле чуда, настрадамо баш ми. Кад оно, гле случаја, наш орган одговара буџи. Што је срећан човек, па то ти је.